Kattegrus over det hele, og besørgning alle andre steder end i kattebakken? Ja, been there! Det er først fremmest irriterende, det lugter og så er der jo ingen, der har lyst til at rengøre mere end højst nødvendigt! Hvis det så bare var det eneste uheld, der skulle tages hensyn til. Men der er mere.

For udover at finde det perfekte kattegrus, som din kat vil bruge, så er det også en fordel, at vi får fat i kattegrus, der ikke støver helt vildt, og sætter poteaftryk i sofaen, eller lugten efter en dags besørgning, så du kommer hjem til et hjem med ubehagelige dufte. Ja, det er tydeligt, at det rette og bedste kattegrus kan komme mange irritationsmomenter i forkøbet.

Og netop derfor har vi brugt tiden på at finde nogle af vores egne favoritter inden for kattegrus – og selvfølgelig inkluderet nogle af læsernes favoritter, så vi har skabt den perfekte liste med hele 7 forskellige kattegrus, der dækker ethvert behov.

Vores top 7 kattegrus valg

1. Extreme Classic Granuleret Kattegrus

Klumper

Det klumper let, så det efterfølgende er nemt at fjerne

Pris

Prisen er rimelig. Du får 12 kg og så har den alt, vi efterspørger

Lugtfri

Alletiders sugeevne, der samtidig sørger for minimal lugt på ingen tid

Det kan vi lide

Indeholder ingen farlige stoffer eller kemikalier
Klumper og har en høj sugeevne
At den fjerner lugten hurtigt

Det kan vi ikke lide

Vi er vilde med det! Men for nogle kan duften af babypudder være et minus

Resume: Med Extreme Classic tilbyder du din kat den uberørte canadiske natur. Kattegruset er lavet af et rent naturprodukt, og indeholder ingen farlige stoffer eller kemikalier. Med en optagelses- og sugeevne på 350%, så vil hverken dig eller din kat opleve nogle lugtgener. Derudover er det super klumpende og støvfri, og du vil ikke opleve, at du har kattegrus i hele hjemmet, da det ikke hænger fast på din kat. Extreme Classic er en behagelig, billig og sparsom kattegrus i forhold til den traditionelle kattegrus, da det holder længe.

2. Ever Clean Fast Acting

Klumper

Giver store klumper, der er lette at fjerne

Pris

En anelse dyrere og lidt færre kilo end ellers

Lugtfri

Indeholder formularer, der sørger for effektiv fjerning af lugt

Det kan vi lide

Store klumper
99,9 støvfri – slut med potemærker på gulvet
Fjerner selv de stærkeste lugte

Det kan vi ikke lide

Prisen er lidt dyrere end ovenstående og vi får færre liter

Resume: Dette kattegrus er velegnet til kattebakker, der står i små rum, da det har en hurtigvirkende lugtkontrol, der frigives inden for 3 sekunder efter kontakt med fugt. Når din kat springer i kattebakken og begynder at kradse, aktiveres de aktive dufte. Det indeholder en naturlig blanding af eukalyptus, rosmarin og basilikum. Oplagt til dig, der bør i lejlighed og gerne vil sikre dig mod lugten i enten det ene rum eller hele hjemmet.

3. Ever Clean Multi-Crystals

Klumper

Klumper hurtigt og effektivt

Pris

Lidt dyrere end andre i artiklen, men stadig en semi-standard pris

Lugtfri

Aktiv kul i blanding sørger for minimal lugt

Det kan vi lide

God til følsomme katte, da den er uparfumeret
Indeholdet af aktivt kul, der sørger for minimering af lugt
Godt anmeldt online af mange katteejere

Det kan vi ikke lide

Parfumefri kattegrus er ikke for alle

Resume: Denne kattegrus er velegnet til katte med urin-problemer, da den har en super evne til at absorbere fugt og indkapsle lugt pga. dens indhold af silikone gel. Multi-Crystals er ideel til følsomme katte, da den er uparfumeret. Indholdet af aktiv kul fanger og bevarer lugtmolekyler, så kattebakken ikke lugter. Da det klumper forhindres urinen i, at synke til bunds, og begynde at lugte. En populær kattegrus, der får 4,7 stjerner online af andre katteejere.

4. Ever Clean Extra Strength

Klumper

Store klumper, der er lette at fjerne fra dag til dag

Pris

Standard pris for dette mærke og mængden af indhold

Lugtfri

Fjerner lugten hurtigt. Dog med parfume

Det kan vi lide

Uparfumeret 
Stærkt klumpende
Hæmmer væksten af bakterier

Det kan vi ikke lide

Denne kattegrus er med parfume – kan for nogle være uønsket

Resume: Dette kattegrus er stærkt klumpende, og fanger lugt med aktivt kul, der er blandet i sandkornene. Derudover er det duftfrit og uden parfumer samt 99% støvfrit, så det ikke irriterer dig eller din kat. Med dette kattegrus vil du aldrig have en ildelugtende kattebakke igen og du slipper også for at have kattegrus over alt i dit hjem. Denne er endnu en favorit blandt flere og scorer også 4,7 ud af 5 – og med over 1000 anmeldelser.

5. Purina Tidy Cats Instant Action

Klumper

Klumper effektivt og omgående. Let at fjerne efterfølgende

Pris

Middel pris, der stiger som du vælger flere kilo

Lugtfri

Har en stærk lugtkontrol, der neutraliserer ammoniak-lugt

Det kan vi lide

Populært blandt katteejere
Det har en stærk lugtkontrol
Det er så nemt at fjerne klumper

Det kan vi ikke lide

Emballagen er lidt anderledes, end vi er vant til

Resume: Med over 50 års erfaring kan du være sikker på, at Tidy Cats er noget af det bedste kattegrus, som du kan få på markedet. Det er et stærkt klumpende kattegrus, der indkapsler lugt og neutraliserer ammoniaklugt. Det er nemt at gøre rent, og fjerne klumperne uden, at du skal skifte hele kattebakken. Kattegruset efterlader ikke spor på gulvet, og så er det også støvfrit. Hvad mere kan man ønske sig end et hjem, der ikke lugter og kattegrus, der ikke er at finde i alle rum.

6. Catrine Premium Extra

Klumper

Klumper nogenlunde – dog i lidt små mængder

Pris

Prisen er billig. Dog er det ikke helt på niveau med de bedste

Lugtfri

Tager det meste af duften. Er uden parfume

Det kan vi lide

Prisen er overkommelig
Miljøvenligt indhold
Det har en antibakteriel effekt

Det kan vi ikke lide

Emballage og mængde

Resume: Denne kattegrus er specialdesignet til hjem, hvor der er mere end én kat. Det er høj kvalitet og er lavet af micro bentonit, som er et ler lignende materiale, der udvider sig, når det bliver vådt. Derfor er det ideelt at bruge det som kattegrus, da materialet gør, at det er stærkt sugende. Kattegruset er dækket med et antibakterielt middel, som er med til at mindske spredningen af bakterier mellem kattene, hvis der er flere katte om samme kattebakke. Derudover er det miljøvenligt, parfumefrit og reducerer lugten fra kattebakken.

7. PeeWee træpiller

Klumper

Træpillerne opsuger fugten og bliver til savsmuld

Pris

Billigere kattegrus. Dog kræver det en specielt kattebakke

Lugtfri

Lugtfri, hvis du husker at fjerne savsmuld fra bakken

Det kan vi lide

100% biologisk nedbrydelig
Træpiller er af 100% genanvendelige råstoffer
Træpiller absorberer væsentligt mere

Det kan vi ikke lide

Kræver speciel dobbeltbundet kattebakke

Resume: Disse træpiller er 100% biologiske og nedbrydelige, da alle elementer kan optages, hvilket er bedre for naturen. Træpillerne er lavet af komprimeret savsmuld fra nåletræer. PeeWee er et økonomisk valg, da det ikke skal udskiftes så ofte, og der skal kun et lag på 2 cm. træpiller i kattebakken. Det vil sige, at det holder længe. Du kan smide kattebakkens indhold i komposten, og så er du nemt af med det.

Hvad skal du være opmærksom på ved kattegrus?

Når du har kat, specielt indekat, så kommer du ikke udenom, at du skal have en kattebakke med kattegrus til din kat. Her skal du tage stilling til, hvilke egenskaber kattegruset skal have. Skal det klumpe, skal det ikke klumpe, skal det være fint eller skal det være groft? Valget kommer også an på, hvad du mener din kat vil kræve. Det kan være, at du er nødt til at prøve forskellige slags af, før du finder det bedste kattegrus til din kat. Du skal også være opmærksom på, at killinger skal have ikke-klumpende kattegrus, da de er nysgerrige, og kan finde på at tage en smagsprøve af gruset. Hvis det er klumpende kattegrus, kan det sætte sig fast i deres tarmsystem.

Typer af kattegrus

Der findes forskellige typer af kattegrus og hvad man synes, er det bedste kattegrus, er individuelt, da både katte og mennesker er meget forskellige. Du kan hurtigt se, om din kat kan lide det kattegrus, som du har købt. Hvis den bruger kattebakken, så kan den godt, hvis ikke, så kan den ikke. Derfor kommer det også meget an på katten, da det jo er den, der skal bruge den. Hvis du har svært ved at finde det rigtige kattegrus, så kan du prøve at blande forskellige mærker af kattegrus sammen. Måske du på den måde kan finde det bedste kattegrus til din kat. Katte er meget rene dyr, og derfor skal kattebakken også være ren og frisk, for ellers kan de nægte at bruge den. 

Du kan også få kattegrus med duft af f.eks. lavendel, som bliver aktiveret, når det kommer i kontakt med kattens urin eller afføring. Dog kan det godt være, at din kat ikke bryder sig så meget om duften, som du gør, så det skal du være opmærksom på. 

  • Klumpende kattegrus

Når denne type kattegrus bliver vådt, klumper det sammen. Dette gør rengøringen nemmere og billigere, da dit grus holder længere, når du kan nøjes med at fjerne klumperne og tilføje lidt mere kattegrus, hvis det er nødvendigt. Grunden til, at dette grus klumper, er fordi bentonit, som er en lerart, udgør hovedbestanddelen i denne type kattegrus. Klumpende grus er det bedste kattegrus til at minimere lugten fra kattebakken. Det indkapsler lugten, så du ikke får lugtgener, og det er nemt for dig at holde kattebakken ren og frisk. 

  • Ikke-klumpende kattegrus

Med denne type kattegrus skal du rengøre kattebakken oftere, end hvis du brugte klumpende kattegrus. Er kvaliteten god kan det holde 1-2 uger. Grunden til dette er, at når din kat tisser, så synker kornene, der har suget urinen op, til bunds. Efterfølgende skal du ryste kattebakken og sørge for, at det øverste lag altid er tørt. Dog så tørrer afføring hurtigere i ikke-klumpende kattegrus. Denne type kattegrus er dyrere at bruge, da du oftere skal bruge mere grus end nødvendigt pga. fugten fra urinen. Får du ikke skiftet gruset, risikerer du, at din kat ikke vil bruge kattebakken, og dermed besørger et andet sted.

Ikke klumpende kattegrus er også den bedste kattegrus til killinger, da den netop ikke klumper. Killinger kan finde på at tage en smagsprøve af deres kattegrus, og hvis det klumper, kan de risikere at blive syge, og at det sætter sig fast i deres tarmsystem. Derfor anbefaler man ikke-klumpende kattegrus til killinger.

Med fordel så kan du blande klumpende og ikke-klumpende i et forsøg på at finde ud af, hvad der passer bedst til din kat og dig. Det kan anbefales for at få den mest optimale virkning derhjemme.

  • Groft/fint kattegrus

Fordelene ved groft kattegrus er, at katten ikke så nemt tager det med ud af kattebakken. På den måde slipper du for at have kattegrus rundt omkring i hjemmet. Groft grus anbefales især til langhårede katte, da de har større tendens til at slæbe grus rundt. Dog så klumper groft kattegrus ofte ikke så godt, så det kan være sværere at gøre rent. 

Fordelene ved fint kattegrus er, at det klumper rigtig godt, hvilket gør rengøringen nemmere, og det er samtidig nemmere for dig at holde kattebakken frisk. Derudover bruger du ikke nær så meget grus, når det skal skiftes, så det er billigt i brug. Det er også rigtig godt til at tage lugten. Her er ulempen dog, at katten nemt kan slæbe det rundt i lejligheden, og så støver det også mere end det grove.

  • Perlegrus

Fordelene ved perlegrus er, at det ikke støver og det fjerner lugten af urin. Urinen bliver suget op af gruset og så er det også duftfrit. Din kat tager det heller ikke så nemt med ud af kattebakken. 

Ulemperne er dog, at det ikke fjerner lugten af afføring, da den ikke bliver indkapslet. Derudover så knitrer gruset også, når katten tisser, hvilket nogle katte ikke bryder sig om. 

Hvad er kattegrus lavet af?

Kattegrus kan være lavet af forskellige ting, alt efter hvilket mærke og variant du vælger. Noget af de mest brugte er mineralsk kattegrus. Her består indholdet af lermineraler. Det bliver ofte brugt, da det effektivt absorberer væsken og derfor sørger for, at det ikke lugter i dit hjem. Der er også silica kattegrus. Her er det lavet af små sandpartikler, som igen sørger for at absorbere både fugt og lugt, så I ikke skal have et hjem, der lugter. Der findes altså forskellige typer af kattegrus – og det kan være svært at finde rundt i. Brug derfor ovenstående liste som en guideline til at finde det bedste kattegrus.

Så… hvad skal du kigge efter?

Helt grundlæggende, så skal det bedste kattegrus:

  • have en god klumpe evne
  • fjerne lugtgener effektivt
  • støve minimalt

Støver kattegruset kan det være generende for både dig og din kat. Især hvis du har en lukket kattebakke. Katte kan godt lide at trampe og kradse i kattegrus, og det må ikke gøre ondt for dem at gå i. De kan nemlig godt lide at gå lidt rundt i kattebakken, inden de besørger, da det hjælper dem med at få gang i tarmsystemet, så de bedre kan komme af med det, de skal af med. 

Normalt er det kun indekatte, der har en kattebakke, men det anbefales faktisk også, hvis du har en udekat. Især om vinteren kan udekatte godt have glæde af en kattebakke indenfor, når jorden udenfor er frossen. 

Når du skal rengøre kattebakken, er det vigtigt, at du har hygiejnen i orden. Mange vælger at bruge engangshandsker, når kattebakken skal tømmes, så de undgår at komme i kontakt med eventuelle sygdomme. Du må aldrig tømme indholdet af kattebakken i toilettet – det skal altid smides i skraldespanden. Gravide kvinder anbefales ikke at tømme kattebakker.

Vi håber, at du er kommet et skridt tættere på valg af kattegrus, og at du er blevet klogere på de forskellige typer af grus.

FAQ

Tidligere artikelKaninbur – Vores favorit kaninbure til alle slags kaniner!
Næste artikelHundegodbidder – Bedst i test (2022)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her