Servicehunden Buster, en anderledes størrelse!

Mit navn er Karina, jeg er 27 år og bor sammen med min kæreste og Buster, min servicehund. (servicehund_buster_dk). Jeg har nogle udfordringer, som gør, jeg har brug for en servicehund til at hjælpe mig. Jeg er glad for at kunne være med her og dele kendskabet til servicehunde. Buster er en prazsky krysarik og chihuahua blanding på snart 4 år, som jeg har haft, siden han var 10 uger, og som arbejder som certificeret servicehund for mig.

Hvordan var din process, da du skulle søge servicehund?

Dengang jeg søgte, var det sammen med min daværende behandler i psykiatrien. Hun tog sig faktisk af det meste, papir arbejde, undersøge loven osv. Jeg husker ikke præcis, hvad der er gået gennem mine tanker, men jeg vidste det kunne være det rette for mig.


Mine behandlingsmuligheder er udtømte og jeg har aldrig haft held med hverken medicin, terapi eller andet. På trods af at jeg opfyldte kriterierne, gav kommunen et afslag, de behandlede ikke min sag super godt. Så min sag endte i ankestyrelsen, hvor jeg fik medhold. Hele sagen tog ca 2 år. Det var virkelig ødelæggende for mig og tog rigtig hårdt på mig.

Først var planen, at jeg skulle have en trænet hund, men det ændrede sig.
Jeg fik Buster, da han var 10 uger, imens min sag var i ankestyrelsen. Det var på ingen måde planlagt, at jeg skulle have ham eller at han skulle uddannes. Men vi knyttede hurtigt et tæt bånd og han udviste et potentiale ved at reagere hurtigt på mig allerede i en tidlig alder og være meget arbejdsvillig.

Jeg fik ham vurderet af en træner og da jeg fik min bevilling, bad jeg om at få støtte til træning af egen hund, hvilket jeg fik. Buster er det, man kalder en ejertrænet servicehund, hvilket vil sige, jeg selv har været med helt fra start i hans uddannelse og har skulle træne en del selv også. Jeg har en rigtig dygtig træner, som stadig står til rådighed, nu hvor han er certificeret servicehund.
Buster er certificeret i holistisk hundetræning.

Hvad betyder det for dig at have en servicehund med med dig?

  • Det betyder, jeg kan ting, som ellers er umulige for mig eller gør min tilstand værre.
  • Jeg er meget mere selvstændig og har en bedre livskvalitet nu.
  • Jeg har en sindslidelse, samt angst og andre diagnoser, som han hjælper mig med. Han er trænet specielt til mit behov.
  • Jeg kan forlade mit hjem trygt nu, velvidende at Buster passer på mig og nok skal reagere, hvis der er noget.

Buster advarer mig bl.a. før mine angstanfald, han får mig hurtigere ud af mine psykoser, får mig i ro når jeg stresser op og bliver så sansepåvirket, at det påvirker mit syn og hørelse og jeg bliver desorienteret. Han stopper selvskadende adfærd, han giver tegn inden jeg bliver dårlig (jeg kan i værste tilfælde risikere at falde om) og meget mere. Jeg var slet ikke klar over, hvor meget han faktisk ville kunne hjælpe mig, både i og udenfor hjemmet.


Det gør også, at jeg ikke har haft behov for at få antipsykotisk eller været på psykiatrisk skadestue i over 2 år, måske endda snart 3 år. Jeg kan være mere social, jeg kan være alene hjemme, sove om natten og han vækker mig, når jeg får mareridt. Før vågnede jeg grædende midt i et angstanfald. Buster gav mig mit liv tilbage og jeg lider ikke under daglige selvmordtanker mere. Jeg kunne virkelig skrive længe om, hvor meget han hjælper, men så ville det her bliver alt for langt. Han tager med mig til lægen, tandlægen, møder osv. Jeg er dybt taknemmelig for den hjælp, han giver mig.

Hvad vil du gerne have, at folk ved, når de ser en servicehund?

Husk på, at hunden er med af en grund og det er en hund, der har gennemgået en speciel form for træning og er trænet til at være med rundt i forskellige situationer og stede og samtidig hjælpe sin bruger.

Det er vigtigt, at folk ikke forstyrrer hunden. Sådan noget som at forsøge at få øjenkontakt, lave lyde, tale til eller røre, kan være forstyrrende og det kan gå hen og blive direkte farligt, hvis hunden bliver distraheret så meget, at den ikke når at reagere på en evt krise eller andet i tide. Det er vigtigt, man lader hunden gøre sit job. Jeg kender til folk, som har været så uheldige, at de har måtte med ambulance, fordi deres servicehund var blevet forstyrret nok til, at den ikke nåede at reagere i tide. En servicehund er trænet til bedre at kunne ignorere udefrakommende forstyrrelse, men en servicehund er ikke en robot. Den kan blive forstyrret, så det vil være en enorm hjælp, hvis folk undgår at forstyrre hunden – med mindre der er tale om et decideret nødstilfælde.

Det også vigtigt at huske på, at brugeren af servicehunden også bare gerne vil have lov til at gå i fred. Jeg kan selv godt til tider snakke med fremmede om Buster, andre gange kan jeg på ingen måde og det skal folk acceptere. Det er desværre ikke alle, der forstår det. Jeg må tit flere gange bede folk om ikke at forstyrre eller gå væk fra os. Det meget frustrerende og ubehageligt og kan gøre jeg får det rigtig dårligt.

En servicehund er trænet til at være med forskellige steder og i forskellige situationer, bl.a i fødevarebutikker. Jeg bærer tit Buster, da han er lille – simpelthen for hans sikkerhed.

Hvis der er andre derude, som går med tanken om, at en servicehund ville være egnet til dem. Hvor starter man så? Hvem tager man kontakt til?

Man kan søge om en servicehund hos sin kommune – enten en færdigtrænet eller søge støtte til træning af egen hund, §112 i serviceloven.
Det er dog også muligt at betale selv, det er til gengældt dyrt, hvis man ønsker en trænet hund. Det noget billigere at træne selv, men det kræver, at ens hund egner sig og man selv kan træne meget også.

Som minimum kræver det en varig lidelse og et behov for en servicehund. Det en god idé at snakke med de foreninger, der certificere servicehunde og mærke efter, hvilken en der føles mest rigtig for en.

Er der noget, du vil ønske at folk ved om servicehund?

At flere vidste, at man ikke nødvendigvis behøver at se syg ud for at have behov for en servicehund og at servicehunde kommer i flere størrelser. Nu er Buster meget lille, han er en 3 kg prazsky krysarik og chihuahua blanding og det er ikke alle, der lige tror på det eller forstår alvoren, når jeg kommer med ham.

Og så vil jeg ønske, at flere forstår, hvor seriøst det er og hundene ikke bare er med, fordi vi synes, det er rart eller hyggeligt, men fordi de har et vigtigt job og vi er afhængige af deres hjælp.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger