læsehunde

Læsehunde – hverdagens helte der finder læseglæden frem!

Læsehunde.. Et koncept vi hos Petguide.dk først for nyligt fik øjnene op for. Det er hunde, der er til stede, når børn skal have læseglæden tilbage. Det gode ved hunde er nemlig, at de er der bare. Der hverken griner, hvisker eller retter børnene, imens der læses. Endnu et bevis på hvor fantastiske hunde er. I den forbindelse fik vi os en snak med Ann, der har IG profilen lokeemilandfriends. Hendes hunde Ludo og Schiva er en læsehunde. Læs og lær meget mere om læsehunde lige her.


Fortæl lidt om jer selv
Jeg startede som læsehundefører i 2017 med min hund Loke. Vi var til prøve i Viborg sammen med en masse andre søde hunde og søde førere. Der var en masse teori og nogle prøver hundene skulle igennem. Alm lydighed er en stor del af det + ro træning og lyd træning. De skal være meget milde og rolige hunde. De må ikke blive bange og fare rundt.

Loke arbejdede som læsehund, indtil der kom Corona i 2020. Både på det lokale bibliotek og på Bangsbostrand skole i Frederikshavn. Loke gik bort 3/7 2020, og jeg vidste med det samme, at mine andre hunde skulle tage hans plads. Jeg kontaktede læsehunde-foreningen og vi fik lavet en aftale om en “eksamen” , og både Ludo og Schiva blev godkendt af foreningen. Corona har gjort, at vi ikke er kommet igang endnu. Men vi står klar, så snart der er givet grøn lys. Ludo er en schipperke på 9 år, og Schiva er en schipperke på 7 år. Jeg selv er en ung dame på 30. Som bruger al sin tid på hundene. Vi bor på landet og bruger meget tid på at hygge træne. Vi øver os på de børn vi kender.

Hvad vil det sige at være læsehund?
For lige at afklare det kan læsehunden ikke læse bøger sammen med børnene, og lige netop det er en kæmpe hjælp. For hundene kan ikke rette på ordene, der bliver læst højt, og de vil aldrig grine af børnene. Læsehundene skal blot lytte interesseret og tålmodigt. Og det er de fantastiske til.

En læsehund er en hund, der er godkendt af læsehunde foreningen til at støtte barnet i læsning, når der er læsebesvær.

En læsehund er en ny ven, der fortæller dig, du er den SEJESTE i verden til at læse, også selvom du måske lige har glemt, hvordan man gør. Hundene henvender sig til børn i 1-5 klasse, som har knækket læsekoden, men mangler motivation.

Et forlød varer typisk 6 uger, man mødes 1 gang om ugen i ca 1 time. Så er der tid til læsning, leg, og hygge. Vi har brugt pauser i læsningen for at opretholde det sjove i det. Så kan børnene gemme godbidder eller lave tricks med hundene. Og så tilbage til læsning igen.
Når de 6 uger er gået, får barnet et flot diplom.

Hvordan bliver hunden læsehund? Er der prøver?

Hundefører:

  • Du skal være fyldt 18 år, samt have en ren straffe- og børneattest. Foreningen indhenter denne ved kursusdeltagelse.
  • Har du erfaring indenfor pædagogik, undervisning eller lignende, er det kun en fordel, men absolut ikke et krav. Foreningen sørger for, at du bliver klædt på til at kunne yde frivillig læsehjælp og motivere børnene til at læse.
  • Du er indstillet på at være frivillig sammen med din hund ca. 1 time hver uge.

Læsehund:

  • Hunden skal være fyldt 1 år.
  • Hunden skal være sund og rask.
  • Hunden skal acceptere at have tørklæde på, da det er dens uniform.
  • Læsehundens temperament skal være venlig, rolig og lydig.
  • Skal kunne både begge køn – både han og hun-hunde
  • Hun vil blive evalueret og godkendt på dagskurser

Hvem kan gøre brug af læsehunde?
Det er primært børn fra 1-5 klasse. Men vi laver undtagelser. Jeg har feks haft to børn /unge fra 7 klasse. De havde brug for at få en god oplevelse med læsning. Og de rykkede sig utrolig meget. Begge sæt forældre var SÅ glade for forløbet. Og ungerne snakker stadigvæk om Loke. Det er tiltænkt til børn, der har knækket læsekoden men mangler motivation. Altså vi har ikke kompetence til at hjælpe ordblinde, vi ville gerne, men det kræver langt mere, end vi frivillige kan lære lige nu og her på et kursus. De børn vi hjælper, er feks nogen, der er for generte til at læse højt, og derfor har mistet lysten til at læse. Vi kender det alle sammen godt selv. Hvis nogen griner af os, har vi ikke lyst til at fortsætte. Det kan være svært som forældre og lærer at motivere et barn, der har mistet lysten til at læse. Her kommer hundene ind. For pludselig er det spændende, sjovt og hyggeligt at læse igen.

Hvordan påvirker hundene børnene?

Hundene skaber en ro omkring læsning. Vi har oplevet, at når et ord lige blev svært at læse højt, kunne vi holde pause og nusse deres dejlige pels, og så fortsætte igen. Det er som om, at hundene giver al deres glade rolige væsen videre til børnene og det resultere i at børnene pludselig synes det der læsning er super sjovt.

Hvis man har et barn, der godt kunne bruge en læsehund – hvor tager man kontakt?
Her – https://www.laesehunde.dk/foreningen/laeseteams/
Så finder man sit område på kortet og trykker på den lilla pote.
Så skriver man en mail med navn på den hund, man ønsker, i den by man bor i.

Mail til Læsehunde:
Jylland: [email protected]
Fyn og Øer: [email protected]
Sjælland og Øer: [email protected]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger