Min første hund – her er hvad du skal vide!

Min første hund.. Det er en spændende tid, hvor følelserne flyver højt, fordi du/I glæder jer så meget til at få jeres første hund. Men midt i al glæden er der også mange ting, der skal huskes at have styr på. Både inden og lige så vel efter, når den så endelig er hjemme ved jer. 

Vi har derfor lavet en guide til jer med nogle af de vigtigste ting, som I skal huske og overveje inden I får jeres hund, samt hvad der er vigtigt, når I har fået jeres hund. Og så selvfølgelig vores anbefalinger til ting, der bør være klar i huset, i form af produkter, når din hund kommer tilbage. Det skal selvfølgelig understreges, at alt efter racer, dine præferencer og andet – så skal denne guide blot ses som en vejledende guide, så du kan skabe dig et overblik over, hvad der skal gøres og hvad der mangler.

Ting du skal vide, inden du får din første hund

Valg af foder til min første hund 

Hvad enten du overvejer at få dig en lille hvalp eller en voksen hund, så skal den have foder. Som vi har nævnt i en tidligere artikel om hvalpefoder, så kan det være en jungle at finde rundt i, hvad der er godt og hvad der er knap så godt. Det kan være svært at anbefale et specifikt produkt, da hunde er lige så forskellige som os mennesker. Nogle har en sartere mave end andre, nogle har allergier og sommetider kan man bare bedre lide en smag over en anden. 

Forhør dig derfor ved det kennel du har købt fra eller internat, og hør hvad de kan anbefale. Har du af en eller anden grund ikke mulighed for det eller måske du ikke synes, at lige netop det foder giver din hund den optimale energi, som det bør, så henviser vi til vores tidligere artikler om hundefoder og hvalpefoder. 

Ang. hvor meget foder din hund skal have, så afhænger det oftest af indholdet på foderet samt størrelsen på din hund. Læs derfor på foderposen, hvad der anbefales eller tag en snak med forhandleren, hvor du køber dit foder. 

Tiden det kræver, når jeg får min første hund 

Hvad enten du får en lille hundehvalp eller en fuldvoksen hund, så kommer I til at skulle sætte meget tid af til at vænne den til sit nye hjem. Selvom at de fleste godt ved, at deres nye hund skal gøres renlig, lære at være alene hjemme, trænes og blive tryg ved det nye hjem, så bliver tiden, der skal bruges på det, oftest undervurderet. 

Det er derfor vigtigt, at I derhjemme er realistiske ang. tiden, der skal bruges på dette. I starten er det godt med fri fra arbejde eller studie, så der kan trænes renlighed og at være alene hjemme. Vær også sikker på, at du har en back up plan, skulle der komme noget i vejen, så du må afsted. 

Sæt altid ekstra tid af til at få det hele på plads, da der hurtigt kan opstå uforudsete ting og tingene kan derfor gå langsommere. Nøgleordet når det gælder en ny hund, er tålmodighed. Det værste du derfor kan gøre, er at forhaste tingene. Det kan med tiden få en negativ effekt og påvirke på lang sigt. Vores råd er derfor:

  • Vær realistisk 
  • Sæt nok tid af 
  • Have en plan B
  • Aldrig forhast tingene
  • Vigtigst af alt – vær tålmodig


Forventningsafstemning derhjemme

Forventningsafstemning ifm. “min første hund” er ideel, hvis I derhjemme vil have en god oplevelse. Som nævnt tidligere, er tid en vigtig faktorer at have afstemt, inden du får dig en hund. Men udover det, er der andre ting, som man også skal være opmærksom på og måske endda være enige om, hvis I er en husholdning med flere, som skal have en hund. 

Her snakker vi om:

  • Dyrlæge, tandlæge, hundefrisør
  • Hvem gør hvad 
  • Hvor mange penge det koster 

Når du får dig en hund, er det billigste faktisk at købe hunden. Mange glemmer i al rusen og glæden, at der efterfølgende kan komme mange udgifter – både planlagte men lige så en masse uforudsete. Din hund skal både vaccineres løbende og chippes, blot for at nævne et par stykker, og derved har du allerede dine første dyrlæge regninger.  Din hund kan også komme til skade og i den forbindelse skulle en tur forbi dyrlægen. 

Det er ikke, fordibat vi skal nævne alle de ting, der kan ske, det er blot for at gøre opmærksom på, at I derhjemme skal vide, at det kan blive en dyr fornøjelse med en hund. Så vær sikker på, at der er styr på det derhjemme, så det ikke ender med at være noget, man bliver uvenner over. Forventningsafstem derfor hjemmefra et budget ift. dyrlæge, tandlæge og hundefrisør. På den måde kan i komme på forkant med uforudsete regninger.

Hvem gør hvad?

En klassiker i de forskellige hjem er også – hvem gør hvad? I starten vil man det hele og man kan ikke få tid nok med sin første hund. Men som dagene går og det bliver almindelig hverdag igen, bliver det knapt så sjovt at skulle gå tur i regnen eller tidligt op en kold og mørk decemberdag. Lav derfor klare regler inden I får hunden, hvem der står for hvad og således.

Selvom vi allerede har nævnt dyrlægeregninger, en tur til tandlægen og hundefrisør. Så er det blot en brøkdel af de udgifter, I vil have. Udover det, er der forsikring, hundetræning, hundeudstyr af alle arter, hundefoder, hundesnacks o.s.v. Som sagt tidligere, er den billigste del at købe hunden og alt det der kommer efterfølgende er faktisk det dyreste. Så inden du/I får en hund, så snak sammen om et budget, så der ikke er en i hjemmet, der synes der bliver brugt for mange penge og I på den måde bliver uenige. 

Hvilken hunderacer skal jeg vælge?

“Min første hund skal være en ……” Dette er en klassisk udtalelse fra de fleste hundeelskere, som går med en drøm om at få en hund. Vi kan ikke fortælle dig, hvilken du burde købe eller hvilken som vil passe til dig. Dog kan vi opfordre dig til at sætte dig godt ind i de forskellige racer, der findes – og det er mange. Dansk Kennel Klub har lavet en rigtig fin funktion på deres hjemmeside, som kan guide dig hen imod en passende race, som kunne passe til dig. 

Selvom at vi alle har hunderacer, som vi har en speciel kærlighed til enten pga. en oplevelse, en bekendt der har en af samme race eller fordi man synes, at den er umådelig smuk – så er det ikke ensbetydende med, at den vil passe til dig. Forskellige racer har visse aktivitetsniveauer,  forskellige temperamenter og en pels der kræver fokus af forskellige grade. Det kan også være, at du bor i en lille lejlighed og så duer det ikke med en story husky, der ikke har nok plads at boltre sig på.

Så når du vælger hund, skal du være opmærksom på:

  • Størrelsen på hunden
    • En stor hund i en lille 1 værelses lejlighed, er ikke en god ide. 
  • Temperamentet 
    • Er det en nervøs hund?
  • Pelspleje 
    • Nogle hunde skal til frisøren for at holde pelsen ved lige
    • Nogle hunde skal plukkes for at holde pelsen sund 
    • Nogle skal børstes ofte 
    • Andre kræver minimal pelspleje
  • Aktivitetsniveau
    • Nogle racer kræver lange gåture, flere gange dagligt 
    • Nogle er ikke egnet til lange gåture grundet størrelse og fysik 
    • Andre skal stimuleres med mere end blot gåture 

Hvilken forsikring skal jeg have til min første hund?

Forsikringer kan være en jungle at finde rundt ift. priser og hvad de rent faktisk dækker. Det nemmeste for dig vil være at tage fat i din nuværende forsikring og forhøre dig der, hvad de kan anbefale og hvad de har af forsikringer. 

Ellers er det også en god ide at snakke med andre hundeejere og få information og kendskab til hvad de gør. 

Er du helt på bar bund og ved slet ikke, hvor du skal starte, så kan vi anbefale at læse vores artikel om katteforsikringer. De fleste udbydere har også til hunde. 

Ellers kan du hoppe ind på findforsikring.dk. Her kan du indhente tilbud og information om de forsikringsselskaber, som tilbyder forsikringer til hund. Du skal blot udfylde lidt information og så kan du sende en forespørgelse og få svar på lige netop det, du søger. 

Vi anbefaler:

  • Ansvarsforsikring – dette er et lovkrav
  • Sygeforsikring – så er du dækket ind, hvis din hund skulle komme til at skade

Kennel kendskab – hvad skal du være opmærksom på?

Der er mange måder at købe en hund på, men de to måder vi vil anbefale, er via internater eller en kennel. Begge steder skal man dog være obs inden man køber, da begge steder har fordele og ulemper.

Alle hundeavlere kan i princippet kalde sig for en kennel. Der er ingen kriterier for, hvornår man må kalde sig en kennel. Det vil sige, at der er ingen garanti eller regler for hvordan og hvorledes det skal foregå(udover standard reglerne om hvordan dyr generelt skal behandles), men rent faktisk kan du avle hunde én gang og så kalde dig en kennel.

Opdrætter du tre eller flere kuld hvalpe om året, på tre eller flere tæver så betegnes det som en erhvervsmæssig beskæftigelse. Er det tilfældet, er der andre regler end de klassiske for hundeejere – så er du omfattet af bekendtgørelsen om erhvervsmæssig handel med og opdræt af hunde. Dette kan man spørge efter, når du kontakter en kennel.

Dansk Kennel Klub

Men hvad skal du gøre, når du skal ud og købe din første hund fra en kennel? 

Som sagt så kan alle kalde sig en kennel derude, der er dog nogle steder, hvor du kan sikre dig, at alt er i god orden. F.eks. ved Dansk Kennel Klub (DKK), kan man som opdrætter ansøge om et kennelmærke. Bliver man efterfølgende godkendt, så er man en del af DKK. Det giver en vis sikkerhed for dig som køber, da de efterfølgende kan blive tjekket op på af DKK. De foretager både anmeldte og uanmeldte besøg, for at tjekke om hundene bliver passet godt og under de forhold de skal. På DKK’s hjemmeside kan du finde en liste over godkendte kenneler.

Sociale medier

Ligesom med alt andet, så kan sociale medier bruges til meget. Her er ingen undtagelse heller. De fleste kenneler er at finde på Facebook eller endda Instagram. Så har du fundet et sted, du synes lyder interessant og lovende, med netop den race du gerne vil have, så undersøg om de er på sociale medier. Oftest har de lavet en Facebook gruppe hvor tidligere købere også er med. På den måde kan du få et indtryk af hvordan det foregår, samt oplevelser fra tidligere købere. Tidligere købere er oftest også mere end villige til at fortælle om deres oplevelser, og på den måde kan det hjælpe dig. 

Egen mavefornemmelse

Selvom at man er helt ny i det og det kan være svært at finde hoved og hale i det hele, så er din egen mavefornemmelse oftest også til stor hjælp. Har du fundet et sted, som du gerne vil købe hund fra så lav en aftale med dem og tag derud. Man kan hurtigt selv se og fornemme, om det er et sted, som har styr på tingene og hvor hundene bliver passet godt på.

Internater

Vil du ikke nødvendigvis have en hvalp, men gerne vil hjælpe en hund som er lidt ældre, så er et internat et godt sted at kigge. Dyreværnet har f.eks. et internat, hvor de sætter en stor lid og ære i at gøre hundene helt klar til at blive adopteret. Man skal huske på, at selvom alle hunde der får nye hjem kræver meget tid og tålmodighed, kan en hund fra et internat, have været udsat for ting. De har derfor måske brug for lidt lidt ekstra tålmodighed. Dette er dog langt fra altid tilfældet. Kunne du tænke dig at læse mere om, hvordan du adopterer en hund fra Dyreværnet, har vi snakket med dem om det.

De fleste steder hvad end det er et internat eller kennel, skal du godkendes først. Dette er for at det bliver et så perfekt match som muligt. Ved Dyreværnet skal man igennem et lille interview og så udvælges den nye ejer på den måde. 

Ved de forskellige kenneler der er, er der forskellige fremgangsmåder. Nogle steder bliver man skrevet op og vil så efterfølgende blive kontaktet, når de får hvalpe. Nogle steder udvælger opdrætter hvilken hund, der passer bedst til dig/jer og andre steder en helt tredje måde. Snak derfor med dem om fremgangsmåden til udvælgelsen, inden du ser dig alt for lun på en af skønne hundehvalpe.

Ideer til hundeting, der er gode at have, inden din hund ankommer

Ting du skal vide, efter du har fået din første hund

Hvordan skaber jeg de bedste faste rammer for min første hund

Når du får din første hund, om det er en hvalp eller en ældre hund, så kommer den til et helt nyt hjem, hvor intet er vant. Det er derfor en god ide i starten at skabe faste rutiner. Med faste rutiner menes der at gøre tingene på samme tid hver dag.

Det gælder blandt andet:

  • Fodring
  • Lege med den 
  • Gåture

På den måde får du en mere tryg hund, som ved, hvad der skal ske i løbet af dagen. Med tiden som den bliver ældre og mere tryg, kan du afvige fra tiderne, hvis det ikke lige passer helt akkurat ind hver gang.  

Lær din første hund at være alene 

At lære din hund at være alene, er vigtigt, da de fleste oftest har et arbejde, som de skal passe eller andet som gør, at de på et tidspunkt er nødt til at forlade hjemmet uden at have hunden med.

Men når du skal lære din hund at være alene, er der ikke en decideret manual til hvordan, det skal gøres. Oftest starter man med et par minutter ad gangen, flere gange dagligt. Løbende forlader du så din hund længere tid ad gangen.  

Dog er dette nemmere sagt end gjort nogle gange. Hunde har forskellige personligheder og derfor har nogle nemmere ved at lære at være alene hjemme, end andre.  Nogle tager væsentlig længere tid end andre og der er ikke nogen decideret rigtig løsning. 

Det vigtigste er, at du lytter til din hund og følger dens tempo. Det duer ikke, at din hund hyler og kradser op ad døren, fordi den vil med dig og er så ulykkelig. Det kan i sidste ende give bagslag og ende med at give din hund separationsangst. 

En god ide kan være at forhøre sig, ved enten f.eks. det kennel du har købt ved eller spørge til råds ved en professionel – hvis du altså føler, at du har brug for hjælp. 

Lær hunden at være renlig

Renlighed er både gældende for hundehvalpe, men sågar også ældre hunde, hvis de ikke har lært det helt før. Nogle kan også på grund af miljø skiftet (fra et hjem til et andet) glemme lidt af det de har lært. De skal derfor have lidt hjælp i starten, med at finde deres rytme igen.

Det er vigtigt, at renlighed bliver taget seriøst fra starten af. Jo mere effektiv du er og jo mere seriøs du tager det, des hurtigere og bedre går det. 

Sørg derfor for at gøre det samme hver gang og vær strikt omkring det. 

Tag din hund med udenfor hver gang:

  • Den har spist
  • Den har drukket
  • Den/I har leget 
  • Den har sovet
  • Hvis den snuser og søger i huset
  • Går hen til døren

Husk dette hver dag – også på de regnfulde dage eller hvor i har gæster. 

Husk at miljøtræne din hund

At miljøtræne din hund kan gavne dig rigtig meget på lang sigt. Men hvad vil det sige at miljøtræne sin hund? At miljøtræne sin hund, ligger lidt i ordet og betyder, at du træner den i forskellige miljøer. Det kan f.eks. være, at du tager den med følgende steder:

  • På togstationen – se togene komme ind samt mennesker stige af og på
  • Tag toget et par stop
  • Gå ved trafikerede veje
  • Steder med vejarbejde 
  • Ud at køre bil 
  • Steder med forskellige lyde
    • Trafik 
    • Folk der taler
    • Bussen der larmer
  • Udforsk forskellige underlag
    • Trapper
    • Riste
    • Fliser
    • Beton osv

Det er dog vigtigt at huske på, at alt skal gøres med måde. Det er f.eks. ikke en god ide at tage hen på togstationen, hvor der er allerflest mennesker. Start med små fremskridt og så træn hellere lidt hyppigere af korte intervaller. 

Det vigtigste er, at din hund får en god oplevelse og ikke kommer hjem stresset og med angst. 

Har du en ældre hund, som aldrig er blevet miljø trænet, så skal du gå endnu langsommere frem. Hvalpe er ofte frygtløse og ved på daværende tidspunkt ikke, at verdenen kan være farlig. Der har de ældre hunde været mere igennem og der er derfor flere indtryk der skal ændres, så de bliver trygge ved situationen. 

Føler man, at det er for stor en mundfuld, kan det være en god ide med professionel hjælp. 

Lær din hund at være sammen med andre mennesker og hunde

Ligesom at vi anbefaler, at du skal miljøtræne din hund, er det også en god ide at lære den at være social med både andre mennesker og hunde. 

Det er også en god ide at lade din hund omgås med andre end blot dig. Er i en familie så sørg for, at alle er med ind over pasningen, så den ikke ender med kun at knytte sig til en person. Det kan skabe problemer senere hen, hvis denne person pludselig skal noget andet.

Ellers så sørg for at have venner og familie over og hilse på den ny. Her er det vigtigt igen at pointere, at alt selvfølgelig skal gøres med måde. Din hund skal heller ikke udkøres de første tre dage med konstant nye mennesker i dit hjem. Husk at du bedst kan mærke på din hund, hvad der føles rigtigt at introducere den for. 

Det helt samme gør sig gældende for mødet med andre hunde. Jo flere forskellige slags, jo nemmere bliver det at have den med rundt omkring. 

Bare husk

  • Gør det i din hunds tempo 
  • Ikke for meget på én gang
  • Sørg for at den får en god oplevelse
  • Lad den møde og snakke med andre mennesker
  • Lad den møde, snuse og lege med både store og små hunde 

Vacciner

Din hund skal vaccineres, når den er 8 uger gammel og igen når den er 12 uger gammel. Får du din hvalp, når den er 12 uger og den stadig ikke har fået den første, er det vigtigt, at du hurtigt sørger for, at den får den. Dog er dette noget de fleste opdrættere og kenneler har sørget for, inden du får den med hjem. 

Efter 12 ugers vaccinen, er det en god ide at snakke med dyrlægen om, hvornår næste skal forløbe.

Registrering 

Dette burde være på plads inden du får din hundehvalp eller hvis det er en ældre hund. I Danmark er det et lovkrav, at alle hunde skal være registreret ved Dansk Hunderegister, enten via chipnummer eller øretatovering. 

Dette skal ske inden de er 8 uger. Så er din hund ikke registreret, skal du sørge for at det bliver gjort med det samme. 

Det foregår således, at du udfylder en registreringsattest, som så udfyldes og det bliver på den måde forbundet med chippen eller øremærket. Er den registreret, når du køber den, kan man “overdrage” via besidderskifte online på Dansk Hunderegister (Hunderegister.dk)

Gå til hundetræning 

Hundetræning foregår på mange måder. Det kan både være sammen med andre til hundetræning med en træner eller derhjemme. 

Vi anbefaler begge ting. Har du en hvalp, som ingenting kan, så er hundetræning en god hjælp til at komme på rette vej. Til hundetræning vil du blive vejledt i hvordan i gør, men også hvad den burde kunne på nuværende tidspunkt. På den måde undgår i en masse bekymringer, men får i stedet ugentligt professionel hjælp. 

Der er mange måder at træne din hund på, alt efter hvor dens hundeliv den er.  

Vi vil derfor anbefale på det kraftigste, at du har en form for hundetræning i din hunds hverdag. Vi har skrevet en artikel kun om hundetræning, hvor du kan få meget mere viden og tricks om det, samt hvad du kan forvente.

Simple og generelle råd

  • Vær lederen for din hund 
  • Vær konsekvent – selv når den ser på dig med sødeste blik
  • Brug positiv/motiverende træning og læring ved hjælp af godbidder
  • Tag socialiseringen seriøst – det vil gavne i fremtiden
  • Gå til hundetræning 
  • Husk reflekser til mørke tider
  • Husk på det varme dage at asfalten kan blive varm
  • Husk altid at have en hundepose med på tur 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger