islandsk fårehund

Islandsk fårehund – Lær racen at kende!

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en Islandsk fårehund ejer. Formålet er lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race.

Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra ejer af en Islandsk fårehund.

Must haves til dig, der overvejer en Islandsk Fårehund

Orange Sun
Sort
Classic Red
Hunting Green
Mocca
349,00 kr.449,00 kr.
Lyserød
Creme-hvid
Koksgrå
Lysebrun
209,00 kr.439,00 kr.

Navn på race: Islandsk fårehund
Temperament: Venlig
Aktivitetskrævende: Moderat
Nysgerrige: Rigtig nysgerrig
Pelspleje: Middel krævende

Jeg hedder Alina, jeg er 25 år gammel og bor i Aalborg sammen med min kæreste, Silas.
Jeg har altid haft et stort ønske om at have min egen hund og jeg har, siden jeg mødte den første islandske fårehund, været helt forelsket i racen.

Jeg ønskede mig en aktiv hund, som var træningsvillig og som ikke var alt for stor. Her passede den Islandske fårehund med sit temperament og sine cirka 15 kg., helt perfekt ind.

I marts 2020 hentede vi Nicu på 8 uger og han har siden været centrum i vores lille familie. I dag er han knap halvandet år og midt i den skøre teenager-fase, hvor ørene ikke altid virker, men det tager vi med et smil og et grin.

Lidt om racen; Islandsk fårehund

Den Islandske fårehund menes at stamme fra de vikinger, som indtog Island omkring år 900. Da der intet vildt var på øen, blev de omskolet til hyrde- og gårdhunde og blev uundværlige for sammendrivning af de græssende dyr. Racen har levet isoleret på Island siden vikingetiden, men i 1900-tallet udbrød en hundeepidemi, som næsten udryddede den Islandske fårehund.

Efter en meget målrettet indsats, lykkedes det at redde racen fra total udryddelse. Der er i dag mere end 6.000 stambogsførte Islandske fårehunde, som menes at nedstamme fra knap 30 avlsdyr, der blev hentet fra fjerntliggende gårde, hvor epidemien ikke var nået ud.

Islandsk Fårehund og avl

Resultatet af indsatsen for at rede racen har betydet, at den islandske fårehund i dag er en smal generisk race og avlsarbejdet er ekstremt vigtigt, for at opretholde en sund og stærk race. Racens interesse varetages af Islandsk Fårehundeklub, som er en specialklub under DKK og som samarbejder med andre klubber på tværs af landegrænser.

Islandsk Fårehund størrelse

Den Islandske fårehund er en nordisk spidshund af mellem størrelse. Den er bygget stærk og robust og findes i to pelsvarianter, kort og lang, begge med tæt og vandafvisende dækpels og med tyk underuld.

Islandsk fårehund pels

Pelsen er selvrensende og bevirker at den aldrig lugter af våd hund. Ørene sidder velrejst på hovedet og halen rullet op over ryggen. Den Islandske fårehund skal helst have to ulvekløer på hvert bagben, men enkelte ulvekløer er også acceptabelt.

Islandsk Fårehund farve

Racen findes i alle farver og farvesammensætninger og ingen islandske fårehund er ens af udseende. Idet racen er fremavlet efter brugsegenskaber frem for udseende, så består racen i dag uden de fleste arvelige sygdomme.

Islandsk Fårehund temperament

Den Islandske fårehund er en udpræget flokhund, den er tillidsfuld, samarbejdsvillig, selskabelig, venlig, legelysten, nysgerrig og har behov for tæt social kontakt, idet den knytter sig meget til sin ejer.

Den er som andre hyrdehunde, intelligent og har behov for at blive stimuleret mentalt. Den har behov for en hel del motion og aktivering, men den begår sig gerne som sofahund i samvær med familien og ligger helst ved fødderne og følger ejeren som en skygge.

Nicu er altid frisk, glad og klar på eventyr, men nyder også at putte på sofaen. Særligt i træning mærker man hans intelligens, idet der ikke skal mange gentagelser til før et nyt trick er indlært.

Islandsk Fårehund samarbejde

Han er fantastisk at arbejde med, man kan mærke hans samarbejdsvilje og han lyst til at indgå i samspil med mig som ejer. Han er en pleaser og nyder alle former for opmærksomhed.

Islandsk Fårehund hyrdeinstinkt

Noget af det vi er særlig glade for, er, at hans hyrdeinstinkt ofte gør det muligt at have ham løs, når vi er på tur. Der ligger selvfølgelig en hel del træning bag, men vi har haft et godt udgangspunkt, selvom man her i teenager-perioden, hvor ørene ikke altid virker, skal være lidt ekstra opmærksom.

Facebook Fælleskabet

På Facebook er der grupper for Islandske fårehunde ejere, som har til formål at formidle vigtigheden af seriøs og stambogsført avl samt at sætte potentielle hvalpekøbere i kontakt med seriøse avlere.

Gruppen er åben for alle der er nysgerrige eller har en forkærlighed for den Islandske fårehund. Vi havde gennem længere tid fulgt med i gruppen og lystig læst alle opslag om hvalpe og det var herigennem vi fandt frem til Nicu.

Gennem Facebook grupperne bliver der jævnligt afholdt arrangementer, udover udstillinger, mødes man gerne til gåture, træningsarrangementer og til generelt samvær og hygge. Vi har lært SÅ mange skønne mennesker at kende på denne måde og det er fantastisk at mødes og snakke om racen, give hinanden råd og støtte samt at møde så mange søde islandske hunde og deres ejere.

Derudover anvendes gruppen også til generel hyggesnak, samtale om racen, sjove billeder, gode råd og alt det der følger med livet som ishundeejer.

Hvad er vigtigt at vide om en islandsk fårehund?

Ved en hurtig google-søgning vil det hurtigt stå klart, at de to vigtigste ting at vide, inden man anskaffer sig en Islandsk fårehund, er dens tendens til at gø og at den kan have svært ved at være alene hjemme. Idet dens behov for samvær og dens udprægede flokinstinkt gør, at den er ked af at blive efterladt alene.

Men som så meget andet kan det med en tidlig og målrettet indsats sagtens lade sig gøre både at lære den at være alene hjemme samt at mindske gøen.

Det bør dog nævnes, at en Islandsk fårehund ikke vil passe i en magelig familie som er væk mange timer hver eneste dag.

Gør en Islandsk Fårehund?

Man er heller ikke i tvivl om at Nicu er en Islandsk fårehund, han er stor i munden og snakker meget, men vi synes det er vigtigt at tage højde for hans instinkter i træningen af dette. Det er ikke okay at han gør af alt han ser, men han have lov til at udtrykke sig i glæde og leg.

Det er vigtigt at huske på at lysten til at gø hos den Islandske fårehund er medfødt, idet den er avlet til at hyrde ved at gø. Dens opgave var at drive fårene sammen samt at alamere om farer der nærmede sig flokken. Særligt rovfugle var til fare for de små lam, hvorfor den Islandske fårehund ligeledes har et medfødt hyrdegen over for fugle.

Racen bruges i dag stadig til sammendrivning af får på Island men bruges også mange steder til at drive de islandske heste hjem fra sommergræs.

Den medfødte lyst til at gø, kan trænes til et acceptabelt niveau og flere ejere i facebookgruppen beretter om ”lydløse” Islandske fårehunde. Der er selvfølgelig også forskel på hvert individ og nogle har større tendens til at gø og hyrde fugle end andre.

Som tidligere nævnt så er den Islandske fårehund intelligent og har stort behov for at blive mentalt aktiveret og motioneret, foruden at føle sig som en del af familien – og allerhelst være i centrum.

I opdragelsen skal man være konsekvent og venlig og den må aldrig opdrages hårdt, idet den har et blødt og følsomt sind.
Du får ikke en mere hengiven og trofast hund end den Islandske fårehund! Den er en fantastisk familiehund og har en særlig forkærlighed for børn.

Bedste råd til dig der overvejer en islandsk fårehund

  • Sæt dig grundigt ind i racens behov
  • Vurder om du har tiden til at imødekomme dens behov
  • En tidlig og målrettet indsats skaber det bedste succeskriterie i forhold til at mindske gøen og lære den at være alene hjemme.

Skriv et svar

Cookie-indstillinger