Miniature American Shepherd – Lær racen at kende!

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en Miniature American Shepherd-ejer. Formålet er at lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race.

Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra en Miniature American Shepherd-ejer.

Must haves til dig, der skal have en MAS

Navn på race: Miniature American Shepherd
Temperament: Intelligent og rolig
Aktivitetskrævende: Højt
Nysgerrig: Opmærksom
Pelspleje: Mellem

Jeg hedder Kira og bor sammen med min kæreste Marc og vores Miniature American Shepherd hvalp, Nellie, på 7 mdr. Vi er bosiddende i en mindre by, der hedder Varde i Vestjylland.

Til daglig læser jeg til veterinærsygeplejerske og har under et år tilbage af uddannelsen. Marc er uddannet Tjener og arbejder på en Michelin restaurant i Fredericia. Vi kan godt lide at være aktive og nyde naturen sammen, derfor er vi ofte ved stranden eller i skoven, da det er Nellies yndlingssteder. Når Nellie bliver gammel nok, skal vi også gå til Agility.

Lidt om racen Miniature American Shepherd

En Miniature American Shepherd, som også kaldes MAS, er en meget klog og livlig hyrdehund. Racen stammer fra Californien og blev ca. fremavlet i 1970’erne. Der er mange ens fysiske træk med forfaderen Australian Shepherd, MAS’en er blot i en mindre udgave på ca. 8-18kg.

Aktivitetsniveau

Racen har et højt aktivitetsniveau, der kræver både mental og fysisk stimulering. Dermed sagt kan racen også godt slappe af og ligge på sofaen, oftest efter arbejde.

Aktivering

Racen har en stor samarbejdsevne og er fokuseret under arbejde. For at udnytte mest af denne egenskab, er træning af kontaktøvelser vigtig, mens de er hvalpe. Hertil kan tilføjes, at træning af ro er et vigtigt element, da de med sit høje energiniveau bliver nødt til at lære, de også skal vente en gang imellem. Samtidig mindsker man også stressniveauet, som de til tider kan køre op i.

De lærer utrolig hurtigt og man kan komme langt i træningen ved at være blid – men konsekvent.

Med hensyn til pelspleje kan det variere, alt efter hvor meget underuld osv. hunden har. Dog vil jeg sige, at det som minimum kræver børstning 1-2 gange om måneden udenfor fældning.

Hvordan fik i øjnene op for racen Miniature American Shepherd?

Jeg (Kira) har altid synes, at en Australian Shepherd er en fantastisk hund og har lige de egenskaber jeg søger. Marc var mere eller mindre enig, dog ønskede vi samtidig en lidt mindre hund.

En dag jeg var på arbejde, kom der den fineste og sødeste Miniature American Shepherd forbi. Jeg havde aldrig set racen i virkeligheden, pga. dens lave udbredelse. Jeg var sikker på, det var sådan en hund vi skulle have, så jeg gik hjem og undersøgte nettet tyndt om racen og fandt ud af den passede perfekt til os.

Hvordan fandt I Nellie og hvordan var hele processen ift. at finde avler:

Under corona har det været svært at få fat i kæledyr, hvilket også var tilfældet for at tilegne sig en MAS. Der var lange ventelister ved de få opdrættere (ca. 5) der var i Danmark, hvorfor jeg blev medlem af diverse Miniature American Shepherd grupper på Facebook.

Jeg kiggede på DKK’s hjemmeside og i Facebook-grupperne og fandt ud af, det generelt set er en race, som ikke er så udbredt som fx labrador. Derfor skrev jeg mange mails til adskillige opdrættere i norden, b.la. til en i Vejle. Vi var så heldige, at hun gerne ville mødes med os, så vi kunne se racen og få en fornemmelse af temperament o.lign.

Facebook

Igennem en Facebook-gruppe fandt jeg frem til en opdrætter i Dianalund, der var ved at få sit første kuld hvalpe. Der var lidt vej til Dianalund, hvorfor vi mailede sammen omkring spørgsmål til hinanden. Da hvalpene var født, var vi forbi 3 gange for at se stedet og hvalpene, for til sidst få skønne Nellie med hjem.

Processen med at finde avler osv. tog ca. et år.

Hvad er vigtigt at vide om en Miniature American Shepherd, inden man får sig den?

Anskaffer du dig en Miniature American Shepherd er det vigtigt at have forståelse for racens behov og overskud til en hund, der kræver tid. Behovet for et aktivt liv i form af mental og fysisk stimulering/aktivering skal prioriteres med denne race. En Miniature American Shepherd elsker at træne og bruge sit hoved.

Miniature American Shepherds temperament

Når behovene stilles, får man til gengæld en kærlig, rolig og balanceret hund. De er meget nysgerrige og hilser pænt på alle de møder på sin vej. Socialt er de meget vellidte og kommer godt ud af det med andre. De kan godt lide nærkontakt og giver gerne et kys eller to, når lejligheden byder sig.

Dine bedste råd til andre, der overvejer at få samme race

Generelt skal du overveje, om du har tid, overskud og plads til at anskaffe dig en hund. Det kræver meget af dig især de første år, da hvalpen skal opdrages og trænes – Det betyder også at du skal have tålmodighed i en længere periode.

  • Sætte dig grundigt ind i racens behov
  • Vurderer om du har tiden og overskuddet til at opfylde racens behov
  • Se/mød forskellige hunde af racen inden anskaffelse

FAQ

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger