Hamsterfoder – Bedst i Test (2022)

Hamsterfoder kommer i forskellige former og smage – og det er derfor vigtigt, at du får fat i det rette hamsterfoder, så din hamsters velvære er på det højeste. I den forbindelse har vi fundet nogle af vores favoritter til dig! Der er både lidt til dværg- og guldhamstere samt foder, der er tilpasset, hvis din hamster f.eks. har været syg og har brug for nogle specifikke vitaminer.

Hvilket hamsterfoder skal en hamster egentlig have?

Hamstere er oftest kendt for at være nærmest altædende – hamsterfoder eller ej. Det vil sige, at det du serverer dem, det vil de spise. De sorterer derfor ikke efter, hvilket der giver dem mest næring eller hvad der er bedst for dem. Det er altså op til dig som hamster-ejer at sørge for, at det hamsterfoder du køber, indeholder de helt rigtige ingredienser, så din hamster får den helt perfekte næring.

Færdigblandinger, som du køber ved dyrehandleren, bruges oftest som grundfoder. På grund af hamsterens lille størrelse betyder det, at der ikke kan indtages så meget mad ad gangen. Det betyder dog også, at sulten kommer hurtigt igen og så skal der altså være hamsterfoder til rådighed til din hamster. Sørg derfor altid for at din hamsters foderskål, er fyldt op med hamsterfoder.

Men som de fleste ved, så kan en hamster fylde deres kindposer med hamsterfoder. De fylder dem oftest, også selvom de ikke kan spise det hele, og går hen i deres lille hule med det.

Da det ligger til din hamsters natur at flytte hamsterfoderet fra ene sted til andet, er det vigtigt, at du tjekker buret igennem – specielt de klassiske gemmesteder. Der kan nemt ligge fordærvet mad i f.eks. din hamsters hule eller andre gemmesteder.

Må mit hamster få andet end hamsterfoder?

Helt ideelt er jo, at en hamster får hamsterfoder, som er lavet til netop hamstere. Som udgangspunkt, så sørg for, at det er det, der er din hamsters primære fødekilde samt snacks, der kan købes i butikkerne og er lavet til en hamster.

Åbenlyse ting din hamster ikke må spise:

  • Chokolade
  • Slik
  • Ting med meget sukker
  • Ting med for mange tilsætningsstoffer
  • Ingen krydret mad
  • Salat er oftest forbundet med sundhed og det er derfor nemt at blive snydt af ideen om, hvor sundt det er. Men salat er altså ikke altid lige godt for din lille ven. Det er, fordi at grøntsager indeholder nitrat og nogle mere end andre. I små portioner har det ikke den store effekt på din hamster, men får den nogle af de grøntsager, som har en stor mængde nitratindhold, kan det være farligt.

Nogle af de grøntsager som bør undgås, er grøntsager hvor nitratindholdet udgør store mængder:

  • Rødbeder
  • Spinat
  • Fennikel
  • Salat
  • Rabarber
  • Rucola salat

Vil du gerne give din hamster noget mad fra hjemmet, som ikke er hamsterfoder, så kan du give den nødder, frø og urter. Vil du gerne give den grønt, så undersøg på forhånd nitratindholdet, så du er på den sikre side. Er du stadig i tvivl, så kan du altid forhøre dig hos din dyrlæge og høre, hvad han anbefaler til netop din hamster.

Snacks til at komplementere dit hamsterfoder med

Snacks til din hamster kan være en god måde at tilføje ekstra proteiner eller andet til din hamsters kost. Det kan også bruges til at hygge med din hamster. Ved at fodre med snacks knytter du et tættere bånd til den og så er det jo bare hyggeligt at sidde med din hamster og hygge.

Er der forskel på hamsterfoder til dværghamstere og guldhamstere?

Foder til guldhamster

Fra naturens side af spiser de plantefrø, insekter og larver. Sørg derfor for at give din hamster en foderblanding, som er lavet med henblik på netop hamstere. På den måde sikrer du, at den får den ernæring, som den skal.

Som supplement til det hamsterfoder du køber, kan du fodre din guldhamster med grønt og frugt som f.eks. mælkebøtter, gulerødder, hvidkål m.m. Noget der også vil falde i god jord, er frugtgrene med knopper. Giver du din hamster det, så skal du sørge for, at det ikke er blevet sprøjtet med sprøjtemidler.

Til godbidder kan du fodre dit guldhamster med nødder – usaltede og gerne med skal.

Foder til dværghamster

Dværghamsteren spiser både planteføde og animalske produkter. Så en god ide er en foderblanding, som har lidt af det hele i sig. På den måde sikrer du den rette næring og at din hamster bliver mæt, som den skal. Sørg dog for, at det ikke indeholder for mange nødder. Det skyldes det høje fedtindhold og kan være med til at gøre din hamster overvægtig.

Vil du sikre, at din hamster får nok proteiner kan du med fordel købe snacks af melorme, græshopper eller et lille stykke hårdkogt æggehvide.

Vasket frugt kan også være en dejlig snack for din hamster.
Her kan følgende anbefales:

  • Æble
  • Pærer
  • Jordbær
  • Kirsebær uden sten
  • Fersken
  • Dog bør dette ikke være en daglig ting, men noget der holdes nede til kun et par gange ugentligt. Det er gældende for alle slags hamstere.

Som nævnt tidligere, så gemmer hamstere ofte deres foder. Det er de vant til fra naturen, så de havde et lille lager til de dage, hvor hamsterfoderet ikke var til at finde. Men det problem har dit hamster ikke længere – men alligevel hænger de fast i gamle vaner. Din foder vil altså oftest fylde kinderne og gemme foderet et sted – og da der så bliver serveret nyt hamsterfoder dagen efter, så vil den klart foretrække det friske og dermed kun få spist lidt af det gamle. Så når du rengører dit hamsterbur, så er du flere gange ugentligt nødt til at tjekke de sædvanlige steder, hvor din hamster gemmer sit foder. For ja, ligger det for længe, så når det at fordærve.

Har i også marsvin i hjemmet? Så kan du også læse vores artikel om marsvinefoder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger