Cavapoo | Kom tæt på blandingen

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en cavapoo-ejer. Formålet er at lære om blandingshunden i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme blanding.

Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra en cavapoo-ejer.

Ebbas favoritter

Orange Sun
Sort
Hunting Green
Ocean Blue
Purple Passion
319,00 kr.429,00 kr.
99,00 kr.149,00 kr.

Navn på blandingshund: Cavapoo/Cavoodle
Blanding af racer: Puddel og Cavalier King Charles Spaniel
Temperament: 80% rolig og 20% glad vildbasse
Aktivitetskrævende:
Middel / middel til lav.
Pelspleje: Stort behov alt efter pelsen – der findes også cavapoos, som fælder

Vi er en familie på to voksne, to børn under 5 år og så vores hund, Ebba, som er en cavapoo F1, født d. 25 januar 2022.

Vi elsker at være udenfor og har heldigvis en stor lukket have alle kan lege i. Der er heller ikke langt til skov og strand, så det bruger vi flittigt – og Ebba har siden hun var helt lille elsket at komme med på tur. Hun kommer nogle gange med på arbejde og ellers nyder hun at være alene hjemme og slappe af – noget der skal udnyttes i en børnefamilie.

Lidt om blandingshunden Cavapoo

Cavapooen er en blandingshund af en puddel og en cavalier king charles spaniel. Blandingen kaldes også en cavoodle, hvor pudlen er toy eller dværg (de helt små typer). Cavapoos er kærlige, sociale og lærenemme med forholdsvis rolige temperamenter. Dette afhænger selvfølgelig af forældrehundene, socialisering og opdragelsen, men de virker milde og selskabelige af natur.

Cavapooens størrelse og udseende

Da både cavalierne og pudlerne kommer i et hav af farver, findes cavapoos i lige så mange farver. Deres farve vil ofte blive lysere i takt med, at de bliver ældre. Det er pga. pudlens ‘fading gene’ og er helt normalt. De fleste cavapoos vejer mellem 5-12 kg. De findes også mindre og større, da pudler kommer i typer helt nede fra 2,5 kg og op til 26 kg. Husk at sætte jer ind i forældrehundens temperament. Der er forskel på eksempelvis en toypuddel og mellempuddel.

Ebbas far er en mellempuddel på omkring 10 kg og moren er en cavalier på 7 kg. Ebba og hendes søskende ender nok med at veje mellem 8-12 kg og være 40-44 cm som fuldvoksne.

Hvad står F1, F1B og F2 for?

Cavapoos betegnes ofte med F1, F2 eller F1B.

F1: 50% cavalier + 50% puddel (1st generation)
F1B: 50% cavapoo + 50% puddel eller cavalier (1st generation backcross)
F2: 50% cavapoo + 50% cavapoo (2nd generation)
Der er flere termer, som kan let findes via Google.

Hvordan fik I øjnene op for blandingen Cavapoo ?

Tilfældigheder, søgning på gode familiehunde, og en masse snakke i familien om vores fælles ønsker til en hund. Ønskerne var bla:

  • God til små børn, og stadig lille nok til at have med overalt
  • Rolig uden større tendens til at gø
  • Fældefri
  • Ikke for stort motionsbehov, men stærk nok til længere gåture

Herefter undersøgte jeg en masse forskellige racer, og fik øjnene op for cavapooen. Vi har venner med en cockapoo – blanding af cockerspaniel og puddel – og kunne se, den var god til mindre børn. Tror de minder lidt om hinanden, hvis de kommer fra en god opdrætter, ud over at cockapooen virker til at kræve mere motion. Derfor endte vi med en cavapoo.

Hvad er vigtigt at vide om blandingshunden, inden man får sig den?

Det er lidt som et lotteri, når man vælger en blandingshund. Man ved ikke, hvordan den kommer til at se ud, hvor stor den bliver, hvilket sind den får, eller om den kommer til at fælde. Men det er måske også det, der gør dem så interessante ♥️

Ved blandingshunde er det meget vigtigt, at man sætter sig godt ind i begge racer, hvad de kræver, eventuelle arvelige sygdomme og pelspleje. Man skal være sikker på, at både cavalieren og pudlen har temperament og egenskaber, som vil harmonere med din tid og behov.

Egenskaber ved cavapoos

Egenskaber, der ofte går igen i cavapoos, er, at de er sociale, kærlige, intelligente og legesyge. Som de fleste andre hunde kan de også være nogle vildbasser – nogle mere end andre – måske fordi forfædrene fra begge racer har været brugt til (fugle)jagt på forskellige måder.

Meget af deres temperament vil afhænge af deres forældre og bedsteforældre, hvorvidt de har været avlet til familiehund, agility og/eller jagt – samt selvfølgelig socialiseringen fra nyfødt hvalp.

Selvom cavapoos ikke kræver meget motion, så elsker de gåture i forskellig terræn, samt mental træning og at lære nyt. Jeg tror ikke, de ville trives uden gåtur og lidt træning hver dag.

Sidst med ikke mindst, så er de meget sociale og nyder at være sammen med sine mennesker.

Hvordan er deres pels – fælder de?

Cavapoos har som regel den blødeste fældefri bamsepels, men nogle af dem fælder, så det skal man være opmærksom på, særligt hvis man har allergi. Om pelsen bliver glat, bølget, krøllet, kort eller lang er tilfældigt.

Måske grundet den lange tykke pels kan disse blandinger have en tendens til hudallergi og lidt mere kløe end andre racer. Det fortalte vores dyrlæge, da vi var afsted med Ebba kort efter vi fik hende hjem, fordi hun kløede sig meget hele tiden.

Vi troede det var lopper, men det var skæl og en allergisk reaktion i huden. Vi fik en speciel havre-shampoo, som hun skulle vaskes med hver anden dag. Efter en intens kur over to uger stoppede det helt, og Ebba har stort set ikke kløet siden.

Vi skiftede samtidig til en mere proteinholdig foder, hvilket måske også har haft en positiv indvirkning.

Hvordan fandt du Ebba og hvordan var hele processen ift. at finde opdrætter og sådan?

Denne blanding er (med god grund) blevet så populær, at der rigtig mange steder er gået ren forretning i den, desværre. Jeg brugte et par måneder på research i Facebook grupper, på Instagram og på Google – og blev herefter skrevet op ved en kennel, der var meget transparent og hvor jeg var helt tryg.

Da vi har små børn (på det tidspunkt på 2 år og 4,5 år) lagde jeg utrolig meget vægt på socialiseringen – ud over selvfølgelig sundheden. Socialisering, og det at vokse op i et hjem med hverdagslyde, var meget vigtigt for os.

Ventetiden ved kennelen var lang, så da jeg efter noget tid så hvalpebilleder i en af cava/cockapoo grupperne på Facebook, endda fra admin i gruppen, spurgte jeg ind til dem.

De var fra et stueopdræt/familieopdræt, hvor de også selv havde børn, og efter et par samtaler føltes det som det helt rigtige sted, da hvalpene voksede op sammen med familien. Derfor reserverede vi Ebba, da den kennel vi ellers var skrevet op til, ikke havde børn.

Jeg var på besøg, da Ebba var omkring 4 uger. Her var hvalpene og deres mor i køkken-alrummet, hvor de voksede op, opdrætteren var enormt sød, og det virkede som det rigtige valg.

Processen der ændrede sig

Der var mindre ting, som vi (set i bakspejlet) kunne have reageret på, i forhold til det sted vi fik Ebba fra. Eksempelvis var vi nødt til at aflyse besøg nr. 2 da Ebba var 5,5 uger pga. dødsfald i allernærmeste familie.

Herefter var det ikke muligt at komme på besøg, da de havde for travlt. På det tidspunkt havde vi betalt depositum og glædet os, så det var svært at springe fra, selvom mavefornemmelsen begyndte at være i tvivl. På trods af det hentede vi Ebba hjem en blæsevejrsdag i marts, hvor hvalpene var udenfor ved afhentning.

Et par uger senere talte vi om, hvorfor Ebba mon gøede så meget af alt i hjemmet – føntørre, støvsuger, blender osv. – noget vi netop troede denne race ikke gjorde, hvis den var vokset op i et hjem med familie og hverdagslyde. Vi jokede lidt med, at hun nok var vokset op i stalden, da hun også lugtede, da vi hentede hende – men lagde ikke mere i det, da hjem har forskellige dufte og nu var hun jo flyttet ind hos os.

Ikke lille familieopdræt som vi troede…

Da vi havde haft Ebba i to måneder, mødte vi tilfældigvis andre hunde via Ebbas instagram profil, som kom fra samme sted i samme periode – fremvist i samme køkken-alrum.

Sammen fandt vi ud af, at der har været tre kuld (som vi kender til) født inden for den samme uge – Ebbas kuld og to andre cockapoo kuld med 8 hvalpe i hver – dvs. 20 hvalpe. De andre vidste heller ikke, der var så mange kuld og havde samme opfattelse som os, i forhold til at deres hvalpekuld voksede op sammen med familien.

Det er selvfølgelig helt ok at have 20+ hvalpe på en gang. Bare man er åben og ærlig omkring det. Det er skuffende at finde ud af, at historien bag ens hvalps opvækst ikke var den, man troede.

Pga. Ebbas gøen, så træner vi rigtig meget ros for ro. Vi synes, at gøen er pænt træls, så det er vigtigt for os, at hun lærer at være rolig. Positiv træning virker heldigvis godt og det bliver bedre uge for uge, men der er stadig noget vej igen.

Udover det, så er Ebba en dejlig og kærlig hund, som elsker vores børn (og omvendt) og vi er meget glade for hende.

Gode råd når du skal finde den rette opdrætter

  • Efterspørg helbredsattest på forældrehundene. Denne skal bl.a. vise hundens fødselsdato, samt underskrift eller stempel på fra dyrlægen.
  • Hvis der er stamtavle på forældrehundene, så bed om at se den. Vi opdagede desværre via stamtavlen (efter købet), at Ebbas far kun var 9 måneder ved parring af Ebbas mor. Små-hunde (begge køn) skal ifølge DKK være minimum 15 mdr. før parring.
  • Betal aldrig depositum, før du har besøgt hvalpene. Det er ikke normalt, selvom at sælger insisterer på det.
  • Tålmodighed betaler sig. Der er løbende mange cavapoos (og cockapoos) til salg rundt omkring
  • Priserne er nedadgående, måske fordi udbuddet er begyndt at matche efterspørgslen. De fleste steder koster de mellem 10K – 20K. Nogle prisjusterer lidt mellem køn, samt specielle farver.
  • Besøg gerne flere steder – og opsøg gerne tidligere købere i forhold til deres oplevelser.
  • Lad være med at købe fra steder, som har krav til sterilisering/ingen hvalpe osv. Man bør selv kunne bestemme over sin lille guldklump. Alt andet giver slet ikke mening.
  • Følg mavefornemmelsen! Altid!

Dine bedste råd til andre, der overvejer at få samme race

  • Hvis man er klar på en hund, der kræver tid, træning og kærlighed – så sæt søgningen i gang.
  • Vend den til bad og føntørre fra start, da det er nødvendigt senere i forhold til pelsplejen.
  • Har I børn, så lav en hvalpegård, der er forbudt for børn.
  • Start alene-hjemmetræning hurtigt, så de bliver trygge i deres eget selskab, også selvom de ikke kommer til at være meget alene hjemme.
  • Køb en masse legetøj og gem alt det væk, den ikke må bide i. Skæld ud ikke er godt for dem. Så undgår I situationer, hvor den risikerer at gøre noget forkert. De elsker ros og gør sig virkelig umage, når man træner positivt med dem.
  • Meld jer til hvalpetræning et godt sted! Man får så mange guldkorn med på vejen til en rolig og glad hund.

Er du nysgerrig på Ebbas udvikling,eller bare på cavapoos generelt, er du velkommen til følge os på instagram: @ebbathecavapoo – vi svarer gerne på spørgsmål omkring denne dejlige blanding på baggrund af vores egne erfaringer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger