Bichon Havanais – Lær racen at kende!

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en Bichon Havanais-ejer. Formålet er at lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race. Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra ejer af en Bichon Havanais.

Navn på race: Bichon Havanais
Temperament: Rolig
Aktivitetskrævende: Ikke stort behov
Nysgerrige: Elsker mennesker
Pelspleje: Stort behov

Mit navn er Denise, jeg bor sammen med min kæreste gennem 12 år Jesper og vores lille hund/pige Sif på 16 måneder. Vi er begge vokset op med hunde, godt nok labrador, og vi har altid sagt, at når vi fik et hus, så skulle vi også have en hund.

Og det fik vi så. Godt nok en lille race. Men det er et bevist valg fra vores side, da vi så har nemmere ved at tage hende med rundt til familie og venner. Vi tager Sif med os alle de steder, det overhovedet er muligt. For os er Sif nemlig ikke bare en hund. Hun er vores barn og familie.

Lidt om Sif og racen Bichon Havanais

Bichon Havanais, Bichon, Havanese og Havaneser. Ja, kært barn har mange navne, og disse navne hører jeg ofte omtalt om vores fantastiske Bichon Havanais race. Bichon Havanais er en lille livlig, allergivenlig, og selvskabshund som fås i mange forskellige farver. Vores Sif er helt hvid.

Hun har et fantastisk sind, er blid og kærlig, er altid glad, klar på leg og kan charmere alle på sin vej. Hun elsker at være der, hvor vi er. Igen, hun er en selvskabshund med stort S, hvilket ligger til racen og derfor bliver de også kaldt velcro hunde.

Der er en del pelspleje ved at have en Bichon Havanais. Om så de er i fuld pels eller klippede, så er der stadig en del arbejde ved det. Vi har valgt at klippe vores, da vi syntes, det er det sødeste.

Men selv om hun er klippet, skal hun børstes hver dag for at undgå filtre. Så der skal sættes en del tid af til pelspleje. Vælger man at klippe sin Bichon Havanais, kan man forvente, at de kommer til at fryse fra efteråret og helt frem til foråret.

Mange mener ikke, at racen kan være alene hjemme i ret mange timer, men det kan de altså godt lære. Sif er sjældent alene hjemme, men kan godt være selv i 7-8 timer. Hvilket Sif meget sjældent er. Der er også flere, der oplever, at det er svært at lære deres Bichon Havanais at blive renlig, men det har vi heldigvis ikke haft noget problem med.

Hvordan fik i øjnene op for en Bichon Havanais?

Jeg er opvokset med hunde og dyr omkring mig, så derfor ville jeg gerne have hund. Men jeg er allergisk overfor hunde, så allergicentret anbefalede mig at vælge en allergivenlig hund, en der ikke fælder og ikke har underuld. Så vi begyndte at kigge på de ønsker, vi havde til en kommende hund og undersøgte meget om de forskellige racer. Da Bichon Havanais var den race, der passede bedst på vores ønsker, valgte vi denne race.

Hvordan var processen ift. at finde Sif?

Vi fik Sif under corona. Ikke fordi der var corona, men fordi vi året inde havde købt hus, og altid havde sagt, at når vi fik hus, så skulle vi have hund. Derudover havde corona ikke nogle indvirkning på vores arbejde, så ingen af os var hjemsendte.

Men det var rigtig svært at få en Bichon Havanais hvalp, da det er en eftertragtet race, og det blev ikke nemmer pga. corona. Men vi ledte på DKK hjemmeside og kontaktede de avlere, der var der inde. Men uden held. Så vi meldte os ind i diverse grupper på Facebook, egentlig bare for at lære mere om racen.

Her kom vi tilfældigt i kontakt med et stueopdræt, hvor forældrene var DKK registreret, avlsgodkendte, testet 0/0 for patella-luxation, sundhedtestet og øjenlyst. Så alt var, som det skulle være. Men avler kunne ikke love, at der var en hvalp til os.

Derudover var det virkelig en fantastisk avler, som spurgte ind til os vores situation, og hvad vi ville gøre efter corona. Da det jo var en selvskabshund, vi var interesseret i, som ikke er så god til at være alene hjemme i mange timer af gangen. Hvilket ikke er et problem for os, da vi har forskudte arbejdstider.

Så Sif er sjældent alene hjemme i mere end 6 timer om ugen. For os var det rigtig vigtigt, at vi have en god mavefornemmelse omkring avler og hvalpene, samt omkring den hvalp vi skulle have. Vi havde takket nej til en hvalp, fordi vi havde en dårlig mavefornemmelse omkring sælger.

Men den 30.04.2020 ringede hun op og fortalte, at hun havde en dejlig lille hvid tæve til os. Vi kunne desværre ikke selv vælge, hvilken hvalp vi ville få, da vi var det sidste hold til at få en tæve. Men ingen tvivl om, at selv om vi ikke kunne vælge, var vores hvalp den helt rigtige! For Sif passer perfekt ind i vores familie.

Så det er ikke altid den dårligste hund, der er den sidste. Vi har haft et fantastisk forhold til vores avler, og var ovre at besøge dem flere gange, inden vi fik Sif med hjem. Hun sendte også løbende billeder, film og lavede en facebook gruppe til os hvalpekøbere, så vi kunne følge med i de smås liv, inden de kom hjem til hver deres familie. Det var virkelig en god og tryg oplevelse for os. Skal vi have en hvalp igen, så håber vi, at det kan blive fra den sammen avler.

Vigtigt at vide om racen om Bichon Havanais

At det er tidkrævende race, som knytter sig meget til sin familie og derfor ikke bryder sig om at være alene hjemme. De vil helst være der, hvor du er. Har et meget mildt væsen, så man skal opdrage dem blidt og kærligt. Ikke med skældud og råb, da de bliver bange for det.

Racen er kendt for at have en del skavanker, her i blandt Patella luxation (løse knæskaller). Så tjek altid at begge forælder er tjekket for PL, og de begge har 0/0 i det. Sif er købt med stamtavle, og begge forældre er testet 0/0. Men desværre fik Sif Patella luxation, og blev opereret første gang. da hun var 9 måneder gammel.

Det er desværre en af de skavanker, der er i racen, som avlerne gør meget for at undgå. Derfor avler seriøse avler og stueopdrættere kun på hunde med stamtavler, og som er testet 0/0 for patella-luxation og øjenlyst. Patella-luxation ligger desværre skjult i generne, men racen er så skøn, og vi vil helt sikkert vælge en bichon havanais igen.

Bedste råd til andre, der overvejer en Bichon Havanais

  • Du gør op med dig selv, om du har tid til at have en Bichon havanais. Det tager lang tid med pelspleje, også hvis den er klippet.
  • De knytter sig meget til deres ejer, og elsker dit selvskab.
  • Det er de færreste hunde, der egner sig til at være alene hjemme i mere end 7 timer om dagen.
  • Gå til hvalpe og hundetræning. Selvom det er en lille selvskabshund, så vil den elske at lære hele livet.
  • Du møder moren og hvalpene, inden du får den med hjem.
  • Tjek om forældrene er avlsgodkendte, undersøgt for patella-luxation og testet 0/0, øjenlyst og sundhedstestet ved dyrelæge. At der er stamtavle og købskontrakt på, da du er bedre stillet, hvis det viser sig, at hvalpen har skjulte fejl; ekspatella-luxation, tandfejl osv.
  • Tegn en god sundhedsforsikring på din Bichon Havanais, som dækker patella-luxation, mælketænder der ikke falder ud og andre sygdomme.
  • Hav en god mavefornemmelse omkring avleren og hvalpene.
  • Vælge ikke hvalp ud fra farve, men ud fra kemien mellem jer og hvalpen.
  • Hav igen mavefornemmelsen med, når du vælger hvalpen.
  • Brug masser af tid sammen med din Bichon Havanais.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger