Marsvinelegetøj – gør hverdagen sjovere for dit marsvin!

Marsvinelegetøj er et must-have, hvis du har en derhjemme. Selvom det oftest virker som om, at de kan passe sig selv, så skal de aktiveres og stimuleres for, at de trives allerbedst. At aktivere sit marsvin og sørge for, at den har nok at lave i løbet af dagen, kan gøres på forskellige måder.

Men hvad er marsvinelegetøj så?

Der findes legetøj til alle kæledyr efterhånden, men det skal jo alt sammen tilpasses, så det passer til den enkelte dyreart – både så de kan få glæde af det, men lige så meget fordi der ikke må være noget farligt ved det, som de enten kan hænge fast på, skære sig på eller for den sags skyld komme til at spise/sluge.

Selvom mange forbinder gnaver med nogle, der er gode til at klatre, så er marsvinet lidt anderledes. De er knap så adrætte som f.eks. hamsteren og er kun egnet til at klatre over små objekter. Dette bør du have i mente, når du køber marsvinelegetøj til dit bur.

Det skyldes ikke blot, at dit marsvin ikke kan lide det. Det kan også være farligt for dem, da de nemt kan brække ryggen med et fald fra blot en lille højde.
Når man snakker om marsvinelegetøj, er der forskellige former for legetøj til dem. I forbindelse med deres bur er det oftest ting såsom:

 • Tunneller
 • Broer
 • Hø bolde
 • Trælegetøj
 • Ting til at gnave i

Der er også mange fine ting, som du muligvis kan få til dit bur (alt efter hvor stort det er), og ellers kan det bruges, når dit marsvin leger ude eller hvis I har en løbegård:

 • Aktiveringslegetøj
 • Store legeruller
 • Tunneller
 • Andre kreativiteter der er for store til buret

Hvorfor er marsvinelegetøj vigtigt?

Marsvin er aktive dyr. Dette er selvom de bor selv eller med andre. Det er derfor vigtigt, at de bliver stimuleret, når de er selv. Marsvin elsker at lege og at underholde sig selv – både for sjov, men også hvor de skal gøre noget for det – såsom aktiveringslegetøj.

Marsvin elsker ting, som de kan kravle på, under og igennem. De elsker ting, der kan flyttes, så der kan bygges huler eller ting til at bide i – både med eller uden smag.

Det er vigtigt, at marsvin ikke keder sig. Begynder et marsvin at kede sig meget og ofte, kan det gå hen og blive destruktiv. Sørg derfor for masser af spændende ting i dit bur. Men husk stadig på, at der skal være plads til, at det kan rende og bygge huler i buret – uden at den støder på legetøj også.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber marsvinelegetøj?

Når du er på udkig efter marsvinelegetøj, træder du ind i en verden med uendelige muligheder. Du kan finde marsvinelegetøj i forskellige mærker, størrelser, farver, med forskellige formål og meget mere. Find derfor ud af hjemmefra, om formålet med legetøjet skal være motion, aktivering, slibning af tænder eller noget helt fjerde.

Så snart du har valgt det, har du automatisk skærpet mulighederne og gjort det mere overskueligt for dig. Vi vil ikke anbefale deciderede mærker eller andet, udover hvad vi har valgt i denne artikel. Men der er rigtig mange gode mærker og de har oftest hver især fokus på noget specielt.

Vi vil dog anbefale dig, at hvis det marsvinelegetøj du køber, skal stå inde ved dit marsvin hele dagen, så sørg for, at materialet er så naturligt som muligt. Køber du træprodukter, så køb det, der er lavet af naturligt træ. På den måde mindsker du, at dit marsvin indtager minimum af ting, den ikke tåler.

Stimulering og behov for motion

Til trods for størrelsen på dit marsvin, er det vigtigt med en masse motion for den. Dette er blandt andet for at aktivere den, men også for at undgå overvægt. Ved at huske at stimulere samt motionere dit marsvin, hvad enten det er via marsvinelegetøj eller andet, der kan hjælpe med det, så er det essentielt og vigtigheden heraf er noget, der ikke må undervurderes.

Hold øje med dit marsvins trivsel

Med blot en smule opmærksomhed kan du hurtigt se, om dit marsvin er tilpas eller syg.
Oftest kan du se det på:

 • Pelsen
 • Fordøjelsen
 • Vejrtrækning
 • Tænder
 • Tegn på sygdom eller nedsat trivsel forbindes ofte med foderet, men kan sagtens have en dybere grund. Såsom manglende aktivering eller hvis dit marsvin føler sig ensom.

Måden du kan se det på, er på fordøjelsen ved dit marsvin. Er appetitten nedsat, afføringen anderledes og unormal, så er der med garanti noget i vejen. De små væsner har sarte fordøjelsessystemer og du skal derfor være obs på netop det. Spiser dit marsvin pludselig væsentligt mindre, end den plejer – altså er sulten pludselig forsvundet, så kan det skyldes dit marsvins trivsel – enten i form af sygdom, ensomhed eller manglende aktivering.

Opdager du, at dit marsvin spiser mindre eller slet ikke spiser, anbefaler vi, at du tager til dyrlægen med det samme. Dette er, fordi at C vitaminer er vigtige for dit marsvin. Men marsvin kan ikke selv producere C vitamin. Det betyder, at indtager de ikke deres mad, kommer de meget hurtigt til at mangle denne vigtige vitamin. Det er også vigtigt, at dit marsvin får netop det, som den skal bruge i sit marsvinefoder.

Indretning af marsvinebur

Udover de helt generelle ting såsom bundstrøelse, rødder, sten, barkstykker og visne blade som dit marsvin kan bruge til at bygge huler af og gemme sig i (og tingene som er nævnt tidligere i denne artikel), så kan du nemt tilføje små stykker legetøj, som vil tilføje endnu mere glæde.

Følgende marsvinelegetøj som vil blive nævnt, er primært til dem, der allerede har et færdigindrettet marsvinebur, men blot ønsker at tilføje lidt ekstra til hverdagen.
Grundet marsvinets lyst og behov for at gnave i ting for at holde deres tænder nede, kan du nemt tilføje ting til buret, som kan hjælpe til med det.

En lille gnaverlegeplads er også et sjovt stykke marsvinelegetøj, som kan gavne dit marsvin på mange måder. Både i form af underholdning, aktivering og vedligeholdelse af deres tænder. Den indeholder små pile bolde og snacks, som der kan gå lang tid med. Kan købes her.

Når du er på jagt efter marsvinelegetøj, så vælg ud fra hvad dit marsvin kan få mest glæde af. Tænk ikke på hvilket mærke det er eller andre faktorer man er tilbøjelige til at følge. Vurder hvad dit marsvin har mest brug for, hvad vil glæde den mest og hvad er sundest for den. Følger du de tre ting, vil du ende med et legetøj, dit marsvin med garanti vil elske

Skriv et svar

Cookie-indstillinger