belgisk hyrdehund

Belgisk Hyrdehund – Lær racen at kende!

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en Belgisk Hyrdehunde-ejer. Formålet er lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race.

Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra ejer af en Belgisk Hyrdehund.

Navn på race: Belgisk Hyrdehund
Temperament: Vågen
Aktivitetskrævende: Aktiv
Nysgerrige: Meget trænevenlig
Pelspleje: Forskelligt

Jeg hedder Mette Sørensen, er 21 år, og jeg har, sammen med min mor, Kennel Frekilys. Her har vi avl af Belgiske Hyrdehunde. Vi har i alt 5 Belgiske Hyrdehunde, 4 hanner og 1 tæve, hvor 3 af hannerne er af eget avl.

Vores ældste er Freki, en tæve på 6 år. Så har vi Visse, en hanhund på 5 år, dernæst er det trip trap træsko med Apollo, Nohr og Gideon, som er Frekis hvalpe. De er alle lidt over 7 måneder gamle. Vi bor på landet udenfor Roslev, tæt på vand, skov og mark og med masser af plads til hundene.

Hvad er en Belgisk Hyrdehund?

Der er 4 varianter af Belgiske Hyrdehunde, de er : Tervueren, Malinois, Groenendael og Laekenois. Racen går helt tilbage til middelalderen og navnet er hentet fra de enkelte byer i Belgien, som hver variant stammer fra. De 4 varianter adskiller sig fra hinanden ved pelsens farve, længde og struktur.

Tervueren: Langhåret, gylden rød gul pels (kan også være grå) med sort maske. Hanhunden får som regel en løvemanke, når han er fuldt udvokset.
Malinois: Korthåret, gylden rød gul pels (kan også være grå) med sort maske. Groenendael: Langhåret, sort pels, nogle kan have lidt hvidt på bryst eller tæerne. Hanhunden får som regel en løvemanke, når han er fuldt udvokset.
Laekenois: Korthåret, let ruhåret, grålig sandfarvet/gylden rød gul pels, som regel ingen maske.

Som hund fordeler hanner og tæver sig på højde:
Hun: 56 – 61 cm, Han: 61 – 66 cm og vægt: Hun: 20 – 25 kg, Han: 25 – 30 kg. Som helhed er racen yderst intelligent, hårdfør og meget arbejdsvillig, hvilket også betyder, at den skal have en god mængde daglig motion.

Den Belgiske Hyrdehund er nok én af de mest alsidige hunderacer, der findes. De har egenskaber, der er egnet til alle grene inden for hundesporten (agility, sporarbejde, lydighed osv.). Men mange Belgiske Hyrdehunde lever som familiehund!

En Belgier er en fantastisk familiehund, og knytter sig til sin familie, og er utrolig loyal, kærlig og et fantastisk kæledyr. Derudover fungerer mange Belgier godt med at være 2 eller flere sammen, da de ofte er meget sociale med hinanden og mange oplever, at det at have flere Belgier har en positiv virkning.

Vores start med Belgier

Vi har haft hunde hele mit liv, forskellige racer, som alle har været gode. Omkring 2012 finder jeg en annonce, på GulogGratis, med en hanhund. Hverken min mor eller jeg har set den slags hund før, men vi vælger at køre afsted for at se hunden, og køre også derfra med hunden. Vi havde Wolfi i 3 år, han var en Tervueren og han var det skønneste.

Han var den mest loyale hund, vi nogensinde har haft, og så var han super lærenem og elskede at gå lange ture, samt gav han en tryghed i, at han passede på os og var vagtsom. Desværre sov Wolfi ind i 2015 af et hjertestop. Det var rigtig hårdt for både mig og min mor, men vi vidste med det samme, at vi skulle have en Belgier igen.

Vi fandt frem til Freki i sensommeren samme år. Freki er en Tervueren og var den første hund, som vi har haft fra hvalp, og hun har alle dage været noget helt særligt. Hun er den mest venlige hund, der findes – elsker alt og alle, og så fik vi Visse, som er en Groenendael. Vi kan bare ikke være uden Belgier i livet.

Vores Avl

Vi har hele tiden vidst, at vi ville have et kuld efter Freki. Men det er mere omfattende, så derfor blev der taget opdrætteruddannelse, samt vi har fået kennelmærke ved DKK. Dette gør, at vi er påklædt til at at avle rigtigt, og at købere kan være trygge ved at købe en hvalp hos os. For os er der 3 ting, der er vigtige ved forælder-hundene. Det er; Sind, Helbred og AD/HD.

Sindet skal være godt, hunden skal være social og kontaktsøgende og arbejdsvillig. Men kunne falde til ro relativt hurtigt igen. Helbred, hunden skal være fysisk og psykisk rask, og der skal ikke være arvelige sygdomme i hundens stamtræ.

AD/HD er røntgen af albuer og hofter. Det bedste AD resultat er A og bedste HD resultat er 0, og vi bruger ikke hunde med resultater under det. Vores første kuld blev født sidste år, og var lige fra fødslen sociale og kontaktsøgende med alt. Trods at de blev født midt i corona, er de blevet super gode. Ud af de 6 han-hvalpe vi fik, er 3 solgt og 3 bor ved os, alle 6 er super gode hunde – hvilket er meningen med vores avl. Nemlig at lave hunde der kan være folks bedste ven.

Mit ønske for Belgieren

Vi startede ud med ikke at vide, hvad en Belgisk hyrdehund var. Hvilket mange andre heller ikke ved og det synes jeg er en skam. En Belgier kan alt hvad man kunne tænke sig: Den kan være din løbemakker, hyggebamse osv. og så er den utrolig god til at aflæse sit menneske. Mit ønske er, at racen får mere opmærksomhed. Der er en håndfuld racer, som alle folk kender, men der er bare så mange flere end bare en håndfuld hunderacer. Så inden man køber en hund, så tag og kig på de lidt ukendte racer, de er lige så gode som de andre.

Er en Belgier noget for dig?

Hvis en Belgier lyder som hunden for dig, så er mine bedste råd:

  • Vælg en DKK kennel, det er en sikkerhed for dig selv som køber, du ved at du får en renracet hund, der har haft det godt, og du købe fra uddannet opdrætter.
  • Lyt til opdrætteren, den med “den hvalp der kommer hen til dig, er den hvalp du skal vælge” passer ikke helt, en opdrætter har været omkring hvalpene fra dag et og er derfor i stand til at lytte til dine ønsker omkring energiniveau osv. og derfor matche dig med den hvalp de synes vil passe godt.
  • Besøg hvalpen, det er en god ide, hvis det er muligt, at besøge hvalpen flere gange, på den måde er man ikke en fremmede der kommer og tager den væk fra det den kender.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger