cairn terrier

Cain Terrier – Lær racen og Tinka at kende!

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en Cairn terrier-ejer. Formålet er at lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race. Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra en Cairn terrier-ejer.


Jeg hedder Sofie og jeg har Tinka på 2 år, der er en Cairn terrier med stamtavle. Vi bor i Vestsjælland i en andelsbolig sammen med Tinkas mormor og Tinkas lillebror, cockapooen Thorkild. Der er både for- og baghave, hvilket de to vovser elsker!

Tinkas Favoritter

Især Nina ottosson er en favorit! Hun elsker også plys legetøj med piv – især dem med forskellige squeaker i. Vi er stoppet med at lege fetch, fordi hun bliver stresset af det, og ikke ved “hvornår vi skal stoppe”. Hun elsker dog selv at have en bold i munden, der kan pive, imens hun springer efter en anden bold med poterne. Men vi kaster dem aldrig.

Hun sover i sengen om natten, men i løbet af dagen elsker hun en lur i en donut – og det skal være en donut! 🙈 Der er ballade, hvis kurven f.eks er firkantet, man skal helst ligge som en kanel-snegl eller på ryggen med alle fire poter i vejret.

Navn på race: Cairn Terrier
Temperament: Selvstændig, robust og glad.
Aktivitetskrævende: 2 ud af 3 af vores har haft tendens til at jage hurtige ting: fugle, hare, blade i vinden, bolde osv. og haft et rimeligt energiniveau (du får altså kun en sofa-kartoffel, når det passer Cairn terrieren at være en sofa-kartoffel).
Nysgerrig: Ja, men også velovervejede. Gider jeg at komme, når hun kalder – eller er der en fugl, der er mere spændende?”.

Lidt om os

Vi har haft Cairn terriere siden 2008, og racen var vores “første hund”. Vores gode venner har altid haft Cairn terriere – så vi var slet ikke i tvivl om, at det var den race, vi ville have ❤️ Vi har i alt haft 3 – alle piger. De to andre blev hhv. 12 og næsten 13 år. Alle fra samme opdrætter og med stamtavle.

Lidt om racen Cairn Terrier

Racen “Cairn terrier” stammer fra det skotske højland, hvor de blev brugt til at jage mus og rotter i stendyngerne – der oversat kaldes cairns, deraf navnet “cairn terrier”. Det forklarer vidst også, hvorfor de kan have lidt jagtinstinkt – uden at være en “jagthund” herhjemme.

Tinka elsker gåture af forskellige længder og at snuse meget, især elsker hun gåturene, hvor hun møder sine blødpelsede hundevenner fra villa kvarteret, bag ved hvor vi bor.

Derudover er hun en skrapsak til diverse aktivitetslegetøj, som jeg har præsenteret hende for, siden hun var hvalp. Hun elsker at bruge hovedet og træne/ lære. Hun er glad for børn og er fast besluttet på, at de er hendes legekammerater, og overgiver sig gerne på ryggen til mavenus.

De er meget vågne og alerte – også i deres udtryk. En smule selektiv hørelse til tider (så længe det ikke er en godbidspose der åbnes), for det kan de to strittende radare på toppen af hovedet altid høre.

Tinka kan godt geare helt ned og være en nusse putte hund – altså lige indtil der er en spændende fugl i haven 😜

Derudover er hun utrolig god til at tilpasse sig. Er vi f.eks ude hos venner og familie og hun får sin 10 meter line på, elsker hun bare at gå rundt og snuse og kigge, måske finde sig et godt sted at ligge i græsset og hygge. Hun vil gerne kunne holde øje med flokken, men kan godt lide at udforske selv.

Cairn Terrier og deres pels

Trimmes – det lyder så voldsomt, men den rigtige Cairn pels skal trimmes 3-4 gange årligt. Trimningen går ud på, at den døde pels hives af. Mange tænker: “det gør man da ikke, det gør ondt”, men det gør det ikke, hvis pelsen er trimmeklar, og de har det oftest meget bedre efter. Nogle kan være blødpelsede eller med alderen blive det, og de skal selvfølgelig klippes.

Cairn Terrier og klip

Klipper man først en Cairn terrier – ændrer pelsen sig, så man fremover skal klippe den.

De “stive børster”, som vi kalder dem, filtrer sjældent og let regn preller af pelsen – så udover de 3-4 årlige trimninger, er pelsen meget nem at vedligeholde. Den er sågar selvrensende – så du skal i teorien ikke bade en Cairn terrier – med mindre de har rullet sig i noget ækelt, og de kan de fleste vidst godt lide ind imellem. Eau de kattelort kan bare noget (sagt med et smil).

Hvordan fik I øjnene op for racen Cairn Terrier?

Vi blev henvist af vores venner, tog på besøg og fik en snak med opdrætter og mødte vores første hund. Jeg oplevede, at det med de to første var nemt nok – men efterslæbet af corona-hunde-ønsker gjorde, at der var lidt lange udsigter, da jeg skulle have Tinka. Heldigvis ville skæbnen, at der blev født et stort kuld, med flest piger (og deres venteliste ville helst have drenge), så jeg ventede lidt over en måned på besked om, at jeg kunne tage ned og møde vores næste familiemedlem.

Hvordan fandt du Tinka og hvordan var hele processen ift. at finde avler:

Koebhund.dk. Der kommer alle de DKK godkendte opdrættere – samt kuld frem. Mange af dem har også Facebook sider – så du kan med fordel prøve at søge kennel-navn, så du med billeder og video bedre får sat ansigt på, hvilket opdræt det er – der er de fleste gode til at opdatere om kommende kuld osv.

Der er næsten altid ventelister nu, så er det racen for dig, er mit bedste råd at komme på venteliste.

Hvad er vigtigt at vide om en Cairn Terrier, inden man får sig den?

Der jokes ofte i Cairn regi med, at “Cairn terrieren er en service hund – den kræver fuld service af sine mennesker” 😂 dermed ment: “Hvorfor skal jeg gå hen til dig for at få godbidden, når du kan komme her og give mig den”. Tinka har en vane med at tilbyde folk hendes yaki ben, så når de holder det, ligger hun sig og gnaver i den anden ende. Så skønt med en personlig snack-holder 😂

Det er ikke en stille race, og især cykler med vogne bagpå kan få en røffel med på vejen, hvis de cykler forbi hendes have. 🙈 Det samme gælder løbehjul, ja bare ting med hjul 😂 Og Hjem Is bilen! Så det er en race, der kan sige vov. de kan også lege med lyd på , og de kan lyde så farlige – men det er deres lyd, hvilket oftest bliver misforstået. Som en anden Cairn mor så fint sagde: “de siger mere, end de mener”.

Alene hjemme træning har altid været ret ligetil, måske fordi racen i sig selv er ret selvstændig, og “I Got This” agtig. Der er selvfølgelig altid undtagelser på alle parameter, dette er udelukkende baseret på viden om vores egne, samt dem vi kender, der har/har haft racen.

Med en Cairn får du en ven for livet, du bliver holdt igang – og du får mange daglige grin. De får slet ikke credit nok for, hvor underholdende en race de faktisk er – ikke kun frække. Men også super underholdende ❤️

Dine bedste råd til andre, der overvejer at få samme race

  • Indhegn din have – og gå den efter jævnligt.
  • Det er ikke bare en sofa-kartoffel! Så gør op med dig selv, om du har tiden til både træning og gode daglige gåture. For det er ikke bare en “tis i haven hund”.
  • Det er heller ikke en skødehund, den vil hellere end gerne nusse og putte, men den vil sikkert ligeså gerne løbe en tur rundt i haven og jagte fugle.
  • Hvis du giver dig selv 100%, så har du en ven for livet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger