OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en ejer af en Samojedhund. Formålet er lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race. Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra ejer af en Samojedhund.
Navn på race: Samojedhund
Temperament: Middel alt efter træning
Aktivitetskrævende: Moderat – plads til det hele
Nysgerrige: Meget og sommetider forsigtige
Pelspleje: Højt
Mit navn er Katja og min kæreste hedder Anders. Jeg arbejder som kok og Anders studerer finansbachelor og arbejder som Ejendomsmægler trainee ved siden af.
Jeg har aldrig rigtigt været er hundemenneske, men det har Anders og har haft hund det meste af sit liv. Da Anders og jeg blev kærester, havde han en hund hos hans mor, som jeg faldt meget for. Og synes hun var helt fantastisk.
Så flyttede vi sammen og savnede meget hans hund, men det ville være synd at tage den fra alt det, som hun kender.
Hvordan fik i øjnene op for en Samojedhund?
Anders har altid syntes, at slædehunde var fascinerende og flotte og solgte ideen ret godt om ren “samojedhund”. Men vi havde aldrig snakket om at få en. Vi blev medlem af “samojeder i Danmark” gruppe på fb og begyndte at tagge hinanden på en masse billeder af forskellige samojede,r også blev jeg mere og mere solgt.
Hvordan var processen ift. at finde avlere?
Planen var aldrig, at vi skulle have en hund på det tidspunkt. I December 2019 starter corona, og vi snakkede om at tage til New York, men intet hang sammen, når vi prøvede at planlægge turen.
En dag da jeg går til frokostpause på arbejde, ser jeg en besked fra en opdrætter.
Hun skrev, at hun havde lige fået nogle samojede hvalpe og de var klar til at flytte hjemmefra i februar, og om vi havde lyst til at besøge hende og hvalpene.
Jeg synes, det var lidt mærkeligt, men skyndte at sende beskederne til Anders og han begyndte straks at undersøge, hvem hende opdrætteren var og om der var andre inde på FB gruppen, der havde hørt om hende før.
Vi får undersøgt, hvem hun er og hun er rimelig kendt opdrætter inde får samojede racen, så vi takkede ja. Så skrev hun, at hun rigtig gerne vil have, at vi skrev lidt om os selv og hvad vi kunne tilbyde hendes hvalpe, hvis det blev os. Opdrætteren skriver folk op, men sælger ikke til hvem som helst.
Hun går meget op i, hvem man er og hvad man kan tilbyde. Det var jeg meget positivt overrasket over, at det var sådan, det forgik. Så vi begyndte hurtigt at overveje hele tanken om at få en hund og hvad racen krævede. Vi brugte utrolig meget tid på at søge information på hundetræning og selve racen, så vi kunne være så klar som overhovedet muligt.
Dagen kommer så, hvor vi møder hende og hvalpene, og vi har jo solgt. Vi får takket ja til en hvalp. Vi skrev til hende et par uger efter, hvilken en af hvalpene hun synes, der passede til os og hun valgte Kiko. Hun sendte hele tiden opdateringer på hvalpene og deres udvikling. Og allerede der ved man bare, at hun går meget op i hendes hunde.
Vi skulle vente hele 3 uger på at hente Kiko på Fyn.
I mellemtiden får vi læst os frem til, hvad man burde købe til sin første hvalp, og vi får købt alt det, vi følte vi skulle bruge.
Dagen kommer, hvor vi skulle hente Kiko på Fyn. Kæmpe stor dag. Vi kommer til Fyn og møder opdrætten igen. Vi får sat os ind i stuen, mens hun siger farvel til er par, der lige har hentet deres. Det bliver vores tur.
Hun tager sig god tid til at sige farvel og bliver også meget rørt selvfølgelig. Hun bruger tid på hver enkelte ejer, og får fortalt om pelspleje, gode råd og har sammensat en mappe med alle gode råd til en ny hvalp.
Alt fra sygedomme, tips og tricks til opdragelse, hvor meget mad de skal have, hvilke børster man bruger. Det satte jeg så meget pris på, at hun gjorde. Og det viser meget om en opdrætter, synes jeg.
Vigtigt at vide om en Samojedhund
Det er jo forskelligt fra hund til hund, hvordan de kan være. Men har mødt en del samojeder og vi har faktisk også skrevet os op til en mere. Men vil sige, at samojeden er en hund med er helt specielt sind.
De elsker at være med og vil helst ikke gå glip af noget. De er madglade og gør ofte kun noget, hvis de får noget for det. Mange tror, at de kræver en del motion og pels pleje, men jeg vil sige, at det kommer helt an på, hvad man gør det til.
Vi kigger efter, hvad Kikos energinieavu er dag for dag og går ud fra det. Så han får præcis det, han kræver. Så bliver han ikke under/over stimuleret – og det har fungeret super for os.
Mange samojeder har “selektiv hørelse”, og de hører ofte kun det, de gerne vil høre, så hvis de er ude i haven og hygger sig og man kalder dem ind – jamen så held og Lykke med at få dem ind. Især om vinteren.
Råd til dig der overvejer at få en Samojedhund
Læs op på, hvad det kræver. Stil endelig en masse spørgmål til ejeren, der har en. Jeg er selv blevet kontaktet er par gange af par, der selv overvejede og det gjorde vi også selv. Samojeder har er kæmpe hjerte og et helt unikt sind, som man ikke kan forklare.
Og JA de fælder. Men igen – meget forskelligt. Første gang vil aldrig være den værste. Men ellers er general pelspleje ikke slemt, når man lærer sin hunds pels at kende.
Når de er hvalpe kan de æde konstant. Der er ingen stopknap!
Så et godt råd vil være at veje maden af. De elsker at være med. Lige meget hvad man laver, så vil du have en samojede til at stå ved din side.