Kaninfoder | Den bedste slags til netop din kanin!

Kaninfoder er en stor del af din kanins hverdag. Det er en del af at sikre, at din kanin får alt det, den har behov for, så den er sund. For en sund kanin er en glad kanin. Kaniner har et sart tarmsystem og derfor skal ikke meget til at give dem ondt i maven eller forstoppelse. Vi hjælper dig derfor på vej til det rette valg af kaninfoder.

Din kanins sundhed er Alfa Omega

Det er vigtigt, at vores små kaniner får det rigtige kaninfoder. De har af natur en meget sensitiv mave og et unikt fordøjelsessystem. Det kan derfor godt betale sig, at sætte sig lidt ind i hvad de forskellige kaninfoder mærker tilbyder og indeholder, så din kanin forbliver tilpas. 

Det anbefales at din kanin kun får foder, som indeholder minimum 18% fibre.  Dog er fiberrig kaninfoder ikke nok til, at få en velfungerende kanin. 80% af din kanins føde i løbet af dagen skal være hø eller græs. Grunden til den store indtagelse af hø eller græs, er på grund af det lave energiindhold det indeholder. Sammensætningen af calcium og fosfor gør, at din kanin er nødt til, at spise store mængder for at blive mæt.

Men det er ikke den eneste grund til, at kaninen spiser som den gør. Kaninens tænder vokser 2-3 mm. per uge, og den eneste måde, den kan slide dem ned på så de ikke forvolder problemer, er ved at tygge på det fiberrige foder samt høet. Sørg derfor altid for at dit kaninbur er fyldt op med rigeligt frisk hø.Så det helt rigtige kaninfoder er virkelig altafgørende for, hvor godt din kanins velbefindende er.

Hvilket kaninfoder skal du så vælge?

Når du er på udkig efter kaninfoder til dit lille kæledyr, er det altid en god ide at gå efter kaninfoder lavet af piller – også kaldet pellets. Denne type foder gør, at din kanin ikke sorterer i maden som den måske ville gøre, hvis du gav den müsli. Ved at undgå, at din kanin sorterer i maden, er du sikker på, at den får alt det næring og vitaminer som den skal og som er beregnet til den via kaninfoderet.

En anden ting at kigge efter, når du er ude at vælge kaninfoder, er mængden af fibre det indeholder. Som nævnt tidligere indeholder græs i naturen omkring 20-25% fibre og det er derfor det, din kanins krop er udviklet til at indtage. Derfor anbefales det, at dit kaninfoder indeholder som minimum 18% fibre.

Dette er ikke bare vigtigt, fordi din kanin skal have det så “almindeligt” som muligt.
Nej, der er skam en dybere mening med det og den er faktisk altafgørende for din kanins velfærd og trivsel.

Både din kanins tænder og fordøjelsessystem fungerer kun med en høj fiberrig kost som har et lavt energiindhold. For tænderne på din kanin har det den effekt, at den fiberrige kost gør, at tænderne hele tiden bliver slidt og holdt nede til optimal længde. Kaninens tænder vokser et par millimeter ugentligt, og bliver de ikke holdt nede, kan de lave sår på din kanins tunge eller kind.

Hvad angår kaninens fordøjelsessystem, er det et meget sart et af slagsen. Men det er egentlig meget ligetil, når det kommer til stykket. For med en fiberrig kost uden sukker og alle mulige andre unødvendige sager, så har den det godt og din kanin vil være yderst tilfreds.

Kan jeg give min kanin andet end kaninfoder?

Der findes selvfølgelig kaningodbidder, som du kan forkæle din kanin med. Men da kaniner er dyr med et sart tarmsystem og kan variere ift. hvor aktiv den er, så bør godbidder ikke være en stor del af hverdagen. I værste tilfælde kan din kanin blive overvægt og få ondt i maven – men de er selvfølgelig tilladte. Vil du gerne forkæle din kanin lidt ekstra og stadig passe p den, så er et godt alternativ grøntsagsstænger. Skær dem ud i lækre stænger og giv din kanin dem. Den vil elske det og det er et godt alternativ til godbidder. Du kan f.eks. bruge grøntsager og peberfrugte som grønsagsstænger og toppe fra grøntsager som f.eks. radise- og gulerodstoppe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger