Siberian Husky – Lær racen at kende!

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en Siberian Huskyejer. Formålet er at lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race. Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra ejer af en Siberian Husky.

Navn på race: Siberian Husky
Temperament: Selvstændig
Aktivitetskrævende: Aktiv
Nysgerrig: Udadvendt
Pelspleje: Middel

Hejsa! Hollys mor her.
Vi er en lille familie på hundefar (Marcus), hundemor (Josephine) og Siberian Husky hvalpen Holly på 8 mrd. Vi er bosiddende i sønderjylland, lige op af en kæmpe skov, som vi alle nyder rigtig godt af.

Til dagligt arbejder vi alle tre i samme virksomhed. Ja, du læste rigtigt, alle tre – Holly dagjobber nemlig som kontorhund. Når vi ikke er på arbejde, nyder vi at tage på tur i skoven, både lange gåture eller i løbegear.

Udover at bruge masser af tid i naturen, har Holly og jeg også kastet os ud i hundeudstilling. Totalt grønne, og langt fra de bedste, men vi nyder at have fået så mange venner gennem sporten og hygger os til ringtræning, hvor vi har fornøjelsen af at kunne lære tips og tricks fra nogle af de dygtigste.

Lidt om racen Siberian Husky

Huskyen er, som mange andre slædehunde, netop avlet til at kunne gøre hvad fællesbetegnelsen indikerer; trække slæder. Uden at kunne bryste mig af en historiker-titel, menes det, at racen blev fremavlet for mange tusinde år siden af Chuckistammen i nord Asien. Her blev den avlet for at hjælpe nomadefolket som slædehund.

Og det må man sige, at den har gjort lige siden. Måske du har set filmen Togo? Filmen tager udgangspunkt i en (nok den længste) slædekørsel på over 500 km, der foregår i buldrende uvejr, for at kunne levere noget serum til en anden by i Alaska, som var ramt af difteri (en luftvejsinfektion).
Ellers ses huskyer jo også tit på det store lærred i film, som udspiller sig sneklædte steder.

Ser man på huskyen i dag, anses den mere som et kært og skattet medlem af familien, end “bare” for at være slædehund. Dog bruges de stadig i høj grad til, hvad de egentligt er avlet til. Mange deltager nemlig nu i hundeløb med deres huskyer (og andre slædehunde).

Hvordan fik I øjnene op for en Siberian Husky?

Min kæreste er vokset op med husky. De har altid haft racen og han har fået hundeløb og huskykærlighed ind med modersmælken. Selv var jeg mere tilbageholden, da jeg på forhånd vidste, at hvis du får en husky, så vælger du, at det ikke skal være nemt 😉

Hvordan var processen ift. at finde Holly?

Efter at have overvejet i godt og vel 1 år, om
1) skulle vi have hund nu?
2) skulle det virkelig være en husky?
Så begyndte vi at starte vores søgen.

Og lige som en sidenote; kan kun anbefale, at man er helt klar i mælet, både om at man gerne vil have en hund, men også hvilken race det skal være. Du ved det sikkert allerede, men en hund er ikke bare en genstand, man anskaffer – men et familiemedlem. Derfor er det vigtigt at være 100% sikker, inden man får en hund.

Det var faktisk min svigerfar, som fik os til at tage kontakt til kennelen, som Holly er fra. Er du allerede inde i slædehunde-verdenen, så ved du det. Hvis ikke, så kender næsten alle med en slædehund hinanden. Det er et helt community og det er MAKS fedt. Min svigerfar kendte hende, som ejer Hollys far og hun havde netop annonceret, at der var hvalpe på vej.

Med sommerfugle i maven skrev vi til avleren og håbede, at der måske ville være en hvalp til os?
Hun svarede os, og jeg har aldrig følt mig tryggere ved end avler, end jeg gjorde ved Sanne. Hun var ærlig og sagde først og fremmest, at HVIS det endte med, at der blev født tæver nok, så ville hun ikke bare love os en, uden at have mødt os først.
Min mavefornemmelse fortalte mig, at det her er en avler, som ville det allerbedste for sine hunde, og som sagt; det gjorde mig enorm tryg.

Der gik nogle uger og hvalpene blev født. ..og der var masser af tæver! Kan huske at det føltes helt magisk at få det at vide.
Vi fik fragtet os over til Køge (en tur på 3 timer, for ja, så gerne ville vi have en hvalp derfra), hvor vi satte os ned og snakkede lidt om både det at have en hvalp, men i særdeleshed også om det at have en husky.

Snakken gik, vi blev “godkendt”, og så besøgte vi ellers hvalpene cirka hver 2.-3. uge. En del af processen, som jeg virkelig godt kunne lide, var, at vi ikke bare fik stukket en hvalp i hånden og “den er jeres”. Sanne går meget op i, at hund og ejer bliver matchet korrekt. Og hey, prøv du at matche 1 uge gamle hvalpe med deres kommende ejer.
Derfor måtte vi vente, indtil de var 7 uger gamle, hvor vi så kunne spore os ind på, hvilken der var vores lille Holly.
På den måde nåede man at lære alle hvalpene og kende, og favoriserede ikke en fra starten.

Holly var nok den hvalp, der snakkede mest med os, når vi var på besøg, så da hun var en af dem vi kunne vælge, var der ingen tvivl. Hun var vores Holly <3

Vigtigt at vide om racen om Siberian Husky

Anskaffer du dig en husky, så er du sikret et kærligt, sjovt og fantastisk familiemedlem. MEN huskyer er ikke en dans på roser. De kræver at få brændt krudt af. De er flokdyr og så må de have en indbygget gravemaskine, for din have bliver aldrig flot igen, hvis du anskaffer dig en husky!

Aner du absolut intet om racen, ville jeg nok ikke anbefale den som en hund til førstegangsejere.
De er meget uafhængige, og en husky er mere uafhængig af dig, end mange andre racer. Men da de jo netop er flokdyr, har de det stadig bedst, når de er tætte på flokken.

Derudover er huskyer kendt for at flygte..fra ALT. Så skal du have en husky, skal din have laves om til Fort Knox. Vi snakker 2 meter hegn, så den ikke kan hoppe over eller kravle under.
Ønsker du også en hund, der lytter, skal du måske kigge andetsteds. Huskyer er meget intelligente, og derfor gør de også ting på deres egne præmisser. Man kan sagtens træne med en husky og lære den tricks, men kun indtil den ikke selv gider mere. Personligt synes jeg, at deres personlighed er med til at give dem karakter og humor, men ja, det er værd at vide, inden man går ud fra, at du kan dressere en husky.
Derudover skal man huske, at huskyer ALDRIG (!!) må gå fri. For som tidligere nævnt, er de nogle værre flugtkonger, og ønsker man at have sin husky i mange år, så er det på med snoren.

Når det så er sagt, så har huskyen også mange gode kvaliteter, såsom dens venlighed. Den er vildt legesyg og slet ikke aggressiv. Huskyer har et meget blidt temperament og er en fantastisk følgesvend.

De er også meget socialt anlagt og vil gerne hilse på alle dem i møder på jeres vej. Selv indbrudstyven, så vagthund bliver en husky altså aldrig!
Den er dog ikke “klæbrig” og ligger ikke i skødet på dig hele tiden. En husky nyder sit eget selskab, og behøver ikke blive underholdt hele tiden.

Bedste råd til andre, der overvejer en Siberian Husky

Undersøg, undersøg, undersøg. Er huskyen den rigtige hund for dig? Hvis ja, så find en seriøst opdrætter.
Der findes desværre mange, som avler husky, bare for at tjene på dem. Efter Game of Thrones-serien kom frem, var der et kæmpe boom af folk, der ville have husky, udelukkende pga. at de er pæne. Det er ikke et grundlag at anskaffe sig sådan en hund på!
Derfor kan jeg ikke understrege nok, at man skal være helt sikker.

Er man så helt sikker, kan man se frem til et fantastisk familiemedlem. Vi har så mange sjove og hyggelige minder med vores Holly, trods at hun jo bare er 8 mrd.
Men pas på! Får du en husky, eller bare en slædehund, får du også en kæmpestor hunde-familie, og pludselig har du ikke andet end hund på hjernen 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger