Papillon – Lær racen at kende!

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en Papillon-ejer. Formålet er at lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race.

Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra en Papillon-ejer.

Navn på race: Papillon
Temperament: Livlig
Aktivitetskrævende: Mellem
Nysgerrig: Meget
Pelspleje: Lidt

Vi hedder Anne Sofie og Jacob og er de heldige hundeforældre til lille Rocket, som er den dejligste han Papillon.

I det daglige arbejder vi som henholdsvis kunde- og marketingskonsulent ved et outdoor firma og som lastbilchauffør, det gør at vi har været enormt flexible med at være hjemme ved Rocket i opstartsperioden, da vi har kunne tilrettelægge ferie, arbejdstider og hjemmearbejde efter behov.

Rocket er blevet en rigtig byhund, da vi bor i centrum af Vejle, hvilket har været en kæmpe fordel i hvalpeperioden, fordi vi i det daglige har været omringet af mange lyde, mennesker og andre nysgerrige hunde.

I hverdagene elsker vi at aktivere lille Rocket med leg, træning, lydighed og gåture. Når vi fylder 1 år er planen også at Jacob og Rocket skal påbegynde agilitytræning sammen. Før vi fik Rocket havde ingen af os noget som helst viden omkring racen Papillon.

Lidt om racen Papillon

Papilloner og Phalener (det er samme race, blot hvor ørene ligger ned, hvorimod de står lige op ved Papilloner) er trods deres små størrelser sprængfyldte med energi, men kan samtidig være den mest fantastiske hygge-hund man kan møde.

Papilloner har siden middelalderen været anset som er hund for de fornemme og højtstående i samfundet, fx er det blevet bekræftet at dronning Marie Antoinette og Madame de Pompadour i deres tid, begge ejede Papilloner.

Allerede dengang blev den lille race anset som en selvskabshund, hvilket den stadig er kategoriseret som i dag. Selvom Papilloner er fremragende i større forsamlinger og med nye mennesker, så viL de for det meste altid holde sig tæt til sin familie og være opmærksom på at de er med.

Eventyrlysten kan dog til tider trække i Papilllonernes instinkter, specielt hvis der forekommer en ny lugt eller lyd som er værd at undersøge.

Da Papilloner også er ekstremt gode musejægere, så er de frygtløse i jagten på musedyr, fugle eller til tider større ”bytter” som skal fanges eller skræmmes væk. Papilloner er et instinktivt naturdyr, de elsker at befærde sige i naturen og undersøge buske og krat for nye lugte.

Selvom størrelsen ikke er stor, så skal man ikke tage fejl, de små ben kan holde til en del og takker aldrig nej til en gåtur, også gerne af flere kilometers længe.

Almindelig træning i haver er også en aktivitet, som ligger racen nær, da de ofte opsøger kontakt med sin familie og er mere end villige til at lære nye ting, som fx trick.

Dette skaber nemlig en tættere forbindelse med ejeren, som Papilloner elsker mere end noget andet. Papilloner er derfor ofte beskrevet som livlig, aktiv og initiativrig, hvilket passer perfekt.

Da racen er så ærekær over for sin familie, så kan den ofte over for fremmede fremstå tilbageholden eller genert, dette er dog meget klassisk for racen, som ellers er den bedste selvskabshund, når den lige har set folket an.

Selvom denne lille hunderace elsker alt aktivitet, træning og leg, så er det samtidig en hund som tilretter sig sin familiens behov og lyster, så den kan lige så vel som den kan løbe en par kilometer ved siden af sin ejer, så kan den også sagtens ligge og blive nusset i sofaen i ro og mag mens man ser tv.

Trods den lange pels, så er racen ikke særlig svær at holde ren og uden filtknuder. Pelsen i sig selv er nærmest silkeblød og utrolig let at rede ud, det er dog vigtigt at huske i pelsskiftesæsonerne at yde lidt ekstra pleje, da der dér er mere pels end sædvanligt.

Papilloner er en skøn familiehund, som et gode både for store og små, unge og gamle, da den som tidligere nævnt vil tilrette sig selv og sit aktivitetsniveau efter sin familie.

Hvordan fik I øjnene op for racen Papillon?

Det kommer sig af, at Jacob og jeg havde snakket i en længere periode om at skulle have en hund. Dog bor vi i lejlighed og ville derfor gerne kunne finde den perfekte race, som passede både på vores aktivitetsniveau, men som også kunne indfinde sig med omgivelserne og beliggenheden.

Vi tog derfor er test på nettet, som gav os nogle forskellige forslag, og der faldt vi begge pladask for den lille uldtot, altså Papillonen. Efter vi begge havde læste mange beskrivelser omkring Papillonen, dens sind, temperament og sociale evner, så blev vi begge enige om, at det var den perfekte race for os.

Vi tog derefter kontakt til en avler, så vi kunne møde racen og få 100% bekræftet, at det var drømmevalget for os. (spoiler: det var det!)

Hvordan fandt I Rocket og hvordan var hele processen ift. at finde avler:

Vi klikkede ind på dkk.dk for at se, om der var nogle hvalpe til salg i vores nærområde, dog uden held. Men vi tog alligevel kontakt til Dorthe, som har Kennel Flying Fantasies i Horsens og spurgte, om vi måtte komme forbi en dag, så vi kunne møde hendes hunde og evt lære lidt mere om racen.

Vi fik lov til at kigge forbi og fik snakket med alle hendes vovser og hende. Det var også vigtigt for os i processen og møde avleren, så hun kunne se os an.

Ikke længe efter vi havde været på besøg, fik en af tæverne 5 små fine hvalpe. Her var vi så heldige, at Dorthe godkendte os til at måtte få lille Nike (Fenikkel), som nu hedder Rocket.

De andre hundeejere fra det kuld har vi lavet en gruppe sammen med på Facebook, så vi kan holde hinanden opdateret i hvalpenes liv og spørge om hjælp og råd, som er superlækkert som ny hundeejer.

Hvad er vigtigt at vide om en Papillon, inden man får sig den?

Den kræver en vis form for motion og det skal man bare indfinde sig med. Mindst 1 times aktivering om dagen, men meget gerne mere.

Og så skal du være forberedt på, at man skal nusse lidt om pleje af hunden. Fx skal hunden redes igennem mindst 1 gang om ugen, nogle områder nærmest dagligt, samt så er det ekstremt vigtigt at begynde på tand- og neglepleje tidligt, for at de vænner sig til processen.

Dine bedste råd til andre, der overvejer at få samme race

Kontakt en avler og mød racen først, der får man det bedste indblik i Papillonernes hverdag, hvordan de reagere overfor fremmede, samt man ser racens væremåde. Så er det jo altid værd at huske, at det aldrig er nemt at få en hvalp, det kræver hårdt arbejde og disciplin i hvert fald det først 1 – 1,5 år.

Det er derfor vigtigt, både for sig selv og for hunden, at være afklaret med dette, samt have i mente, hvad gør jeg fx hvis man skal på ferie eller man arbejde længe. Og være forberedt på legetøj overalt, hele tiden.

En tanke om “Papillon – Lær racen at kende!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger