Opdateret den 07/01/2021 af Julia F

Hunde og flåter er en kombination der er svær, at komme udenom disse dage. Højsæsonen for flåter er fra maj til oktober, men alt efter vejret er de også at finde i marts og april. Chancen for at du som hundeejer, allerede har haft et møde med en flåt, er ret sandsynlig og næsten uundgåelig. Det er derfor vigtigt, at holde øje med flåter og flåtbid på din hund i ovenstående måneder.

Er flåter på hunde skadelige?

Flåter kan være skadelige for vor kære firbenede. Skulle man støde på en flåt, kan man ligesom med mennesker, risikere at bidet fra flåten har overført sygdomme såsom Borrelia til din hund. Dette er dog heldigvis, ikke noget der sker hver gang. Det er derfor en god ide enten at have værktøjer på sig, der kan fjerne flåten, eller købe noget der kan forebygge, at flåterne bider sig fast på din hund.

Hvordan undgår du bedst muligt flåtbid?

Flåter er umulige at undgå med det danske vejr og man kan derfor lige så godt, hvert år forberede sig på flåtsæsonen. Dog er det nemt at forebygge flåtbid, og der findes efterhånden utallige muligheder, til at hjælpe dig og din hund på vej til et flåt frit liv. 

Du kan finde halsbånd som udskiller ultralyde eller magneter med bioenergi, som minimerer chancen for, at flåterne bider sig fast. Udover det, findes der et utal af flåt-spray til din hunds pels. Det kan være svært at finde ud af, hvad man skal vælge og hvor det skal købes, så vi vil gerne hjælpe dig på vej. Du kan også få hundetæpper der afviser insekter, heriblandt flåter, som kan være en god ide til camping og jagt.

Her kommer derfor en guide til lidt forskellige muligheder, der kan hjælpe dig til en flåt fri hund.


DEN SMARTE

Tickless Pet Ultrasonic

 • Letvægts materiale
 • Ingen kemikalier
 • Ingen bivirkninger
215,00,-GÅ TIL BUTIK →
249,00,-GÅ TIL BUTIK →


Tickless Pet Ultrasonic er en 100% naturlig måde, at forebygge flåtbid på din hund.  Den er nem at bruge, og sættes blot på din hunds halsbånd eller sele.  Måden vedhænget virker på, er ved at udsende og afgive ultralyde, som går ind og generer flåternes reaktionsmønster, og det forhindrer derved flåten i at bide sig fast på din hund.
Grunden til at ultralyden går ind og forhindrer flåten i at bide sig fast, er pga. lyden. Lyden kan hverken høres af hunde eller mennesker, men det kan flåten. Det forstyrrer flåtens reaktionsmønster og forvirrer den.

Flåten kan derfor mærke når enheden nærmer sig, og på grund af ændringer i atmosfæren såsom varme og CO2 som Tickless udskiller, så mister flåten fokus, og får derfor ikke sat sig fast. Tickless kan ikke tændes og slukkes og har en holdbarhed på op til 9 måneder. Det er ikke muligt at skifte batterierne, og det betyder, at når batteriet engang er opbrugt, skal den kasseres.

Produktspecifikation

 • 9 måneders holdbarhed
 • Radius af 1,5 meter beskyttelse
 • Regntæt

NÅR SKADEN ER SKET

Trix Tick Lasso til flåter

 • Let at bruge
 • Genanvendelig

95,00,-GÅ TIL BUTIK →


Trix Tick Lasso er en nem og håndterlig flåtfjerner, som sættes nemt på selv de mindste flåter og tæger på din hund. Den er lille, fylder ikke meget og det er derfor muligt, altid at have den med i tasken, i bilen eller hvis den bare skal ligge uforstyrret i hjemmet. Løkken er lavet af særlig fiber, som giver den en længere holdbarhed og dermed øger sikkerheden ved fjernelse af flåterne.

Produktspecifikationer

 • Simpel brug
 • Brugbar til de mindste flåter
 • Lille og nem at have med

EKSPERTERNES FLÅTFJERNER

Safecard Flåtfjerner

 • Simpel brug
 • Flere funktioner
 • Kan bruges til bistik

39,50,-GÅ TIL BUTIK →

 

Safecard Flåtfjerner er et lille specialudviklet kort, der gør det endnu mere sikkert, at fjerne flåter fra din hund. Ved at bruge Safecard flåtfjerner mindsker du risikoen for, at flåten bliver klemt eller generet, så den ikke sprøjter farlige bakterier ud.

Med dette kort bliver flåten på din hund skubbet ud i en rolig og glidende bevægelse. Ikke nok med det minimerer risikoen for sygdomme, så øger det også chancen for, at få hele flåten ud i første forsøg.
Safecard flåtfjerneren er lavet i samarbejde med eksperter, såsom naturvidenskabsfolk, biologer og læger med speciale i skovflåtens sygdomme.

Produktspecifikationer

 • Udviklet i samarbejde med eksperter
 • Kan bruges på hele kroppen
 • Passer til din pung

DEN NATURLIGE

Biospotix Halsbånd

 • Forebygger mod flåter
 • Allergivenligt

Til de små – 59,00,-GÅ TIL BUTIK →
Til de store – 79,00,-GÅ TIL BUTIK →

 

Biospotix halsbånd er lavet til forebyggelse af bid fra flåter, lopper, myg og lus. Den er lavet på 100% naturlig beskyttelse og du undgår derfor kontakt med sprøjtemidler og parfume på din hunds pels. Halsbåndet har en holdbarhed og effektivitet i op til 4 måneder.

Måden halsbåndet virker på er, at det udskiller det naturlige stof geraniol, som er en blanding af planteolier. Den virker ved at blokere for flåtens optagelse af ilt, og det gør det svært for den, at sidde fast på din hund.
Halsbåndet til de små kan bruges på hvalpe og hunde fra alderen 3 måneder og op til 20 kg. Halsbåndet til de store passer til hunde fra 20 kg og op. Ingen af halsbåndene må ikke bruges på drægtige eller diegivende tæver. 

Produktspecifikationer

 • Naturlig beskyttelse
 • Lavet af geraniol
 • Til både store og små hunde

PETGUIDE FAVORIT

Anibio Tic Spray mod Lopper og Flåter

 • Nem påførelse
 • God til skovture
 • Egnet til beskadiget hud

149,00,-GÅ TIL BUTIK →

 

Anibio Tic Spray er en forebyggende beskyttelse mod flåter. Den indeholder ingen giftstoffer, er nem at påføre og sprayes blot på pelsen, så den er let fugtig efterfølgende. Det er ikke nødvendigt, at massere sprayen ind efterfølgende, da sprayen lægger sig som den skal på din hunds pels.
Dog er det helt ufarligt at få på hænderne, skulle man foretrække påføringen således.
Det er at foretrække for nogle hunde og hundeejere, da ikke alle hunde bryder sig om den sprøjtende fornemmelse fra sprayen. Under påføringen af Anibio Tic Spray mod flåter, er områder såsom ben og underside af mave vigtige at få sprayet, da de er i berørelse med græsset, hvor flåterne oftest sidder.

Ydermere, har flåter også en forkærlighed for varme områder, samt steder med tyndt hud såsom hoved, øre og nakke. Disse er derfor ligeså vigtige steder at få med, når der bliver sprayet mod flåter.
Til trods for de naturlige ingredienser produktet indeholder, er det ikke egnet til benyttelse på hvalpe under 10 uger eller diegivende tæver. 

Produktspecifikationer

 • Naturlige aktive stoffer
 • Virker i 3-5 dage
 • Vandopløsning

DEN NEMME

AniBio Tic Clip mod flåter

 • Ingen insekticider
 • Ingen pesticider
 • Til hunde og katte

230,00,-GÅ TIL BUTIK →
229,00,-GÅ TIL BUTIK →

 

AniBio Tic Clip er et lille vedhæng, som er ladet med bioenergi og på den måde, skaber den et magnetfelt rundt om kroppen på hunden og minimerer chancen for flåtbid. Magneten er nem at påføre på din hunds kæde eller halsbånd, og har en holdbarhed på op til 2 år.
Vedhænget vil først have dets fulde virkning efter 5 dage, og det er efterfølgende vigtigt, at rengøre vedhænget engang imellem med rindende koldt vand.
Dette er for at undgå, at der opstår statiske forstyrrelser. Bioenergien som skaber magnetfeltet, gør det svært for flåterne, at lokalisere hvor din hund er. Udover det, er Anibio Tic Clip 100% giftfri, vandfast og passer til både hunde og katte i alle størrelser og aldre.

Produktspecifikationer

 • 100% naturligt
 • Holdbarhed op til 2 år
 • Vandfast

Hvad er en flåt egentlig?

En flåt bliver oftest, forvekslet med med en tæge. Det er vigtigt, at vide og huske på, at disse to er vidt forskellige dyr med forbindelse til hver deres art. Flåten tilhører gruppen af spindlere, som også er der edderkoppen kommer fra. Dette ses også ved, at flåten har 8 ben modsat tægen, som kun besidder 6 ben og hører til gruppen af insekter.

Dog er den største forskel på en tæge og flåt, at flåten er skadelig for din hund og kan via dens blodsugning sommetider overføre sygdomme, som kan være farlige. Flåter er små, og kan være svære at spotte. Normalt er de omkring 2 mm., men har den suget sig mæt i blod kan den blive helt op til 1,5 cm.

Hvor skal du være opmærksom på flåter?

Skovflåten er en efterhånden almindelig flåt at finde i Danmark. De holder oftest til i fugtige og skyggefulde steder, hvor græsset er højt og fugtigt. Steder som disse i Danmark er specielt i skove, moser, enge og lignende områder. Men de er ikke kun at finde der. 

Ved at sætte sig fast på andre pattedyr, som lever i skoven såsom et rådyr eller kanin, så bliver flåten transporteret rundt og ind i f.eks. danskernes have, og lige til snuden af din hund. Så man skal ikke længere langt før, at flåten kan blive en gene. Så har man været ude i græs eller fugtige områder, er det værd at tjekke både dig selv og din hund for flåtbid. 

Brug derfor et par minutter efter hver tur, til at gå pelsen igennem – specielt de klassiske steder flåten ofte sætter sig.

Hvad skal du gøre, hvis din hund bliver bidt af en flåt?

Hvis din hund bliver bidt af en flåt, er der kun én ting at gøre – den skal fjernes. Du fjerner den, ved brug af f.eks. en Trix Tick Lasso til flåter og tæger eller Safecard – flåt fjerner.

Det er vigtigt, at flåten bliver fjernet så hurtigt som muligt, for at mindske risikoen for overførte sygdomme. Når det så er sagt, er det ligeså vigtigt, at det bliver gjort med forsigtighed og præcision. 

Dette er vigtigt, fordi bliver det gjort for hurtigt og sjusket, kan man risikere, at flåtens hoved stadig sidder fast i hunden. På den måde bliver det først og fremmest endnu sværere, at få resten af flåten ud. 

Samtidig øger det også chancerne for, at flåten bliver irriteret og sprøjter giftstoffer ind i din hund. Dette er ikke noget der altid sker, men chancen er der. Skulle flåten vælge, at sprøjte gift ind i hunden, kan det være farligt og efterfølgende få alvorlige konsekvenser. 

Flåtbid er ikke nødvendigvis altid farlige, men de skal tages seriøst, tjekkes og holdes øje med, skulle uheldet have været ude.

Sådan fjerner du du en flåter på hund:

 • Brug en flåtfjerner eller pincet
 • Tag fat i flåten, så tæt på hovedet som muligt
 • Træk den ud. Træk langsomt og roligt indtil den har sluppet
 • Vigtigt: Et langt, sejt træk og ikke nogle pludselige ryk 
 • Når flåten er væk, vask med desinficerende eller vand og sæbe omkring området
 • Efterfølgende kan der opstå rødme og kløe et par dage – dette er normalt
 • Får din hund feber, er træt eller andet som du synes er atypisk for din hund, så er det et opkald værd til dyrlægen.

Hvad sygdomme kan en flåt overføre til din hund?

De sygdomme som din hund kan blive påført fra en flåt i naturen, er sygdomme som:

Borrelia

 • Forstyrrelser i nervesystemet
 • Symptomer ses i de fleste tilfælde først efter 2-18 uger
 • Feber
 • Ekstrem træthed
 • Lammelser i hundens hoved 
 • Ændret adfærd

Anaplasmose

 • Symptomer ses efter 7-14 dage
 • Sløvhed
 • Feber
 • Nedsat appetit
 • Stivhed, ømhed og halthed
 • I særlige tilfælde opkastning, diarre og blødninger

TBE (Tick-Borne Encephalitis)

 • Også kaldet flåtbåren hjernebetændelse
 • Kan i sjældne tilfælde ramme hunde
 • Symptomer ses i løbet af 7-10 dage
 • Nedsat bevidsthed
 • Lammelser
 • Krampeanfald 

Babesiose  

 • Bakterien kommer fra engflåten
 • En flåt der stadig er forholdsvis ny – fundet første gang i 2017 
 • Kan lede til organsvigt ved din hund i værste tilfælde, pga. forstørret lever og milt
 • Nedsat appetit
 • Blege slimhinder
 • Gulsot 
 • Misfarvet urin og afføring 
 • Skal behandles hurtigt. Selv med behandling kan prognosen være usikker

OBS: Har din hund fået et flåtbid, er der ingen grund til panik. Flåtbid er ikke nødvendigvis lig med sygdomme, det er blot vigtigt, at være opmærksom på, at det kan forekomme hvis man er uheldig.

Derfor råder vi dig til, at være opmærksom på flåtbid og altid have en flåtfjerner i hjemmet, samt at forebygge flåtbid bedst muligt. Så ved du, at du færdes i områder med din hund, hvor der sandsynligvis er flåter, kan det godt betale sig, at prøve og forebygge flåtbid bedst muligt med ovenstående produkter. På denne måde slipper du for eventuelle fremtidige bekymringer, ved at være på den sikre side.
Skulle uheldet dog være ude, så vær opmærksom de næste par uger på ændret adfærd ved din hund.

Vi har også skrevet en artikel om hundekurve. De kan være gode til hvile, når I er på tur.

Tidligere artikelRedningsvest til din hund – nyd en dag ved vandet
Næste artikelHundegodbidder – Bedst i test (2021)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her