Sankt Bernhardshund – Lær racen at kende!

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en Sankt Bernhardshund-ejer. Formålet er at lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race.

Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra en Sankt Bernhardshund-ejer.

Inspiration til dig, der overvejer en Sankt Bernhardshund

-25%
Grå
Hvid
Lyserød
Grøn
199,00 kr.249,00 kr.
149,25 kr.186,75 kr.
199,00 kr.249,00 kr.

Navn på race: Sankt Bernhardshund
Temperament: Rolig og vagtsom
Aktivitetskrævende: Regelmæssig aktivitet
Nysgerrig: Trofast
Pelspleje: Ja

Vi er en familie på tre, der længe havde søgt efter den perfekte race til vores familie med en søn med særlige behov (autisme), som ikke kan rumme gøen og hurtige bevægelser, og overskuddet til at motionere for meget var ikke i vores interesse. Og med min forkærlighed til giant hunde, da de er blide og rolige, stod valget på sankt Bernhard.

Lidt om racen sankt bernhardshund

Sankt Bernhard har navnet efter herberget Grand-Saint-Bernhard i de schweiziske alper i 1600-tallet, her brugte munkene fra herberget dem til at finde folk, som var faret vild i det voldsomme terræn, eller var blevet begravet af sne.

Den historie om racen syntes vi, var smuk, og vi ønskede en bedste ven til vores søn, da han har få sociale relationer –og man kan i den grad kalde ham trofast og en beskytter hund, for det er han 100%. Han sover hver nat og hver lur ved hans side og holder øje, og har øje på ham hele dagen lang. Han er godmodig, trofast og MEGET social! Han elsker simpelthen alle mennesker og hunde. Han tror ikke på, at nogen vil ham noget ondt.

Hvordan fik I øjnene op for racen sankt bernhardshund?

Vi har alle set filmen “Beethoven” og kom i den forbindelse til at tænke på racen til vores kommende hund, da vi ønskede en bedste ven og beskytter til vores søn, og det fik vi i hvertfald fra dag 1. De har simpelthen den bedste kemi, så 100% børnevenlig. Små som store, denne kæmpe viser hensyn til alle.

Hvordan fandt du Otto og hvordan var hele processen ift. at finde avler:

Normalt fraråder jeg dba.dk til at finde hunde i, fordi der godt kan være useriøse avlere i blandt. Men jeg ringede til en sød dame, som havde et hjemmeavl af sankt Bernhard. Hun var den mest varme og omsorgsfulde dame, som havde overøst hvalpene med kærlighed og samsovet med dem i alle 8 uger.

Hun havde oprettet en Facebook gruppe , så vi alle kunne se hvalpene på billeder og med info omkring dem. Vi forberedte vores søn med videoer og billeder af vores Otto, og tog på besøg af ca. 3 omgange, indtil han kom hjem til os.

Hvad er vigtigt at vide om en Sankt Bernhardshund, inden man får sig den?

  • Man skal vide, at når man anskaffer sig en sankt Bernhard, så er den absolut ikke egnet til folk, der ønsker et nydeligt og rent hjem. Så skal man hvert fald på overarbejde, da dens savlen, dens fældning ved sæsonskift og klodsethed kan vælte hele hytten med én bevægelse. Men til gengæld får du en skøn kæmpe med et stort hjerte for alt og alle. Man kan også roligt stole på en sankt Bernhard, og det var vigtigt for os.
  • Den kræver også utrolig meget pelspleje. Den er meget synligt ellers, fordi der er hvide områder i dens pels, hvor man kan se, hvor beskidte de faktisk kan blive. Andre ting som søvn klatter i øjnene er også massive. Afføring og urin er i kæmpe mængder, da den jo er en kæmpe størrelse. Og så spiser den meget! Ca 800gr- 1,5 kg foder om dagen.
  • Som nævnt tidligere er den dyr i foder, da den skal have special foder til store racer, og- eller kosttilskud for at beskytte led og knogler, da de vokser ekstremt hurtigt i hvalpe stadiet. Det er derfor vigtigt at forebygge og skåne den resten af livet pga den gigantiske krop. Derudover er den også udsat for hjerteproblemer og hudproblemer.
  • En sankt Bernhard har i gennemsnit en levetid på 8-10 år, så derfor er det ikke en hund, man har længe. Det er en race, som man skal passe godt på, så længe man har den. Som fuldvoksen må en Sankt Bernhard ikke overbelastes og gå mere end 1-5 km om dagen.
  • En voksen Sankt Bernhard hanhund vejer mellem 63-100kg (selvom der står på nettet, at de højest kan veje op til 81 kg, kender jeg en del Sankt Bernharder, som vejer over 98kg) og er mellem 70-78cm høje.
  • En voksen hunhund vejer mellem 54-64 kg og er mellem 65-70cm høj.
  • En sankt Bernhard har udover sit beskytterinstinkt, en stor trang til at trække og bærer. Alt fra at bære din taske, hente avisen, trække kælken eller en vogn. Det er dens drive! Og det er da skønt, hvis tasken er lidt for tung.
  • Racen er umiddelbar nem at træne, selvom den har en god portion af stædighed og selvstændighed. Dog er dens opfattelse og reaktionstid langsommere end andre racer, så man skal have en god portion tålmodighed med denne skønne kæmpe. Hvis en sankt Bernhard var en Disney figur, var det nok en blandning af Pumba og fedtmule – en stor klumpede og klodset hund, der bringer mange grin og fjollerier, da den er nysgerrig og opfindsom.
  • Det er godt at stimulere og aktivere en Sankt Bernhard, med andet end blot de lange gåture. Så får du den mest afbalancerede hund ihvertfald.
  • Vores bedste råd til jer, der overvejer en Sankt Bernhard: Overvej pladsen som den kræver – både i bil, inde og ude. De fylder meget og kræver meget opmærksomhed. Men til gengæld vil de fylde jeres hjerter med kærlighed.

En tanke om “Sankt Bernhardshund – Lær racen at kende!

  1. Kim Hinrich siger:

    Jeg er så enig.
    Vi har en dejlig hun hund, som er super kærlig og trofast.
    Hun fylder dog hele bagagerummet når vi er ude at køre.
    Bedste ven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger