Canicross – en fantastisk sport!

Jeg hedder Pernille og jeg er uddannet radiograf. Jeg har været en kæmpe hunde-nørd så langt tilbage, jeg husker. Så alt min fritid spendere jeg på en eller anden måde på min 2 år gamle Siberian Husky pige, Koda. Da jeg også er stor naturentusiast, bruger vi helt naturligt, størstedelen af vores tid i naturen. Om det er hygge, gå-tur, løbetur eller træning, så er naturen vores legeplads. Vi træner alt fra lydighed, agility, target, balance og styrke, doggyparkour, nosework til canicross og K9 Biathlon. Alt dog kun på amatør niveau.

Da jeg har fibromyalgi, og er kronisk smertepatient, har vi altid dyrket aktiviteter, hvor det var Koda, der lavede det meste af det fysiske arbejde. Men da jeg lærte om canicross og K9 Biathlon, var det simpelthen for fristende til, at jeg kunne lade hver.

Sådan startede det

Det hele startede da jeg faldt over noget information om det på nettet. Canicross er en ret stor sport i udlandet, men havde ikke rigtig slået igennem herhjemme endnu. Skæbnen ville det, at HPM Dirty Paws skulle i gang med at starte lokale løbeklubber op i hele landet, så det har jeg det sidste år været med til at bygge op, og er derved også Tovholder i lokalklubben i Sæby, Nordjylland.

Hvad er canicross egentlig?

Men Canicross? ja hvad er det egentlig for noget, hvad indebærer det? Kan alle være med eller skal man være toptrænet?
Ja det lyder måske lidt eksotisk, men canicross er sådan set bare; Trail-løb med hund. Det er fantastisk træning for begge parter og skaber et helt unikt bånd mellem hund og ejer. Det er en sport, der kræver 3 slags udstyr: Hundesele, Elastisk line og et løbebælte. Det er vigtigt at have det rigtige udstyr, når man dyrker den her sport, da alt andet kan give skader på både dig og din hund.

Den elastiske line absorberer stød ved træk, og bæltet sørger for at trækket ligger i bækkenet, dvs. dit tyngdepunkt, i stedet for at skade ryggen ved et mavebælte. Derudover er det vigtigt, at du har en ordentlig sele til din hund, så man ikke laver skader på sin hund. Udstyr er der virkelig meget af, og hvilket man skal have, afhænger så meget af både hunden og menneskets størrelse og præferencer. Så kan kun anbefale, at man søger professionel vejledning hos en gearshop. Her er www.Qimmiq.dk Danmarks førende udstyrsshop, til det aktive hundeliv.

Canicross er for alle

Canicross er en sport for alle. Da jeg startede ud, skulle min krop lige vænne sig til det niveau af aktivitet, så det gik bestemt ikke hurtigt. Det gør det sådan set stadigvæk ikke, men jeg dyrker sporten for oplevelsen, motionen og samværet. Jeg går ikke efter at vinde medaljer. Koda er dog ikke altid helt tilfreds med tempoet, og kan godt begynde at kede sig lidt, hvis det går for langsomt. Men hun kender mig heldigvis så godt, at hun ved hvornår, hun kan presse mig. Canicross er nemlig en Team-Sport.

Sådan gør du din hund klar til canicross

Jeg har trænet fokus og selvtillid med Koda, siden hun var helt lille, da det var vigtigt for mig, at hun kunne være iblandt andre hunde uden at blive overvældet og usikker. Det er stadigvæk en del af vores faste øvelser, hvor styrke og balancetræning og spiller en vigtig rolle. Det er vigtigt for mig, for det første, at Koda og jeg kan stole på hinanden, og kender hinandens signaler, men også at Koda er fysisk godt stillet til løb.

Vi træner f.eks. ved at lave ”doggyparkour”, på alt vi kan finde ude i naturen. Måske finder vi en legeplads og fjoller lidt rundt på, så træningen også er en leg. Og så sørger jeg for, at hun får en masse forskelligt terræn under poterne. Fokustræning er en stor del af Kodas træning, hun er trods alt en Husky med ”egern-effekten” printet dybt i hendes natur. Jeg går/løber eksempelvis forbi en legeplads fyldt med børn, i udkanten af en hundeskov med løse hunde eller i nærheden af en cykelsti. På den måde kan vi træne, at de der skrigende børn, cykler og andre hunde, altså ikke er så vigtige, når vi løber. På den måde får vi trænet hendes fysik op, såvel som hendes mentalitet. Koda og jeg begyndte at løbe, da hun var omkring et år gammel, jeg vil ikke anbefale, at man går i gang før.

Mit bedste råd til folk der gerne vil begynde til canicross

Tag kontakt

Mit bedste råd til folk der gerne vil i gang med den her sport, er at kontakte en af de lokale løbeklubber i deres nærområde. For det første har man en tovholder og holdkammerater, man kan læne sig op ad og søge råd hos. Men din hund får også på denne måde lært at løbe blandt andre hunde, og stadig være fokuseret på det i laver. Samtidig opfordrer det din hund til at trække, når den er i selskab med andre der trækker. Og så start allerede på de daglige gåture; At hunden kan simple kommandoer som f.eks. ”venstre”, ”højre”, ”fokus” og ”rolig” er en kæmpe hjælp, når man først kommer i gang med at løbe.

De rette udstyr

Det kan også hjælpe på hundens fokus, hvis du har et bestemt sæt udstyr, hvor hunden ved, at nu er det løbetid. Koda har eksempelvis en træksele, hun løber i og en alm. hverdagssele til gåture. Når jeg tager trækselen frem, så ved hun, at nu skal hun arbejde.
Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at du sikrer dig, at hund er sund og rask, og at den er gammel nok til at dyrke den form for motion og så start stille og roligt ud. Ikke noget med at gå direkte fra sofaen til 10 km hurtigløb. Start stille og roligt op, med små, varierende ture, og husk at strække ud. Ja du læste rigtig… Hunden skal også strække ud.

Vær tålmodig

Er man i forvejen selv løber, ved jeg godt, at det kan være svært at være tålmodig, selvom man har en fit og rask hund. Men det er vigtigt, at man vender hunden til det, på samme måde som man selv skulle starte roligt op.

Sporten bliver mere og mere populær

Canicross er en sport, der er ved at gøre sig godt til kende i DK, og heldigvis for det! Indtil videre er der 2, forholdsvis store, bud på hundeløb i DK. HPM Dirty Paws og K9 Biathlon for alle, som Koda og jeg også er ambassadører for. HPM Dirty Paws Løbet er et trailløb, som regel et teknisk og udfordrende trail, man løber på tid eller bare for hyggen og oplevelsen som mig og Koda. K9 Biathlon er et forhindringsløb, hvor man kommer på forskellige opgaver sammen, løbet igennem. Det kan være balance, igennem vand og over/under forhindringer.

Begge dele kræver et godt samarbejde mellem dig og din hund. Jeg har altid brugt meget tid på træning og indlæring med Koda, og det har skabt et stærkt bånd mellem os, hvilket var meget brugbart, da vi begyndte på den her form for udfordringer. HPM Dirty Paws er i gang med at få en masse nye løb på banen i løbet af året, b.la. i samarbejde med lokale løbearrangører, og tilbyder derudover også virtuelle løb.

Den store K9 Biathlon Weekend på Vilhelmsborg, som ligger i pinsen er også en udfordring, man næsten ikke kan gå glip af. K9 Biathlon tilbyder også virtuelle events i løbet af året.
Alle disse løb og begivenheder kan alle være med til. Det er hyggelige events med plads til sjov, gode oplevelser, store og små hunde, øvede og nybegyndere og så er det en fantastisk oplevelse sammen med sin bedste ven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger