Træning af en husky | Josie deler hendes erfaringer!

Lidt om mig
Mit navn er Josie Quintrell og jeg er ejeren til huskyen, Koda.
Jeg er uddannet lærer og har i rigtigt mange år arbejdet som hestetræner med særligt henblik på indlæringen og beskæftigede mig med løsning af adfærdsproblemer. Jeg har så langt tilbage som jeg kan erindre, været en stor dyrnørd i særdeleshed hvad angår indlæring og samarbejde mellem menneske og dyr. I den forbindelse har jeg selv 3 showheste som Koda også træner sammen med

Lidt om Koda

Koda er min husky dreng på snart 2 år, ham har vi haft helt fra hvalp af.
Koda kan en masse tricks, agility, rally og praksis lydighed, som jeg vil komme nærmere ind på de senere afsnit.
Vi valgte netop en hvalp, fordi vi gerne ville være sikker på at skabe de bedste forudsætninger for et nyt familie medlem og de dyr vi allerede havde.

træning af husky

Hvorfor valgte i en Husky?

Som person er jeg meget aktiv anlagt, jeg elsker at løbe og være ude i naturen så meget som muligt. Jeg søgte egentlig efter en hund, med samme sindelag som jeg selv. Men også en hund som netop kan udfordre mine evner som træner.Generelt føler jeg, at jeg kan spejle mig i mange af de egenskaber huskyen har. Derudover er det netop en hund jeg finder dybt inspirerende at arbejde med, fordi netop med denne race, er intet givet på forhånd.
Vi havde i forvejen godt kendskab i racen, men der skulle gå hele 6 år i lejlighed uden hund, indtil vi flyttede ud på en stor gård, før at vi valgte at bringe Koda ind i vores hjem.

træning af husky

Hvordan trænes Koda?

Hvis vi her centrere os om metoderne jeg anvender i vores træning,er omdrejningspunktet samt kodeordet for vellykket træning hos os positivforstærkning, ros og shaping (som handler om at opdele en given øvelse i flere mindre bidder, for at samle det til sidst). Samt er træningen didaktiseret og tilpasset til hvor jeg møder Koda på en given dag – netop for at stille ham op til succes i træningen og dermed bevare en god motivation hos hunden.
Deraf drejer meget af træningen sig netop om, at vi som trænere er i stand til at reflektere over egen “undervisning” men også at vi er i stand til at bedømme hvad vores hund kan rumme i den givne lektion.
Koda er blevet trænet i kommunikation siden vi fik ham, hvor tricks især gjorde sig gældende, for at opbygge en god kommunikation som faktisk ledt ud i en, utrolig nem teenagerperiode.
Vi stiller os rigtigt langt væk fra den traditionelle træningsmetode, som handler om dominans.

træning af husky

Hvad for noget træning laver du med Koda?

Hundetræning ude

Koda og jeg anvender ofte mulighederne uden for hjemmet til træning, det kan være gå-pænt i storbyen eller det kan være agility mulighederne i skoven. På mange måder stiller træningen udenfor højere krav til hunden end på hjemmebanen, og derfor bruger jeg ofte træningen ude for at skabe en stabil vanedannelse på en given øvelse/signal. Træningen ude er så at sige, lidt en test af hvor godt hjemmearbejdet er udformet.

Hundetræning hjemme – Agility og Rally

Koda har et enormt drive for netop disse træningsstille og finder en stor glæde i at udføre det og ligeså gør jeg. Men derudover kommer meget træning netop fra hjemmebanen. Ethvert grundarbejde har sine start rødder derhjemme. Da Koda var lille brugte vi meget tid hjemme, til at øve alt fra; tricks, indkald til basale ting han skulle kunne, såsom tolerance af negleklipperen, bad, træning til de andre dyr og almindelig god opførsel samt ro. Grundelementerne i træningen starter ofte hjemme, fordi det er nemmere for hunden at koncentrere sig i velkendte omgivelser. Nu bruger vi mest af alt hjemmebanen til at træne agility og rally med Koda.

træning af husky

Miljøtræning

Koda har altid været meget modig anlagt, så for os blev opgaven ro under spændende omgivelser( især til andre dyr og mennesker). Ro er en utrolig vigtigt del af hundens uddannelse og burde få et større indpas i samtalen, når der snakkes hundetræning..

Ture og løb

Koda og jeg tager ofte på de der lange ture ud i naturen, med en god madpakke og massere af vand. Det er noget både Koda og jeg nyder.
Endvidere løber Koda jeg hovedsagelig 2 – 3 gange om ugen med Koda. Som er noget vi har gjordt det sidst halve år. Koda elsker at være ude og løbe, hvor vi også anvende signaler såsom stop og højre / venstre når vi løber i skoven. Men vi nyder også at være afsted på de stille og rolige ture.

træning af husky

Tricks

Koda og jeg laver rigtigt mange tricks og serie, både når vi er på tur såvel som når vi er hjemme. Det er en rigtigt god måde at styrke forholdet på og ikke mindst kommunikationen / koncentrationen. Derudover giver det en god stimuli til hunden, især når en husky ikke rigtig kan køres fysisk træt.

Træning sammen med hest

Koda træner også sammen med især den ene af mine heste, hvor der øves både ro, men også diverse tricks og endvidere er Koda ofte med på tur sammen med hesten.

Hvad er de vigtigste grundelementer ved træning af en Husky?
Tålmodighed, venlighed samt genkendelighed, regelmæssighed og motivation er helt klart nogle af de største grundelementer / byggestene når der tales om træning af en husky.
Hvis vi ikke evner at motivere vores husky, kommer vi ikke særlig langt i træningen. For som mange godt ved, er huskyen en meget selvstændig race. Herunder er det gavnligt at turde at tænke nyt ind i træningen, således at den fortsat er spændende, da huskyen nemt mister sit fokus, hvis noget bliver for let.
Desuden er det vigtigt, at vi ikke giver for meget frihed for tidligt, heller ikke i hvalpeperioden, da det ofte er roden til en påbegyndende uønsket adfærd.

træning af husky

Hvad er jeres bedste råd til folk, der overvejer at få en Husky? Hvad er det vigtigste at vide inden?

En husky er utrolig meget arbejde og min erfaring er, at racen især sætter et højt krav i forhold til at blive aktiveret og ikke mindst ens egen evne til at lære fra sig og finde på nyt, ofte.
Desuden skal huskyen i højere grad stimuleres mentalt frem for fysisk, da de næsten aldrig bliver fysiske trætte.

I den forbindelse vil jeg også sige, at overvejer man at anskaffe sig en husky, bliver man nødt til at kigge indad og se om man har tiden, overskuddet og pladsen – ikke blot her og nu, men de næste mange år frem.

Rigtig mange huskyer snakker og graver meget, hvilket kan være vanskeligt hvis man f.eks. bor i storbyen, med en dele have og lydsarte naboer.
I rigtigt mange tilfælde med en husky, kræver de op til 2 m højt indhegning hele vejen rundt om hele din grund – ellers kan de stikke af. For ikke at nævne at huskyen har et vildt jagtinstinkt som kræver træning fra et helt tidligt stadie og langt frem i hundens uddannelse.

Derudover skal man ikke regne med, at huskyen nogensinde kan gå løs, netop fordi de er meget selvstændige og har meget jagt i sig. Huskyen er generelt venlig overfor fremmede, såvel som sin familie og er en fantastisk ven for livet. .
Afslutningsvis vil jeg sige at overvejer man at få en husky, vil jeg råde til at man besøger eller endda passer en husky, således at man får en bedre indsigt i deres væsen og deres energi.
Husk på, det er et familiemedlem i mange år i anskaffer jer.

træning af husky

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger