hamsterhus

Hamsterhjul – en vigtig del af din hamsters hverdag!

Et hamsterhjul skal der til – og det ved de fleste, der har en hamster derhjemme. Men det kan være svært at finde netop det hamsterhjul, der passer til både din hamsters størrelse og indretningen.

Vi har derfor gjort det nemt for dig og lavet en lille guide til, hvad du skal se efter, når du skal ud og købe dit nye eller næste hamsterhjul. Vi gør opmærksom på ting, som f.eks. at et hamsterhjul er lydsvagt, er et essentielt kriterium for mange. Det skyldes, at deres hamsterbur oftest står tæt på, hvor de sover. Et hamsterhjul der larmer natten lang, kan godt blive irriterende rigtigt hurtigt.

Hvad er et hamsterhjul egentlig?

Hvad er et hamsterhjul egentlig? Det er et godt spørgsmål. Men i virkeligheden er det bare et rundt element, som er sat på en ekstern holder, så det runde hjul, som din hamster løber i, kan dreje rundt. Det står frit fra jorden og støder ikke på noget. Det gør derfor, at når din hamster begynder at gå inde i sit hamsterhjul, så vil det bevæge sig og din hamster kan løbe i uendeligheder, mens den fysisk er samme sted. Som nævnt tidligere, er det rigtigt smart for en hamster, da de er aktive dyr, som elsker at bevæge sig. Nogle hamstere løber længere end andre. Ifølge Dyrenes Beskyttelse siges det, at Roborovsku dværghamsteren i gennemsnit løber, hvad der for mennesker svarer til 4 maratonløb. Det kan altså konkluderes, at et hamsterhjul er essentielt for et glad hamster- hvert fald i de fleste tilfælde.

Et hamsterhjul er altså et essentielt inventar i dit hamsterbur. Dette gælder, hvad end du har et guldhamsterbur eller et dværghamsterbur. Et hamsterhjul bør altid være der, så den har muligheden for at bruge det. Vores kære små hamstere er nogle aktive væsener, som natten lang (oftest) løber langt. Hvis de kunne løbe lange strækninger, gjorde de gerne det. Men da vores hamsterbure er begrænset til en vis længde, så er det ikke sådan lige til. Derfor har de et hamsterhjul. Så kan de løbe uendeligt og så længe de vil.

Hvor skal et hamsterhjul være?

Der er ikke mange regler for, hvor dit hamster løbehjul skal være. Vigtigst af alt er, at det er i hamsterburet. Det er her, det er vigtigt, at det står til rådighed. Hvor du i buret vælger at stille det, er op til dig. Det skal blot være let tilgængeligt for din hamster, og skal stå eller hænge frit, så når det bevæger sig, støder det ikke på noget. Udover det, kan du tilpasse og indrette dit hamsterbur med dit hamsterhjul, lige som det passer dig.

Hvad materiale skal mit hamsterhjul være?

Der findes forskellige hamsterhjul lavet af forskellige materialer. De mest typiske materialer er; plastik eller træ. Begge har deres fordele og ting du skal være opmærksom på. Vælger du f.eks. et hamsterhjul af plastik, så sørg for at plastikken er giftfri. Det lyder voldsomt, men betyder blot, at du lige skal tjekke om plastikken er tjekket på forhånd og ikke indeholder noget, som din hamster ikke kan tåle, hvis den bider og gnaver lidt i det. Dette vil oftest kunne findes under produktbeskrivelsen og ellers kan en hurtig google søgning fortælle, om du kan benytte dette hamsterhjul.

Udover det, kan du også få hamsterhjul i træ. Det er dejlig naturligt og er også rigtig flotte. Det eneste du bør være opmærksom på her, er rengøringen. Rengøring af et hamsterhjul af træ vs. et af plastik, er væsentligt svære. Ved plast er det nemt lige at tørre fladen af, og så er den så god som ny. Træ suger væske bedre og kræver derfor en bedre rengøring. Det er dermed ikke sagt, at du ikke kan vælge et hamsterhjul af træ. Du skal blot være ekstra opmærksom på rengøringen af det, gøre det lidt oftere og så tager det nok lidt længere tid.

Hvor stort skal et hamsterhjul være?

Dit hamsterhjul skal have en god størrelse. Dansk Hamster Forening anbefaler, at dit hamsterhjul er så stort, at dit hamster ikke skal bøje ryggen, når den løber. Det giver god mening. Da de er aktive og løber meget, vil det være usundt og skadeligt for dem at løbe med ryggen konstant bøjet. Dværghamstere har derfor brug for et lidt mindre hamsterhjul end f.eks. guldhamstere, da de jo oftest er større. Udover størrelsen på dit hamsterhjul, er det også vigtigt, at bunden er fast og ikke med tremmer eller små huller. Fladen skal være fast bund.

Er der forskel på et hamsterhjul til guld- eller dværghamster?

Som kort nævnt før, så ja. Der er forskel på størrelsen af hamsterhjul, alt efter hvilken hamster du har. Guldhamstere er større end dværghamstere og vil derfor skulle have, et hamsterhjul der er større, så den kan løbe med en strakt ryg, der ikke er bøjet. Men det er ikke blot længden af at hamsterhjul, der er relevant. Bredden er også vigtig. Da det ene slags hamster er større end det andet, er det selvfølgelig også i bredden. Sørg for at det er bredt nok, så din hamster ikke træder ved siden af, fordi der ikke er plads nok. I værste fald kan den komme til skade.

Er et hamsterhjul vigtigt for min hamster?

Ja, et hamsterhjul er vigtigt for din hamster og noget af det vigtigste, som der altid bør være i buret. Da de som sagt er aktive dyr, skal de have mulighed for at bevæge sig en masse. Det er deres måde at forblive aktiveret og stimuleret på – udover fra deres hamsterlegetøj selvfølgelig. Så vil du have en hamster, der er glad og trives, så er et hamsterhjul essentielt. Har du to hamstere i samme bur, kan det anbefales, at de har ethvert, da det ellers kan være grobund for uenigheder.

Har du et hamsterhjul og din hamster ikke rigtigt bruger det, så er det ikke nødvendigvis, fordi der er noget galt. Nogle bruger dem mere end andre – både ift. racer og hvordan dit bur er indrettet. Er buret indrettet spændende og med en masse legetøj og ting der kan udforskes, så kan det være nok. Men vi synes stadig, at det altid er en god ide med et hamsterhjul til rådighed.

Hvor meget sover et hamster?

Hamstere er nattedyr. Det vil sige, at de sover hele dagen, mens vi er igang og på arbejde. Når mørket så kommer frem og vi skal til at i seng, så bliver de aktive og er igang. Det betyder ofte, at imens du sover, så er de aktive og igang på deres hamsterhjul. Alt efter dit hamsterhjul er placeret, så kan det være en god ide med et, der er lydløst, så det generer mindst muligt. Så kort svaret, så sover din hamster det meste af dagen, hvor du er vågen og er aktiv den anden del, når mørket står på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger