OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en golden retriever–ejer. Formålet er at lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race.
Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra ejer af en golden retriever.
Navn på race: Golden Retriever
Temperament: Stille og rolig
Aktivitetskrævende: Masser af energi
Nysgerrig: Imødekommende
Pelspleje: Middel
Jeg hedder Kristina og er 24 år gammel og kommer fra Odense. Malou skulle være min families nye hund, efter tabet på vores gamle tidligere dette år.
Malou skulle dog ikke bo i en lejlighed midt i Odense og derfor bor hun hos mine forældre på Nordfyn, hvor der er masser af natur. Selvom jeg bor i Odense er jeg ofte hos mine forældre, så jeg ser en del til Malou.
Jeg er der nemlig som oftest hver eneste weekend samt nogle enkelte hverdage om aftenen.
Om torsdagen går jeg f.eks. til hvalpetræning med Malou, og har hun legeaftaler med andre hunde i løbet af ugen, tager jeg også med til disse. Malou er derfor vores alle sammens højt elskede familiehund.
Lidt om racen Golden Retriever
- Mellemstor hund
- Velegnet som selskabs- og jagthund
- Glad, samarbejdsvillig og venligsindet hund
- Lang pels: Skal gennembørstes regelmæssigt (fælder ligeledes meget)
- Kræver motion
- Vægt fuldvoksen: Ca. 27-36kg
Hvordan fik I øjnene op for en Golden Retriever ?
Vi mistede vores tidligere hund (labrador retriever) tidligere på året. Vi vidste, vi skulle have en ny hund og ledte efter nogenlunde samme race. Men labrador retrieverne mindede os for meget om hende, vi havde mistet. Derfor valgte vi at ville gå med en golden retriever, da vores tidligere hund også havde kendetegn fra netop denne race i sig, som vi godt kunne lide.
Hvordan var processen ift. at finde Malou?
Vi søgte mange steder efter en lille hvalp. Vi vidste, vi ønskede en tæve, og at hun IKKE skulle anvendes til avl. Derfor var en fuld stamtavle ikke vigtigt for os. Farven var for os heller ikke det vigtigste, men vi ville dog helst have en, der var gylden. Det vigtigste for os var, at hun kom fra et godt sted, hvor vi kunne se begge forældre.
Jeg faldt over et opslag på nettet, og tog kontakt til ejeren og før jeg vidste af det, kørte jeg 2,5 time efter arbejde for at komme op og se på prinsessen. Jeg faldt pladask for hende og vidste med det samme, at det var hende, vi manglende i vores familie.
På dette tidspunkt var hun 4 uger, og derfor føltes de næste 4 uger som uendelig lang tid. Vi glædede os nemlig til at hun skulle komme med hjem og vi besøgte hende da også, da hun var omkring 6 uger.
Da vi hentede hende, var glæden enorm, tiltrods for at man til tider med en hvalp kan sætte spørgsmålstegn omkring returret. Ikke at vi ville af med hende, for vi elsker hende over alt på jorden, men en hvalp er meget krævende.
Vigtigt at vide om racen om Dansk Golden retriever
Generelt når man anskaffer sig en hund, vil jeg anbefale, at man kigger efter hvilken race, der passer til netop ens livsstil og ikke blot efter udseendet. En golden retriever kræver f.eks. ofte en del motion og dens pels skal børstes regelmæssigt. Ønsker man ikke en hund, der på sigt kommer til at fælde meget, så er en golden nok ikke noget for en.
Så generelt er det vigtigt at vide de mest basale ting om en golden retriever før denne race tilegnes.
Bedste råd til andre, der overvejer en Golden retriever
Vores Malou er blot 10 uger gammel, så det er begrænset, hvad jeg har af viden omkring racen. Men jeg har læst meget omkring racen, inden vi fik hende og jeg er stadig ved at lære. Det er ikke alt, som man læser, der stemmer overens med virkeligheden. Hunde er nemlig ikke ens.
Noget af det første vi opdagede med Malou var, at hun næsten slugte sin mad. Derfor købte vi et snack-æg, hvor hun nu får sin mad i. Dette hjalp utroligt meget, og er samtidig med til at stimulere hende og gøre hende træt. Dette kan derfor anbefales at anskaffe.
Noget der ikke er materielt er, at man skal have tålmodighed (gælder nok alle racer mht. når de er hvalpe). En hund bliver som vi opdrager den, så man må ikke give op. Den skal nok lære det, men nogle hunde kræver blot mere træning end andre.