fuglebur

Få et fuglebur der passer til din fugl!

Hvor skal jeg placere mit fuglebur?

Når du får dig en fugl, er det rigtigt hyggeligt med kvidder og syngen i huset. Det er sådan fugle er, og ikke noget man kan eller bør lave om på. Dette skal man være obs på, inden man får sig en fugl. Nogle synes det er rigtig hyggeligt i starten, men kan så med tiden miste begejstringen for det.

Fugle er sociale dyr og har bedst af at blive placeret i deres fuglebur i et rum, hvor du befinder dig det meste af dagen. Fugle er som nævnt sociale dyr, og de nyder derfor at kunne se, hvad du laver og at snakke til dig. Det virker som en lille ting, men det er rigtig vigtig for deres velfærd og trivsel.

Hvor stort skal dit fuglebur være?

Modsat andre lande, så har Danmark meget få regler omkring størrelserne på bure generelt. Hvad angår bure (ikke kun et fuglebur), er der en enkelt lovgivning, som er ret overfladisk og kan fortolkes forskelligt fra person til person. I Danmark er loven, at et dyreanlæg skal i størrelse og indretning tilgodese dyrenes behov for bevægelse og naturlige udfoldelse.

Så vi kan ikke komme med en decideret størrelse, som dit bur skal være. Det afhænger også af, hvilken fugl du har. En undulat er væsentlig mindre og behøver derfor ikke lige så meget plads som en papegøje.

Vi har derfor fundet de største bure, så der er garanteret masser af plads til at din fugl kan udfolde sig, bevæge sig og have det godt inde i dens fuglebur. Samtidig skal der være plads til tilbehør udover blot til vand og mad.
Nedenfor har vi fundet det bedste fuglebur til hhv. papegøjer, undulater og kanariefugle.

Hvad skal der være i mit fuglebur?

Fugle er meget aktive dyr, og de kan hurtigt komme til at kede sig, hvis de bare skal sidde dagen lang. Obligatoriske ting til dit fuglebur er fuglebadekar, foder- og vandkar og pinde. Derudover forbedrer dig din fugls hverdag væsentligt, ved at tilføje ekstra tilbehør til dit fuglebur.

Du kan f.eks. sagtens bruge ting fra naturen, såsom grene og kviste. Dog skal de findes i områder der ikke er tæt på vejen, da de ellers kan være fyldt med giftige ose fra bilerne. Det samme gør sig gældende med sprøjtemidler. Bruger du grene eller kviste fra naturen, så vær sikker på, at de ikke kan være sprøjtet. Fugle er meget små dyr, og der skal derfor ikke meget til at gøre dem syg – selv hvis de kun indtager en lille bitte smule sprøjtegifte.

Når du køber pinde til buret, hvis de ikke medfølger, så sørg for at de aldrig er i plastik. Det er et alt for glat materiale til din fugl. og den får svært ved at sidde fast uden at rutsje. Med pinde af træ i dit fuglebur kan din fugl sidde væsentligt bedre fast, og bevæge sig fra side til side uden at rutsje.

Skulle du købe ting i plastik til dit fuglebur, så vær sikker på at det er uden skadelige kemikalier, da du godt kan regne med at din fugl på et tidspunkt, vil nappe i det.

Tilbehør vi foreslår, at du har i dit fuglebur (udover det essentielle).

  • Frugtholder.
  • Grene til fugleburet.
  • Fuglegynge til lidt variation.
  • Legetøj med masser af farver.

I et fuglebur er det vigtigt, at man varierer med farver, størrelser og former så meget som muligt. Sørg derfor for, at det du køber er:

  • Forskellige former, farver og størrelser
  • Legetøj med lyd
  • Legetøj der kan bides og rives i
  • Spiselige legeting
  • Legetøj de kan pille i med tungen eller med fødderne

Sådan rengører du dit fuglebur

Når du har en stuefugl, er rengøring af dit fuglebur rigtig vigtigt. Dog er rengøring af fuglebure en lidt misforstået ting ift., hvor ofte man egentlig bør rengøre. Mange stuefugle ejere gør rent ugentligt ved deres fugl. Selvom det umiddelbart virker som nok, så skal man huske på, at i naturen kommer fugle sjældent i kontakt med deres egen gødning, og vand og drikke er altid friskt fra naturen. I et bur med rengøring en gang om ugen, så når der f.eks. at samle sig meget afføring i buret.

Det er ikke kun pga. hvad der bliver gjort i naturen at dette anbefales. Fugle er små dyr, og det giver derfor også mening, at der ikke skal meget til, før at de kan blive syge.

Er der gamle madrester og afføring i dit fuglebur, så stiger mængden af bakterier i buret også. Oftest bliver mad og tørret afføring blandet sammen også, og når din fugl så sidder med næbbet og roder rundt i madskålen, kan den nemt og ubevidst komme til at optage mugsporer eller bakterier.

Rengør derfor dit fuglebur dagligt. Det gør du ved at fjerne underlaget og sørge for ny strøelse, skift vandet og erstat gamle madrester med nyt.


Har du en fugl, så håber vi, at denne artikel har kunne give dig noget fornyet inspiration eller ideer til et nyt bur eller indretning af det. Har du ikke en fugl, men overvejer det og er på udkig efter et fuglebur.

Ønsker du også at give vilde fugle noget tag overhovedet, så kan du læse vores artikel omkring fuglehuse.

Vi håber også, at vi har givet dig et lille indblik i hvad det kræver at have en fugl, og hvor meget tid det egentlig kræver til trods for, at det virker som et nemt kæledyr.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger