Hvem er vi?
Jeg hedder Ditte Bay Jørgensen, jeg er 24 år, og jeg bor i et hus lige uden for Nakskov sammen med min kæreste og vores datter på snart 2 år. Jeg har en grå schæfer ved navn Aya, som til sommer bliver 3 år gammel. Aya er avlstæve hos Kennel Sandtofte, som også er den kennel hun kommer fra. Min kæreste har også en grå schæfer hanhund på snart 1 år og i vores fritid træner vi hund. Det er en fælles interesse og hobby, vi har haft igennem snart 6 år. Vi har begge to altid haft hunde i vores liv, hvilket også gør det ville være svært at forstille sig at leve uden. Vores skønne datter har også rigtig meget glæde af sine 2 firbenede bedste venner og så kan man næsten ikke ønske sig mere.
Sådan kan du blive medlem af Schæferhundeklubben
Vi træner i Schæferhundeklubben kreds 15, som ligger i Nakskov. For at blive medlem af klubben, skal man melde sig ind på nettet og herefter tage kontakt til klubben i forhold til trænings gebyrer. Men som udgangspunkt kan man komme ud og få en snak med os ude i klubben, så guider og hjælper vi gerne. I schæferhundeklubben er alle hunde, undtagen forbudte racer, velkommen. Det er ikke en klub kun for schæferhunde, der er lige så meget plads til en labrador, som der er til en schæfer. Der er heller ikke nogle krav til ambitioner – der er plads til alle ambitionsniveauer.
Fordelen ved at være medlem i en hundeklub er, at man deler sin hobby med andre mennesker, der alle sammen holder meget af deres hunde. Ud over dette kan man få hjælp af andre hundefører til eventuelle problemstillinger eller bare et par ekstra øjne på, når man foretager øvelserne. Når det så er sagt, så får man også et fællesskab, og nogle hyggelige stunder med andre hunde interesserede mennesker, ud af det. Det handler alt sammen i bund og grund om, at vi alle vælger bruger vores fritid på, at gøre det vi godt kan lide sammen – nemlig at træne vores hunde. Nogle kommer for at træne almindelig hverdags lydighed, mens andre inklusiv mig selv går op i sporten IGP og træner mere målrettet mod dette.
Hvad er IGP?
For kunne stille til IGP prøver skal du være medlem af en specialklub. IGP er en brugshundesport, med 3 kategorier der består af A, B og C.
A= er spordelen, hvor hunden skal gå et spor for at finde nogle træ genstande og markere på dem. Sporet er tilrettelagt efter en ud af de 3 niveauer af sværhedsgrader. Her skal hunden gå sporet på en bestemt måde, markere genstande på bestemte måder og får herefter tildelt point alt efter præstationen fra 0-100.
B= er lydigheds delen, hvor hunden udfører et tilrettelagt lydigheds program, som igen er tilrettelagt, efter niveauet man er på. Der gives i denne kategori igen point fra 0-100. Du skal minimum have 70 point i hver kategori for at bestå. C= er forsvarsarbejde, som igen er et program der er tilrettelagt efter samme niveau som de 2 andre kategorier. Her skal hunden standse og tilbageholde en figurant. Figuranten er en person med et ærme.
C arbejde er fuldstændig på hundens præmisser, bide ærmet skal forstås som en bold, altså belønning for hunden. Men samtidig skal hunden være førbar og under kommando af føreren. Skal man stille til en IGP prøve, starter man med at skulle op til en færdselprøve, som skal ses som en stor væsentest. Hunden skal kunne det basale lydighed, være førbar, men vigtigst have et godt væsen og ikke være aggressiv. Herefter kan man stille til en IGP1, så IGP2 og det sidste og sværeste prøvetrin IGP3. Inden man kan gå til DM og VM i sporten.
Dog har klubben grundet corona stortset været lukket ned i et år, hvilket har gjort at vi selvfølgelig ikke har trænet så meget i klubben, men istedet har måtte vedligeholde træningen derhjemme. Men vi glæder os meget til vi må vende stærkt tilbage, så vi kan få en masse gode stunder med vores hunde igen.