Hvad er klikkertræning?

Hvad er klikkertræning? Dette vil Heidi fra Hundehjerter give et bud på i denne artikel. Hun kommer ind på, hvad det er, hvordan du gør det og giver dig sågar også lidt træningsøvelser til der hjemme.

Kan klikkertræning bruges til andet end træning af hunde?

Jeg er uddannet hundeadfærds- og klikkerinstruktør og arbejder til dagligt med hundetræning. Klikkertræning er ikke kun til træning af hunde. Denne metode kan bruges til indlæring ved næsten alle dyr og sågar også mennesker. I denne artikel skriver jeg “hund”, men som sagt kan hund byttes ud med andre dyr. Det kan være familiens kat, marsvin eller papegøje.

Klikkertræning er baseret på beviste indlæringsprincipper og læringsteori. Disse viser, hvordan alle levende væsner lærer.

Hvad bruges klikkertræning til?

Klikkeren bruges til at indlære nye øvelser, herefter behøver man ikke bruge den mere. Mange oplever dog, at de bliver bidt af det og begynder at nørde lidt og fortsætter med klikkertræning hele hundens liv.
Vi kan bruge klikkertræning i alle former for træning af hunden. Det kan være nosework, hoopers, agility, lydighed, jagt, fitness, parkour eller alt træning i hverdagen – som f.eks. impulskontrol/fristeøvelser og når vi skal lære vores hund at vælge spændende ting fra, f.eks. mad på bordet, andre hunde på gåturen, hilse pænt på gæster osv.

Klikkeren giver et markørsignal, som fortæller hunden at lige DER, var den ønskede adfærd. En ønsket adfærd kan være, at hunden ikke hopper op ad gæster. Den uønskede adfærd er, når den hopper op. Den ønskede adfærd forstærker vi med en belønning, i form af godbidder, eller f.eks. legetøj. En forstærker betyder, at vi giver hunden noget, den godt kan lide og dermed forstår den, at den gør det rigtige og vil tilbyde mere af denne adfærd. Oftest er klikkeren en lille plastik ting med en metalplade i, som man har i hånden. Når man trykker på den, så kommer der en “KLIK” lyd.

Mundtligt markørsignal

Ud over at bruge klikkeren, er det godt at have et mundtligt markørsignal. Dette kan vi bruge i øvelser, hvor vi har hænderne for tæt på hovedet og en klikker er for høj, eller hvis vi er kommet i situationer, hvor vi ikke har klikkeren med os.
Et mundtligt markørsignal kan være en lyd eller et kort ord, som vi ikke bruger i det daglige eller andre situationer. Det kan f.eks. være “good”, “yes”, “klik” eller lign.

Klikker eller markørsignal?

Det er vigtigt at huske, at en klikker er et mere præcist markørsignal, end et mundtligt markørsignal. Hvis I forestiller jer, at I sætter hånden på en varm kogeplade, så vil I fjerne hånden hurtigere end I kan nå at sige AV. Dette viser, at vi reagerer hurtigere fysisk, end verbalt og derfor har vi bedst timing og præcision med en klikker.

I zoologiske haver bruger man klikkertræning til at lære dyrene håndtering. Dette gør, at dyrene frivilligt deltager i deres træning og man kan derigennem lære dem, at det ikke er farligt at blive tjekket af en dyrlæge. Det er ikke nemt at fastholde en spækhugger, når der skal tages en blodprøve. Men det kan indlæres positivt og frivilligt ved hjælp af klikkertræning.

Hunden bliver stimuleret

I klikkertræning skal både hunden og vi selv bruge hovedet rigtig meget, så det er god mental stimulering for os alle. Hunden skal være opmærksom på os og vores kropssprog. Den skal tilbyde adfærd og tænke selvstændigt for at opnå en belønning. Dette kræver meget mentalt og gør dem godt trætte.
Vi skal selv planlægge vores træning, observere vores hunde godt og være præcise i vores markering af adfærd. Jo mere opmærksomme og præcise vi er, jo bedre resultater opnår vi.

Vær opmærksom

Vi skal være 100 % opmærksomme på vores hund, så vi kan nå at fange den ønskede adfærd. I klikkertræning observerer vi hunden og belønner den ønskede adfærd og ignorerer uønsket adfærd. Hvis hunden alligevel når at lave en uønsket adfærd, må vi lave brandslukning, f.eks. hvis en hund er hoppet op på bordet efter mad. Så tager vi stille og roligt hunden ned og er herefter mere opmærksom på dens adfærd og belønner hunden ekstra meget for at have alle 4 poter på jorden.

En anden træningsform kaldet lokketræning kræves der ikke ret meget af hverken hund eller ejer. Hunden skal bare følge godbidden, samtidig kan ejer planlægger aftensmaden. Hunden lære ikke selvstændigt at gøre noget for at optjene en godbid og den vil derfor ikke nødvendigvis kunne lave den ønskede adfærd sit, dæk, plads, rulle, gi pote uden at der er en godbid.

“Hunde gør KUN det, der kan betale sig. (…) Bare det vi kigger på hunden, fik den noget ud af det. Hopper hunden op og vi siger NEJ og så klapper den lige så snart den hopper ned, vil den tænke: “Jeg skal hoppe op for at få nus, når jeg hopper ned”.

I klikkertræning er der nogle regler

  • 1 klik er = 1 belønning. Dette gælder også, hvis vi kommer til at klikke forkert. Her må vi så tilpasse og præcisere vores træning, så det ikke gentager sig for ofte.
  • Vi klikker – roser imens vi finder belønningen frem – og belønner.
  • Giver vi ikke belønning når vi klikker, så udvander vi markørsignalet og det vil miste sin effekt.
  • Dit kropssprog skal være helt roligt og neutralt, som en statue. Det er derudover vigtigt, at vi er opmærksomme på vores kropssprog når vi træner. En hånd på vej ned i godbidstasken, kan hurtig blive hundens markørsignal og den reagerer derfor ikke på klikkeren. En hånd i godbidstasken er desuden et meget upræcist markørsignal, så det kan medføre, at træningen bliver upræcis og både hund og ejer vil blive frustreret.
  • I klikkertræningen har vi ikke godbidder foran hundens snude, eller i hænderne tæt på hundene. Har man godbidder i hånden, så skal hånden være væk fra hundens snude og opmærksomhed, og om på ryggen.
  • Hav et FRI-signal. Vi får kreative hunde, af at benytte klikkertræning og hundene bliver gode til at tilbyde adfærd og vil gerne arbejde, for at optjene en godbid, eller anden form for belønning. Derfor er det yderst vigtigt, at vi har et FRI-signal til hunden. Dette gør vi, ved at vise hunden vores tomme hænder og sige FRI. Man siger FRI til hunden, når man skifter mellem øvelser, holder pause eller tanker op med godbidder. På denne måde ved hunden, at nu kan den ikke optjene godbidder og har fri.

Træningstips

Tænk alt i din dagligdag som træning, ikke kun når træningstasken kommer på og i er på træningsbanen.

  • Træn ikke hoppe op og vælge fra når posten kommer
  • Træn indkald hvis du tager hunden med ud for at tømme skraldespanden
  • Tag hunden med op og handle og lav lidt miljøtræning udenfor butikken inden i kører hjem

Derudover er det godt at være opmærksom på, at al den adfærd vores hunde gør, som vi gerne vil have, at den skal belønnes. Ha’ derfor små skåle stående rundt på strategiske steder, så du kan belønne hunden hver gang, den gør noget, som du ønsker.

  • Det kan være, når den går forbi sofaen og ikke hopper op i den
  • Når hunden går forbi os, uden at hoppe op eller bide os i tæerne
  • Når den ikke løber efter børnene, når de leger lidt vildt
  • Når de kommer ind fra haven osv.

Det gælder altså om at belønne hunden for alt det, vi gerne vil have. Har vi kun fokus på det den gør, som vi ikke vil have, kan vi blive frustreret og komme til at skælde mere ud, sige meget NEJ og irettesætte hunden. Gør vi dette meget, kan det skabe en frustration i hunden. Det at få et NEJ og så ikke få at vide, hvad den så GERNE må i stedet, giver frustrationen.

Din hund er faktisk ret smart

Hunde gør KUN det, der kan betale sig. Derfor fortsætter den gerne uønsket adfærd, hvis den får noget ud af det. Bare det vi kigger på hunden, fik den noget ud af det. Hopper hunden op og vi siger NEJ og så klapper den, lige så snart den hopper ned, vil den tænke: “jeg skal hoppe op for at få nus når jeg hopper ned”.
Vi skal derfor virkelig kigge indad, når vi træner med vores hunde. Hvad er det, VI gør galt og skal rette, så VI får den ønskede adfærd fra vores hunde.

Vigtigt at håndtere sin frustration

Oplever du frustration over noget i din hunds adfærd, så skriv det ned. Vælg én adfærd ud og læg en træningsplan for at få den rettet op. Ha’ fokus på den positive tilgang og beløn for den ønskede adfærd. Så vil både du og din hund opleve mindre frustration og bedre relation.

Klikkertræning er et rigtig godt redskab til at få god livskvalitet for dig og din hund, da det giver positive øjne på vores hund og gør den til medaktør i deres liv.
Livskvalitet er mere en klikkertræning, men det er et rigtig godt sted at starte
Rigtig god træning!

Mange kærlige hilsner fra
Hundehjerter og Heid

 

Læs også Petguide.dks artikel om hundetræning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger