Marsvinefoder l Bliv klogere på det her

Det er ikke helt så ligetil at fodre sit marsvin, som de fleste nok vil tro. Selvom 80% af marsvinets kost skal bestå af hø, så kan det være fint at give dem marsvinefoder som et supplement. Man skal dog være opmærksom på, hvad foderet indeholder, da marsvin hurtigt kan blive kræsne og selektive, når de spiser. De kan derfor udvikle en dårlig vane, hvor de kun vil spise det, der smager bedst eller ser bedst ud, hvilket typisk er det foder, der indeholder mest fedt. Det vil derfor være en god idé, at kigge efter marsvinefoder, der ser ens ud, og hvor alle piller indeholder det samme, så man undgår at ens marsvin bliver kræsen eller overvægtig.

Hvorfor skal du vælge marsvinefoder tørfoder?

Grunden til, at vi mener, at du skal give dit marsvin tørfoder som et supplement er, at det kan give et ekstra skud C-vitamin, og det indeholder også mange gode næringsstoffer, som er gode for marsvinet.

Der findes forskelligt marsvinefoder, og derfor har vi undersøgt markedet, og kommer her med nogle eksempler på, hvilket foder du kan købe til dit marsvin.

Hvad skal du være opmærksom på?

Marsvin spiser grovfoder ligesom chinchillaer og kaniner. De kan og skal fordøje cellulose i blindtarmen ved hjælp af bakterier. Deres mave-tarm-system er beregnet til, at fordøje fiberrig og energifattig føde. Får marsvin en alt for energirig og fiberfattig kost, kan de blive alvorligt syge med bl.a. trommesyge, ingen tarmfunktion og fedtophobning i leveren. En dårlig kost kan også have konsekvenser for deres immunforsvaret, hvilket kan resultere i øget risiko for infektioner. Det er derfor vigtigt, at de får en kost bestående af hø, en smule bladgrønt og marsvinefoder. Derudover så vokser marsvins tænder også hele livet, og hvis foderet er for let at tygge, slides deres tænder ikke ordentligt.

Det er vigtigt, at marsvinefoderet også indeholder C-vitamin, da marsvin, ligesom os mennesker, ikke selv kan producere vitaminet, og derfor skal have det på en anden måde. Mængden af C-vitamin afhænger af om det er i voksealderen, drægtig eller voksent. Er det marsvin i voksealderen eller et drægtigt marsvin, skal det have 30 mg, og hvis det er et voksent marsvin skal det have 10 mg C-vitamin. Det mest naturlige ville være, hvis marsvinet fik vitaminet gennem sin kost, men det kan være svært at vide, om den får nok. Derfor kan man også give den C-vitamin dråber direkte i munden. Der er også nogen, som blander C-vitamin i marsvinets drikkevand, men dette anbefales ikke. Det er ikke alle marsvin, der drikker lige meget vand, og vitaminet nedbrydes også hurtigt i vand, og bliver derfor uvirksomt.

Marsvin skal altid have adgang til hø, da det er det vigtigste foder for dem. Hø er med til at holde deres fordøjelse i gang, og slide deres tænder. Noget marsvinefoder indeholde også en smule hø, men derfor skal de stadig have frisk hø hver dag.

Du skal huske, at marsvin er meget sarte overfor foderskift, så det er ikke noget, der skal ske fra den ene dag til den anden. Det skal foregå stille roligt med små mængder ad gangen. Ved det mindste tegn på appetitmangel, forstoppelse eller diarré, skal du stoppe med det samme, og kontakte din dyrlæge.

Supplement til hø

Som sagt, så skal 80% af marsvinets samlede kost bestå af hø. Det betyder ikke, at du ikke kan supplere med bladgrønt og marsvinefoder. Fiberindholdet i foderpiller skal helst være 20-25%, hvis du giver dette. Foderpillerne skal være ensartet, så marsvinet spiser det hele, og ikke bliver kræsen. Bruger du marsvinefoder som et supplement, må det ikke indeholde majs, frø, tørret frugt og andre usunde ting. Du skal dog være opmærksom på mængden du giver dit marsvin. Det vil helt sikkert hellere spise marsvinefoder og grøntsager end hø, så en spiseskefuld foderpiller er nok til dit marsvin sammen med lidt grønt. Så er du sikker på, at det også får spist hø i løbet af dagen. Har du marsvineunger, skal de have opblødte foderpiller, når de er gamle nok.

Giver du dit marsvin bladgrønt ved siden af, er det en god idé at variere grøntsagerne så meget som muligt. Mælkebøtter og andet ukrudt er godt bladgrønt. Det samme er blade fra frugttræer, dog ikke blomme- og kirsebærtræer, da de er giftige), friske krydderurter, hibiscus blade og meget mere. Du kan i ny og næ give frugt som små godbidder. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke må give dit marsvin for meget broccoli, spinat, kål, rosenkål og sølvbede, da det kan give fordøjelsesproblemer. I små mængder og sammen med noget andet, er det fint. Du skal helt holde dig fra, at give dit marsvin søde sager. Det er ting som knækbrød, mysli, cornflakes, tvebakker og kager – det har dit marsvin ikke godt af.

Marsvin kræver mere end man måske går og tror. De fortjener kun det bedste, og med godt marsvinefoder, hø og lækkert grønt, så er du garanteret, at dit marsvin får et godt og sundt liv. Vi håber, at du har fået noget ud af, at læse vores artikel, og er blevet lidt klogere på, hvad du skal købe til dit marsvin.

Overvejer i at tilføje en hamster eller kanin til flokken derhjemme? Så læs også vores artikel om hamsterfoder og kaninfoder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger