Shetland Sheepdog – Lær racen at kende!

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en Shetland Sheepdog-ejer. Formålet er at lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race. Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra ejer af en Shetland Sheepdog.

Navn på race: Shetland Sheepdog / Sheltie
Temperament: Blid, kærlig, vagtsom og trofast.
Aktivitetskrævende: Middel/højt.
Nysgerrig: Ja, de er utrolige intelligente og meget lærenemme, men de kan være tilbageholdne overfor fremmede.
Pelspleje: Moderat. Sheltien har dobbelt pels (det kræver en udredning ca. en gang om ugen for at holde pelsen filtfri.)

Jeg hedder Maria Lee. Jeg er 33 år, og jeg bor i Hjørring sammen med min lille flok; Vitus på snart 4 år, Viola på 2 år, Daisy på 2 år og Nala, der snart fylder 1 år. Jeg går en del på hundeudstillinger med alle mine hunde og er lige begyndt til agility sammen med Vitus.

Jeg har DK’s opdrætteruddannelse og har lige gennemført DKK’s ringpersonale kursus for at få så meget med i bagagen som muligt.

Jeg er også lige blevet lokal repræsentant i det nordjyske for Sheltieklubben, så jeg bruger det meste af min tid i hundenes tegn.

  • Vitus kommer fra en kennel i Norge, hvor han blev hentet ned som avlshan.
  • Viola er datter af Vitus, og jeg havde fornøjelsen af at have hele hendes kuld herhjemme.
  • Daisy er hentet på Sjælland, og hun er 14 dage yngre end Viola.
  • Nala er helsøster til Viola – bare fra et andet kuld.

Lidt om racen Shetland Sheepdog

Nogle teorier antyder, at Shetland sheepdog er en blanding af flere nordiske hunderacer, herunder pomeranian, den større collie og måske endda en king charles spaniel. Som navnet antyder, har Shetland sheepdog (med kaldenavnet Sheltie) sin oprindelse fra Shetlandsøerne, der ligger mellem Skotland og Norge.

Det var den skotske landmands bedste ven, og de opdrættede hundene ved at krydse border collie med mindre hunde for at kunne hyrde deres fåreflokke. Derudover beskyttede hunden også ejendommen ved at gø ad fugle og andre dyr, så de blev skræmt væk fra haven. Den er ganske enkelt en pålidelig vagthund.

Racen er opdelt i forskellige linjer: american shelties og english shelties. Udseendet og temperamentet adskiller sig meget mellem disse to linjer. Shelties er generelt også fremragende familieledsagere.

Takket være deres lidt mindre størrelse, store intelligens og dedikation til deres ejer, kan en Sheltie være en god første hund – så længe du er parat til at imødekomme dens energibehov. Sheltie er også børnevenlig, hvis den opdrages med børn, der lærer at håndtere den med respekt. Derfor skal du altid lære børn i nærheden af hunden, hvordan man nærmer sig og henvender sig til den.

Foto: Christina Kazimiers

Hvordan fik du øjnene op for en Shetland Sheepdog og hvordan var processen med at finde avler?

Før jeg fik Shetland Sheepdog har jeg haft chihuahua, og det sted, hvor jeg gik til Ringtræning, blev jeg spurgt, om jeg kunne have lyst til at hjælpe med at udstille nogle sheltier for et par, der hedder Mariette og Jens (kennel Absolut Sheltie). Det udviklede sig til et tæt venskab og tæt samarbejde den dag i dag.

En dag spurgte Mariette mig, om jeg kunne have interesse i at få en udstationeret han. Da jeg allerede havde forelsket mig meget i den intelligente og loyale race, var der ingen tvivl om jeg måtte sige ja til det tilbud. Der gik ikke mange måneder, før vi tog turen til Norge (kennel Kjanto). Der mødte jeg lille Vitus. JEG VAR SOLGT!

Han var 4 uger, og der var der ingen tvivl om, at han skulle bo hos mig. Vitus blev så avlsgodkendt, og han skulle have et kuld hvalpe med Mariettes Maggie. Jeg var så heldig, at jeg fik lov at få oplevelsen af at have Maggie og hvalpene her. Det var helt fantastisk at være med til fødslen, og sikke en oplevelse at se hvalpene vokse op og være en del af den proces.

Jeg er så privilegeret, at jeg den dag i dag stadig har kontakt til alle hvalpene, som er Violas kuldsøskende. Da alle “mine” hvalpe var fløjet fra reden, gik der 14 dage, så gik turen til Sjælland (kennel Askcleberry) for at hente Daisy, som Mariette havde købt.

Da det på det tidspunkt var starten på corona epidemien, endte Daisy hos mig i træning, da hende og Viola skulle vokse op sammen. Nu står vi 2 år senere, og Daisy er stadig hos mig, hvilket kun er muligt pga det samarbejde, jeg har med Mariette (kennel Absolut Sheltie).

På samme måde sneg Nala sig ind herhjemme. Jeg skulle også bare træne hende lidt. Tjaa, og hun er her stadig, og jeg har svært ved at forestille mig, hvordan det vil være uden bare dem begge (Lidt skør hundemor er man vel).

Bedste råd til andre, der overvejer en Shetland Sheepdog

Mit råd er at tage kontakt til forskellige avlere rundt omkring og tag gerne ud og besøg flere steder, så man finder et sted, hvor man føler det er rigtig. Det er også muligt at tage kontakt til de forskellige race repræsentanter rundt omkring i dk.

Man kan finde information inde på www.sheltie.dk Vi vil altid gerne hjælpe og guide jer rundt i jeres spørgsmål, ellers kan I altid opsøg det sted I har købt jeres sheltie for gode råd.

I min optik er Sheltien et fantastisk lille væsen, der er loyal og som vil elske dig af hele sit hjerte. De er lærevillige, kloge, kærlige, arbejdsomme og loyale. De kan bruges til mange ting som bl.a. lydighed, rally, agility og hyrdning.

Foto: Christina Kazimiers

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger