Ugens Kæledyr – Veto (Uge 37)

Navn på dig: Trine
Navn på dit kæledyr: Veto
Kælenavn: Sveto, Artig og Tyndben
Alder: 3 år på næste søndag, d. 25. september 2019
Køn: Han
Race: Chodský pes (tjekkisk hyrdehund)
Hvornår fik I ham? 1. december 2019

Er der en speciel betydning bag hans navn?
Der er som sådan ikke en speciel betydning bag navnet Veto. Min kæreste og jeg havde meget svært ved at finde et navn, vi begge kunne lide.

Vores krav var, at det helst skulle være på to stavelser, så det er nemt at kalde, og vi ønskede ikke et navn, som mange andre hunde i nabolaget havde. Men vi kunne ikke lide hinandens forslag, så dem blev der hele tiden nedlagt veto mod – til sidst kunne han jo ikke hedde andet end Veto.

Var der en speciel grund til, at det blev netop ham?
Jeg ville gerne have en aktiv hund, som både skulle have lyst til at komme med på lange ture og til at træne.

Jeg har altid haft et godt øje til hyrdehunde, selvom jeg er opvokset med apporterende jagthunde, og for en del år siden faldt jeg over racen på nettet. Dengang var de ikke til at opstøve herhjemme, hvorfor jeg egentlig havde afskrevet racen, da vi (endelig) begyndte aktivt at lede efter vores nye bedste ven.

Men imellemtiden var racen tiltaget i popularitet herhjemme og der var dukket flere danske opdrættere op. Tilfældet ville, at jeg fandt frem til Vetos opdrætter to dage efter, at han og hans 5 søskende var blevet født, og der var stadig en ledig han i kuldet, som vi var så heldige at få lov til at reservere.

Hvalpene i kuldet blev hvalpetestet og tildelt de familier de forventedes at passe bedst ind i, og vil fik altså tildelt lille “Artig”, der var den mindste i kuldet. Det har vi bestemt været glade for 🙂

Hvad slags temperament har han?
Altid glad og meget nysgerrig. Han er opfindsom og selvstændig, hvorfor han er glad for at løse opgaver – som hvalp gad han f.eks. ikke at spise sit foder, hvis det bare blev serveret i en skål.

Men det røg gladeligt ned, hvis han skulle arbejde for det i form af snusetæpper, aktivitetsbolde, søgelege mv. Han er også enormt legesyg og fjollet, og han har sine egne meninger og idéer om mange ting.

Derudover arbejder han bestemt aldrig gratis – der forventes altid gode godbidder serveret med en overflod af entusiasme fra hundeførerens side, når der skal trænes.

Hvad elsker han?
Veto elsker at lege med andre hunde og har generelt et stort socialt behov, når det kommer til artsfæller. Han elsker også at være på stranden, særligt da han her som regel får lov til at grave huller (hvorfor må man dog heller ikke det i folks haver?).

Generelt er han bare glad for at komme ud og opleve ting – han skal nok sørge for, at man ikke glemmer, at han eksisterer, hvis man er ved at pakke bilen til en weekendtur.

Hvad er hans yndlingsmad?
Veto elsker mælkeprodukter. Han kan kende lyden af en pakke ost, der åbnes eller fløde, der piskes på hundrede kilometers afstand. Som hvalp kunne han ellers ikke fordrage ost og spyttede det ud igen.

Hvad er hans bedste sider?
At han altid er glad og frisk på at lave noget, ligegyldigt om det er at tage på vandretur, besøge venner og familie eller eksempelvis at træne nosework.

Hvad laver I, når I hygger allermest?
Så træner vi nosework, hoopers eller er at finde ude i naturen et sted (så længe det ikke regner for meget – dét er ikke lige noget for Veto).

Hvor er jeres yndlingssted at gå tur?
Vi går oftest i skoven, men skov og strand må nok deles om førstepladsen. Vi er generelt glade for at gå på opdagelse nye steder, allerhelst hvor der er flot natur.

Kan han nogle tricks?
Foruden de almindelige lydighedsøvelser kan han en del af de gængse tricks: Sidde på bagbenene (“bamse”), vinke, give pote, “kysse” (target på kinden), håndtarget, hagetarget, snurre rundt om sig selv i begge retninger, bakke, ligge fladt på siden, rulle rundt (men kun på græsunderlag, vi arbejder stadig på det på mere glatte underlag), springe op på ting og helt sikkert andre ting, jeg har glemt at få med.

Har dit kæledyr nogle uvaner?
Ja, et par stykker. Han gør af fremmede katte, vi møder udenfor, og så vil han meget gerne stikke af efter råvildt, hvis han ellers fik lov.

Fortæl en sjov historie om dit kæledyr
For et par år siden, da Veto ikke var andet end en halvstor hvalp, gik vi tur i vores lokale skov som så mange gange før. I skoven er en mindre sø, der hvert år bliver helt tildækket af andemad, og man kan derfor ikke se vandspejlet.

Veto er henrykt over denne nyanlagte “græsplæne” og spæner derfor derud – med det resultat, at han ender i vandet med et plask og et meget forarget ansigtsudtryk til følge. Dér var det altså lidt svært ikke at grine af den stakkels våde hundehvalp, der var dækket af små grønne vandplanter.

Hvad er dit yndlingsminde med dit kæledyr?
Uha, der er mange. Men vores kør-selv-ferie til Sydfrankrig i sommeren 2020 står højt på listen, da vi der havde rigtig mange gode stunder sammen, og Veto bare var fantastisk at have med på tur.

Hvad er det frækkeste dit kæledyr har gjort?
Det må være i foråret, hvor vi var på besøg hos min far. Min far er gammel bager og havde lige bagt napoleonshatte til alle sine kollegaer, som derfor lå fremme på bageplader på spisebordet, mens chokoladen størknede.

Det første stykke tid ænsede Veto dem ikke, men lige pludselig hopper han op og snupper én, for derefter at spæne ud af døren og hen til det fjerneste hjørne af haven, mens han gumler på sine tyvekoster. Så mig efter og så gjaldt det ellers om at få hevet så meget marcipanmasse og chokolade ud af munden på ham som muligt.

Hvem er hans bedste ven?
Veto mener, at alle er hans bedste ven – de ved det bare ikke altid endnu…

Hvad betyder dit kæledyr for dig?
Veto betyder sindssygt meget for mig og min kæreste. Helt lavpraktisk får vi rørt os mere i hverdagen, især i de våde, mørke og kolde vintermåneder, hvor det ellers er fristende at blive hjemme foran TV’et fremfor at gå en tur i skoven.

Og så er det jo bare fantastisk at have én, som altid er henrykt over, at man kommer hjem, og som altid er der til at løfte ens humør, hvis man har haft en dårlig dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger