Flåter på hunde | Vi hjælper dig af med dem

0
495

Opdateret den 04/07/2022

Hunde og flåter er en kombination, der er svær at komme udenom disse dage. Højsæsonen for flåter er fra maj til oktober, men alt efter vejret er de også at finde i marts og april. Chancen for, at du som hundeejer, allerede har haft et møde med en flåt, er ret sandsynlig og næsten uundgåelig. Det er derfor vigtigt at holde øje med flåter og flåtbid på din hund i ovenstående måneder..

Metoder til at fjerne flåter på din hund

Tickless Pet Ultrasonic

Tickless Pet Ultrasonic er en 100% naturlig måde at forebygge flåtbid på din hund. Den er nem at bruge og sættes blot på din hunds halsbånd eller sele. Måden vedhænget virker på, er ved at udsende og afgive ultralyde, som går ind og generer flåternes reaktionsmønster, og det forhindrer derved flåten i at bide sig fast på din hund.
Grunden til, at ultralyden går ind og forhindrer flåten i at bide sig fast, er pga. lyden. Lyden kan hverken høres af hunde eller mennesker, men det kan flåten. Tickless har en holdbarhed på op til 9 måneder. Det er ikke muligt at skifte batterierne, og det betyder, at når batteriet engang er opbrugt, skal den kasseres.


 • Letvægts materiale
 • Ingen kemikalier
 • Ingen bivirkninger

 • 9 måneders holdbarhed
 • Radius af 1,5 meter beskyttelse
 • Regntæt

Trix Tick Lasso til flåter

Trix Tick Lasso er en nem og håndterlig flåtfjerner, som sættes nemt på selv de mindste flåter og tæger på din hund. Den er lille, fylder ikke meget og det er derfor muligt altid at have den med i tasken, i bilen eller hvis den bare skal ligge uforstyrret i hjemmet. Løkken er lavet af særlig fiber, som giver den en længere holdbarhed og dermed øger sikkerheden ved fjernelse af flåterne.


 • Let at bruge
 • Genanvendelig
 • Løkke af fiber

 • Simpel brug
 • Brugbar til de mindste flåter
 • Lille og nem at have med

Safecard Flåtfjerner

Safecard Flåtfjerner er et lille specialudviklet kort, der gør det endnu mere sikkert at fjerne flåter fra din hund. Ved at bruge Safecard flåtfjerner mindsker du risikoen for, at flåten bliver klemt eller generet, så den ikke sprøjter farlige bakterier ud.

Med dette kort bliver flåten på din hund skubbet ud i en rolig og glidende bevægelse. Ikke nok med at det minimerer risikoen for sygdomme, så øger det også chancen for at få hele flåten ud i første forsøg.
Safecard flåtfjerneren er lavet i samarbejde med eksperter, såsom naturvidenskabsfolk, biologer og læger med speciale i skovflåtens sygdomme.


 • Simpel brug
 • Flere funktioner
 • Kan bruges til bistik

 • Udviklet i samarbejde med eksperter
 • Kan bruges på hele kroppen
 • Passer til din pung

Biospotix Halsbånd

Biospotix halsbånd er lavet til forebyggelse af bid fra flåter, lopper, myg og lus. Den er lavet på 100% naturlig beskyttelse. Halsbåndet har en holdbarhed og effektivitet i op til 4 måneder. Måden halsbåndet virker på, er, at det udskiller det naturlige stof geraniol, som er en blanding af planteolier. Den virker ved at blokere for flåtens optagelse af ilt, og det gør det svært for den at sidde fast på din hund.
Halsbåndet til de små kan bruges på hvalpe og hunde fra alderen 3 måneder og op til 20 kg. Halsbåndet til de store passer til hunde fra 20 kg og op. Ingen af halsbåndene må ikke bruges på drægtige eller diegivende tæver.


 • Forebygger mod flåter
 • Allergivenligt
 • Fås i flere størrelser

 • Naturlig beskyttelse
 • Lavet af geraniol
 • Til både store og små hunde

Anibio Tic Spray mod Lopper og Flåter

Anibio Tic Spray er en forebyggende beskyttelse mod flåter. Den indeholder ingen giftstoffer, er nem at påføre og sprayes blot på pelsen, så den er let-fugtig efterfølgende. Under påføringen, af Anibio Tic Spray mod flåter, er områder såsom ben og underside af mave vigtige at få sprayet, da de er i berørelse med græsset, hvor flåterne oftest sidder.

Ydermere, har flåter også en forkærlighed for varme områder, samt steder med tyndt hud såsom hoved, øre og nakke. Disse er derfor ligeså vigtige steder at få med, når der bliver sprayet mod flåter.


 • Nem påførelse
 • God til skovture
 • Egnet til beskadiget hud

 • Naturlige aktive stoffer
 • Virker i 3-5 dage
 • Vandopløsning

AniBio Tic Clip mod flåter

AniBio Tic Clip er et lille vedhæng, som er ladet med bioenergi og skaber et magnetfelt rundt om kroppen på hunden og minimerer chancen for flåtbid. Magneten er nem at påføre på din hunds kæde eller halsbånd og har en holdbarhed på op til 2 år.
Vedhænget vil først have dets fulde virkning efter 5 dage, og det er efterfølgende vigtigt at rengøre vedhænget engang imellem med rindende koldt vand.
Dette er for at undgå, at der opstår statiske forstyrrelser. Bioenergien som skaber magnetfeltet, gør det svært for flåterne, at lokalisere hvor din hund er. Udover det, er Anibio Tic Clip 100% giftfri, vandfast og passer til både hunde og katte i alle størrelser og aldre.


 • Ingen insekticider
 • Ingen pesticider
 • Til hunde og katte

 • 100% naturligt
 • Holdbarhed op til 2 år
 • Vandfast

Hvordan undgår du bedst muligt flåtbid?

Flåter er umulige at undgå med det danske vejr og man kan derfor lige så godt, hvert år, forberede sig på flåtsæsonen. Dog er det nemt at forebygge flåtbid, og der findes efterhånden utallige muligheder til at hjælpe dig og din hund på vej til et flåt-frit liv. 

Du kan finde halsbånd, som udskiller ultralyde eller magneter med bioenergi, som minimerer chancen for, at flåterne bider sig fast. Udover det, findes der et utal af flåt-spray til din hunds pels. Det kan være svært at finde ud af, hvad man skal vælge og hvor det skal købes, så vi vil gerne hjælpe dig på vej. Du kan også få hundetæpper der afviser insekter, heriblandt flåter, som kan være en god ide til camping og jagt.

Her kommer derfor en guide til lidt forskellige muligheder, der kan hjælpe dig til en flåt fri hund.

Er flåter på hunde skadelige?

Flåter kan være skadelige for vor kære firbenede. Skulle man støde på en flåt, kan man, ligesom med mennesker, risikere, at bidet fra flåten har overført sygdomme såsom Borrelia til din hund. Dette er dog heldigvis ikke noget, der sker hver gang. Det er derfor en god ide enten at have midlerne på sig, der kan fjerne flåten eller købe noget, der kan forebygge, at flåterne bider sig fast på din hund.

Hvad er en flåt egentlig?

En flåt bliver oftest forvekslet med med en tæge. Det er vigtigt at vide og huske på, at disse to er vidt forskellige dyr med forbindelse til hver deres art. Flåten tilhører gruppen af spindlere, som også er der, edderkoppen kommer fra. Dette ses også ved, at flåten har 8 ben modsat tægen, som kun besidder 6 ben og hører til gruppen af insekter.

Dog er den største forskel på en tæge og flåt, at flåten er skadelig for din hund og kan via dens blodsugning sommetider overføre sygdomme, som kan være farlige. Flåter er små, og kan være svære at spotte. Normalt er de omkring 2 mm., men har den suget sig mæt i blod kan den blive helt op til 1,5 cm.

Hvor skal du være opmærksom på flåter på din hund?

Skovflåten er en efterhånden almindelig flåt at finde i Danmark. De holder oftest til i fugtige og skyggefulde steder, hvor græsset er højt og fugtigt. Steder som disse i Danmark er specielt i skove, moser, enge og lignende områder. Men de er ikke kun at finde der.

Ved at sætte sig fast på andre pattedyr, som lever i skoven, såsom et rådyr eller kanin, så bliver flåten transporteret rundt og ind i f.eks. danskernes have og lige til snuden af din hund. Så man skal ikke længere langt, før flåten kan blive en gene. Så har man været ude i græs eller fugtige områder, er det værd at tjekke både dig selv og din hund for flåtbid.

Brug derfor et par minutter efter hver tur og gå pelsen igennem – specielt de klassiske steder flåten ofte sætter sig.

Hvad skal du gøre, hvis din hund bliver bidt af en flåt?

Hvis din hund bliver bidt af en flåt, er der kun én ting at gøre – den skal fjernes. Du fjerner den ved brug af f.eks. en Trix Tick Lasso til flåter og tæger eller Safecard – flåt fjerner.

Det er vigtigt, at flåten bliver fjernet så hurtigt som muligt for at mindske risikoen for overførte sygdomme. Når det så er sagt, er det ligeså vigtigt, at det bliver gjort med forsigtighed og præcision.

Dette er vigtigt, fordi bliver det gjort for hurtigt og sjusket, kan man risikere, at flåtens hoved stadig sidder fast i hunden. På den måde bliver det først og fremmest endnu sværere at få resten af flåten ud.

Samtidig øger det også chancerne for, at flåten bliver irriteret og sprøjter giftstoffer ind i din hund. Dette er ikke noget der altid sker, men chancen er der. Skulle flåten vælge, at sprøjte gift ind i hunden, kan det være farligt og efterfølgende få alvorlige konsekvenser.

Flåtbid er ikke nødvendigvis altid farlige, men de skal tages seriøst, tjekkes og holdes øje med, skulle uheldet have været ude.

Er flåtbid farlige for hunde?

Flåtbid kan være farlige, hvis flåten bærer en sygdom, som f.eks. (borrelia) og anaplasmose. Det er dog på ingen måde alle flåter, der bærer sygdomme og sommetider bliver din hund heller ikke syg fra en flåt, der bærer sygdommen. Det er kun, hvis sygdommen bliver overført – og det sker ikke altid ved bid. Dog skal det siges, bliver din hund bidt, er det vigtigt, at du får fjernet flåten så hurtigt som muligt. Det kan gøres på flere måder med nogle af ovenstående midler. Vil du gerne gøre et ekstra ihærdigt forsøg for, at din hund ikke bliver bidt af en flåt, så kan du bruge ovenstående til at forebygge flåter på din hund.

Hvad sker der, hvis jeg ikke får hele flåten ud?

Der er lidt delte meninger om, hvor vigtigt det er at få hele hovedet ud. Som udgangspunkt skal du altid gå efter at få hele flåten ud. Men sommetider går det ikke helt, som vi ønsker. Så er uheldet ude, og får du ikke hele hovedet med, så er der flere, der mener, at resten kommer ud af sig selv. Vi anbefaler dog, at du dagen efter altid holder øje med din hund og flåten. Bliver der rødt omkring, bør du tage fat i din dyrlæge. Er du stadig utryg ved, at din hund stadig har lidt af flåten sidde, så tag fat i din dyrlæge.

Sådan fjerner du en flåter på hund:

 • Brug en flåtfjerner eller pincet
 • Tag fat i flåten, så tæt på hovedet som muligt
 • Træk den ud. Træk langsomt og roligt indtil den har sluppet
 • Vigtigt: Et langt, sejt træk og ikke nogle pludselige ryk
 • Når flåten er væk, vask med desinficerende eller vand og sæbe omkring området
 • Efterfølgende kan der opstå rødme og kløe et par dage – dette er normalt
 • Får din hund feber, er træt eller andet som du synes er atypisk for din hund, så er det et opkald værd til dyrlægen.
 • Hvad sygdomme kan en flåt overføre til din hund?
 • De sygdomme som din hund kan blive påført fra en flåt i naturen, er sygdomme som:

Typer af flåter

Borrelia

 • Forstyrrelser i nervesystemet
 • Symptomer ses i de fleste tilfælde først efter 2-18 uger
 • Feber
 • Ekstrem træthed
 • Lammelser i hundens hoved
 • Ændret adfærd

Anaplasmose

 • Symptomer ses efter 7-14 dage
 • Sløvhed
 • Feber
 • Nedsat appetit
 • Stivhed, ømhed og halthed
 • I særlige tilfælde opkastning, diarre og blødninger

TBE (Tick-Borne Encephalitis)

 • Også kaldet flåtbåren hjernebetændelse
 • Kan i sjældne tilfælde ramme hunde
 • Symptomer ses i løbet af 7-10 dage
 • Nedsat bevidsthed
 • Lammelser
 • Krampeanfald


Babesiose

 • Bakterien kommer fra engflåten
 • En flåt der stadig er forholdsvis ny – fundet første gang i 2017
 • Kan lede til organsvigt ved din hund i værste tilfælde, pga. forstørret lever og milt
 • Nedsat appetit
 • Blege slimhinder
 • Gulsot
 • Misfarvet urin og afføring
 • Skal behandles hurtigt. Selv med behandling kan prognosen være usikker


OBS: Har din hund fået et flåtbid, er der ingen grund til panik. Flåtbid er ikke nødvendigvis lig med sygdomme, det er blot vigtigt, at være opmærksom på, at det kan forekomme hvis man er uheldig.

Derfor råder vi dig til, at være opmærksom på flåtbid og altid have en flåtfjerner i hjemmet, samt at forebygge flåtbid bedst muligt. Så ved du, at du færdes i områder med din hund, hvor der sandsynligvis er flåter, kan det godt betale sig, at prøve og forebygge flåtbid bedst muligt med ovenstående produkter. På denne måde slipper du for eventuelle fremtidige bekymringer, ved at være på den sikre side.
Skulle uheldet dog være ude, så vær opmærksom de næste par uger på ændret adfærd ved din hund.

Tidligere artikelBeroligende til hunde nytårsaften – vi guider dig på vej!
Næste artikelHamsterfoder – Bedst i Test (2022)
Mit navn er Julia, og jeg er administrator her på Petguide. Siden jeg var barn, har jeg elsket stort set alle dyr! (udover ederkopper)! Her på siden kombinerer jeg den kærlighed med min generelle nysgerrighed for at finde det bedste udstyr, foder, tips og tricks til alle kæledyrsejere.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her