Ugens Kæledyr – Einstein & Newton (Uge 38)

Navn på dig: Olivia Ingemann van Rooij
Navn på dit kæledyr: Einstein og Newton
Kælenavn: Einstein: Einstein von Klinkerhoven, Einsteinicus, Steineino, Ein, Bølle Bob og Min lille skygge!
Newton: Newton Finkelstein, Newtonius, Newt, Ballade Køter, Pomfrit og Min lille stalker!
Begge to: Gutterne, Mine to yndlingshunde, Ballademagerne og Bøfferne
Alder: Einstein er 14 år gammel og født d. 8. maj 2008. Newton er 1 år gammel og født d. 12. juli 2021.
Køn: Begge hanhunde
Race: Begge er Border Collie

Hvornår fik du dem?
Åh, det er ved at være længe siden med Einstein, men fik ham hjem, da han var 8 uger gammel – så omkring d. 3. juni 2008, da jeg var 15/16 år gammel. Newton kom hjem d. 11. september 2021, da Einstein var 13 år, og jeg var 27.

Er der en speciel betydning bag deres navn?
Einstein og Newton var kloge mænd; og Border Collien er en kvik hund, så det virkede passende, at navnene reflekterede dette!

Er der en historie bag, hvorfor du fik dem, hvis ja fortæl?
Einstein var lidt en tilfældighed på tilfældighed, en sød skolelærer og held! Min klasselærers tæve, Valdborg, havde fået et kuld hvalpe, og hun spurgte, om jeg ikke ville have en? Hvis jeg ville, måtte jeg komme og vælge en hvalp, som jeg måtte få.

Jeg plagede min far, som heldigvis er lige så glad for hunde, som jeg selv, og fik endelig lov; på den betingelse, at det var min hund, og jeg skulle stå for at fodre, lufte, etc. Vi kørte ud og besøgte min lærer på hundes lille gård, og så de skønneste små hvalpe! Da de havde set os an, kom den største og mest kluntede (Basse, som han hed dengang) i kuldet hen og lagde sig til at sove i mit skød; Jeg. Var. Solgt!

Desværre havde ejerne af faren til hvalpene reserveret denne hvalp, da det var den eneste hanhund i flokken (der var en anden, men han var desværre død ved fødslen), og de var ikke interesseret i en tæve.

Jeg var selvfølgelig ked af, at jeg ikke skulle tilbringe de næste mange år med den ene hvalp, jeg havde en øjeblikkelig tilknytning til, men forelskede mig lidt i en af hans søstre; en lille, sort/hvid tæve, med en masse spættede pletter på forbenene.

Der gik ikke mere end et par dage, efter vi havde været og se hvalpene første gang, før min lærer trak mig til side i dansktimen, og fortalte mig, at ejerne til faren var i tvivl om, om de nu alligevel skulle have en hanhund, når nu deres egen ikke var så glad for andre hanhunde, og derfor havde de nu forsøgt også at reservere en tæve (den tæve jeg havde tænk skulle blive min).

Det syntes min lærer ikke var særlig fint, så hun sagde at jeg kunne få Basse (Einstein) hvis jeg stadig ville, og så ville hun fortælle ejerne til faren, at hun som avler havde truffet en beslutning om, at det var bedst, at de fik en tæve i stedet. Så det sagde jeg naturligvis tusind tak til – og det var sådan, Einstein blev min allerbedste ven!

Newton var en smule mere “planlagt”.

Egentlig var planen, at jeg skulle have haft en hvalp efter Einstein! Men jeg var ikke interesseret i at lave et kuld hvalpe, koste hvad det ville! Jeg ville være sikker på, at det var med en sund tæve, som opfyldte mine krav, til hvad en sund og god border collie har af egenskaber, og det skulle være med en ejer, som selv også ønskede at beholde en hvalp. På den måde var de første 2 hvalpe i kuldet garanteret et hjem!

Efter at have ledt et stykke tid, dukkede den fineste tæve op, og vi havde en lille date, som gik fantastisk! Einstein ELSKEDE hende. Desværre viste det sig senere ved scanning, at det var bedst ikke at avle på hende, og jeg er så glad og taknemmelig for, at hendes ejer var ærlig og fornuftig omkring det! Men det var også lidt af en mavepuster, for hun var en virkelig skøn hund! Den udmelding satte vores søgen efter en tæve i bero, for jeg skulle lige ovenpå igen oven på den knuste drøm og det sødeste kuld hvalpe!

Faktisk gik der et halvt år, før jeg var klar til at kigge efter en tæve igen, men desværre fik Einstein brok, som han skulle opereres for i februar 2021, hvor de i samme ombæring valgte at kastrere ham for at forebygge, at det ville komme igen.Det var en rigtig hård omgang for ham at gå igennem.

Alle bekymringerne om han ville klare sig, og om det var det rigtige at gøre samt de søvnløse nætter, hvor jeg vågede over ham efter operationen (han udviklede en absces i såret efter operationen, og havde mange smerter) kulminerede i en kæmpe sorg ved tanken om, ikke at have ham ved min side længere. Vi havde trods alt været side om side i 12 år, og han har været med mig ALLE vegne; også i skole!

Jeg blev også meget klar over, at jeg ikke var klar til ikke længere at skulle have hund. Så jeg blev enig med mig selv om, at jeg i løbet af foråret 2022 ville begynde at kigge efter en hvalp, hvis Einsteins helbred tillod det.

Jeg tog de helt store skyklapper på, når jeg scrollede igennem mit feed på Facebook, hvor de forskellige border collie grupper så småt begyndte at vrimle med hvalpe-spam, og det tog al min viljestyrke at kigge den anden vej, når et kuld hvalpe dukkede op, med titlen “mangler nyt hjem” eller “er klar til at flytte hjemmefra den….”. Men det lykkedes – næsten.

For i sommeren 2021 dukkede der et billede op af Newtons mor med de fineste 6 hvalpe, og jeg var for svag til ikke at falde i! Jeg sendte en besked til ejeren og hun spurgte, om jeg ville se billeder fra hvalpekassen; Det første billede hun sendte, var af Newton, og så var løbet kørt. Min viljestyrke var ude af vinduet, og jeg havde købt en hvalp.

Var der en speciel grund til, at det blev netop dem?
Einstein var som beskrevet en stor portion held, men det var helt tydeligt, at vi fra første møde valgte hinanden! Der var en øjeblikkelig tilknytning, som jeg aldrig tror, jeg får lov til at opleve med en anden hund, og jeg er så taknemmelig for, at han blev min!

Newton forelskede jeg mig også hurtigt i. Men der gik lige en lille uge, hvor vi skulle lære hinanden at kende, efter han flyttede ind. Jeg besøgte ham flere gange hos hans mor, så vi kendte jo godt hinanden, men slet ikke på samme måde, som jeg kendte Einstein fra dag 1.

Jeg tror ikke, der som sådan var en speciel grund, andet end viljen til at give lige netop de hunde det helt rigtige hjem og dele mit liv med dem!

Hvad slags temperament har de?
Einstein er fornuftig og godmodig, men han er også stædig, virkelig klog og hårdfør. Han er den type hund, der deler sit legetøj, sin mad- og vandskål, sine godbidder og snacks med alle, men han er ikke typen, der gider at hilse på alle hunde og mennesker vi møder på vores vej.

Han gør ikke en flue fortræd og så længe, at andre behandler ham pænt, så er der ingen sure miner. En sand gentleman, men han er også en hund, man skal være ekstra opmærksom på, for han viser ikke, når han har ondt, medmindre han virkelig har ondt!

Han har aldrig rigtig været typen, der gad at lege med andre hunde. Han vil hellere færdes i periferien og regulere niveauet ved at gø, når de andres leg blev for voldsomt. Her på sine gamle dage er han blevet god til at sætte poten i jorden og sige fra, allerede inden legen begynder, så andre hunde ved, at de skal være rolige omkring ham. Den eneste han ikke sætter på plads, og som slipper afsted med at være en lille lort, er Newton!

Einstein er min skygge og har ret voldsom seperationsangst, som vi aldrig har kunne “fikse” til trods for konsultationer med forskellige adfærdseksperter, alle mulige træningstips og tricks og kloge ord og råd. Det var først, da Newton kom til, er det lykkedes at have Einstein alene hjemme! Det siger også meget om Newton og hans temperament!

Newton er fjollet, forsigtig, empatisk og rolig! Han foretrækker ros og nus over godbidder og han hviler utroligt meget i sig selv. Han er den største puttehund, og vil helst gerne kravle helt ind i ens hjerterum, hvis han kunne. I modsætning til Einstein, deler Newton bestemt ikke sine snacks, men vandskålen er okay.

Ligesom Einstein har Newton ikke et behov for at hilse på alle, vi møder på vores vej (kun når teenage-hjernen slår til, og han selv mener, at han er the shit). Men møder vi hunde, uanset om de er 8 uger, eller 15 år, så udviser Newton stor empati og overskud, og jeg er virkelig stolt af, hvor god han er. Han er vanvittig klog og hurtig som vinden!

Alt i alt er de begge to nogle virkelig skønne, rolige, sjove og fantastiske hunde, og jeg kunne ikke have ønsket mig bedre!

Hvad elsker de?
Einstein og Newton ELSKER at komme til stranden og finde sten – både på land og i vand. Jeg ved ikke, hvor det kommer fra, men de går begge i vandkanten og finder sten, som de henter op på land. Derudover ELSKER de deres frisbees!

Einstein og Newton elsker at komme med i stalden og ud til hestene. Generelt er de bare virkelig glade for at være med på tur. Einstein elsker sin doughnutseng og Newton elsker at ligge i ske og give kys!

Begge er glade for at komme med på tur på SUP-board. I sine unge dage elskede Einstein, når jeg tog ud og løb på rulleskøjter imens han løb ved siden af. Når Newton bliver ældre, skal jeg også prøve det med ham.

Hvad er deres yndlingsmad?
Einstein er ikke kræsen og har aldrig været det, men jeg tror, at hans yndlingsmad må være okse-kallun, andehalse og brombær, som han plukker fra buskene, når vi går tur!

Newton er lidt mere kræsen, i hvert fald når det kommer til grønsager, men ellers spiser han også det meste. Jeg tror måske, at hans yndlingsmad må være lammekød og snacks, han har stjålet fra Einstein eller skabet.

Hvad er deres bedste sider?
Altså, jeg elsker jo alle sider af mine gutter. Men hvis jeg skal fremhæve nogle enkelte, må det nok være:

Einstein: Han er loyal/trofast og han er der altid – min lille skygge. Vi har oplevet så meget sammen, og jeg kunne ikke have haft en bedre første hund!

Newton: Han er sjov, kvik og super empatisk! Han er en dygtig, lille hund, som imponerer mig hver dag; Jeg glæder mig til de næste rigtig mange år med ham!

Hvad laver I, når I hygger allermest?
Så tager vi på eventyr – uanset vejr. Vi hygger os rigtig meget, når vi er ude sammen. Enten steder vi kender som vores egen baglomme eller nye områder, vi aldrig har været før!

Når vi er sammen, hygger vi os allermest!

Hvor er jeres yndlingssted at gå tur?
Thurø rev. Thurø er en lille ø på Sydfyn, hvor jeg er vokset op, og hvor Einstein har boet størstedelen af sit liv. Det er også Newtons første hjem, og der er bare noget særligt over at komme hjem til Thurø og gå tur på revet.

Kan de nogle tricks?
Ja, begge gutter kan en del forskelligt! De kan f.eks. spille død, give kys og finde ting/personer, hvis man beder dem om det.

Har dit kæledyr nogle uvaner?
Jeg syntes ikke rigtig, at Einstein har nogle decideret uvaner. Så skulle det måske lige være, at han ikke er så glad for at få børstet tænder.

Newton er jo stadig teenager, så der er lidt forskellig narrestreger, han finder på i perioder. For det meste er han ufattelig nem og medgørlig, men han kan godt finde på at snuppe en strømpe, sutsko, eller en klipklap, hvis man ikke lige holder øje, når han er i duller-drille-humør!

Fortæl en sjov historie om dit kæledyr
Der var dengang Einstein åd en halv plade bolledej, der stod til hævning og blev plører fuld!

Min mor havde lavet boller, som stod til hævning på en bageplade på badeværelsesgulvet (pga. gulvvarmen). Det lykkedes Einstein at åbne døren til badeværelset og spise halvdelen af de boller, der lå til hævning, inden vi fik ham stoppet!

Hans mave hævede op til kæmpe størrelse, og jeg måtte massere den for at få ham til at kaste dejen op. Det lykkedes, men for at være helt sikker, ringede jeg til dyrlægen, som sagde, at det var godt, at han havde kastet op, og at jeg blot skulle holde øje med ham i løbet af natten. Men at der ikke var grund til at komme ind med ham. Det var selvfølgelig en lettelse at vide, at han nok skulle blive ok, men det blev også en lang nat!

På grund af gæren i dejen, startede det en gæringsproces i Einsteins mave, hvilket resulterede i, at Einstein senere på aftenen var så fuld, at han ikke kunne gå uden støtte!

Efter mange gange ud og ind i løbet af natten for at tisse og komme af med resten af bollerne, var han sit eget friske selv dagen efter og lærte nok ikke ret meget af det hele.

Og så var der den gang, Newton skubbede sin bedste veninde i vandet. Newton har en bedste veninde, Abbey, som er 2 uger ældre end ham selv. Hun er en Golden Retriever og havde svært ved altid lige at følge med Newton, når de løb og legede. Derfor havde hun fundet ud af, at hvis hun brugte sin vægt til at vælte ham, så var han meget nemmere at fange!

Det tror jeg, at Newton var blevet lidt træt af. For en dag, da vi var ude og gå, og han og Abbey løb og legede, brugte han pludselig den her bowling-kugle teknik imod hende!

Vi gik på en lille gangbro, over et vandløb, og bedst som Abbey er ude på midten af broen, hamrer Newton ind i hende med skulderen, så hun falder ud over kanten, med snuden først, lige ned i vandet! – Tror ikke det var sådan hendes første badetur var tiltænkt, men det var sådan den blev!

Hvad er dit yndlingsminde med dit kæledyr?
Alle minderne med mine gutter er mine yndlings! – Jeg ved godt at det er et kedeligt svar, men jeg elsker virkelig at se tilbage på alle de gode stunder vi har haft sammen!

Men en tid der virkelig fylder meget for mig, med Einstein, er den tid vi boede i Norge, og han var med til at hyrde høns, får og køer, og med når jeg red tur på hesteryg i fjeldene!

Det er en oplevelse jeg håbet at kunne dele med Newton en gang i fremtiden også! Jeg er også virkelig glad for alle minderne fra vores ture på SUP board. Det er svært at vælge ét yndlings haha

Hvad er det frækkeste dit kæledyr har gjort?
Uuuuh, Einstein er helt sikkert den gang han stjal resten af den Pizza vi havde bestilt til aftensmad, og da min mor fandt den tomme pizzabakke på gulvet, gik Einstein hen til sin vandskål og drak, og nægtede at se på min mor! – Selv da der ikke var mere vand i skåle, lod han stadig som om at han drak, så han slap for at blive konfronteret med pizzabakken.

Newton må nok være, at han af 2 omgange har bidt mine Birkenstocks i stykker. Lille ballade køter.

Hvem er deres bedste ven?
Einstein har haft få hunde igennem sit liv, som han virkelig har holdt af og nydt at mødes med, men han har kun haft en bedste ven, som desværre måtte aflives alt, alt for ung. Jeg plejer at sige, at han er Enkemand, for hun var vitterligt hans sjæle-hunde-ven!

Hun var en blanding af en Rottweiler og Skt. Bernard, og så var hun det smukkeste væsen i Einsteins øjne. Jeg græd voldsomt og længe, den dag jeg hørte, at hun desværre var væk. Einstein har aldrig haft en ven som hende siden.

Newton har mange gode hundevenner, men hans allerbedste ven er Abbey. Der er altid kæmpe gensynsglæde hver gang de ses, uanset hvor længe der går imellem.

Hvad betyder dit kæledyr for dig?
Uden Einstein ved jeg helt oprigtig ikke, hvor jeg ville have været i dag!

Der har været nogle rigtig dårlige mennesker i mit og min families liv, som resulterede i en hverdag fyldt med utryghed og løgne. Det gør, at jeg i dag stadig er meget mærket af både angst og PTSD, og var det ikke for Einstein, var jeg nok blevt skør; Han har været, og er stadig mit faste holdepunkt, og jeg elsker ham uendeligt!

Newton elsker jeg lige så uendeligt – til trods for den korte tid, han har været en del af vores lille flok. Han har givet Einstein fornyet energi oven på operationen, og han får os til at grine hver evig eneste dag! Han har virkelig bragt så meget glæde, i en tid hvor Einstein var hårdt mærket fysisk og psykisk efter turen hos dyrlægen. Jeg kan slet ikke forstå, hvordan jeg kunne blive så heldig at have to så fantastiske hunde i mit liv!

Skriv et svar

Cookie-indstillinger