kaninbure

Kaninbur | Alt du skal vide om kaninbure

Et kaninbur skal du have! Og det ved du sikkert allerede, og derfor er du havnet her. Med det rette kaninbur kan du være med til at forbedre din kanins livskvalitet og gøre hverdagen sjovere – det er din måde at give din kanin det blommen i et æg. Et kaninbur er et af de steder, hvor din kanin vil ende med at bruge meget tid. Den kommer nemlig til at kende stedet ud og ind – og hver en lugt. Så der må gerne gøres noget ud af det, og det er værd at undersøge det hele – så du får et kaninbur, der passer lige netop din kanin. I denne artikel får du derfor en guide til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal finde dit næste bur.

Nyt kaninbur? Det skal du være opmærksom på

Både om sommeren og om vinteren skal du være opmærksom på, at din kanin har frisk vand. Om vinteren kan kaninen hurtigt dehydrere, hvis dens vand er frossen. Så det er vigtigt, at du holder øje med dette. Derudover skal du selvfølgelig også sørge for, at din kanin har frisk hø og foder

Kaninbure skal rengøres dagligt. Hvis buret ikke rengøres, risikerer du, at din kanin bliver syg. Det kan være rindende næse og øjne på grund af at underlaget er gennemvædet af urin, som fordamper og dermed irriterer dens slimhinder. De kan også få sår på undersiden af deres fødder på grund af irritation fra en fugtig bund. 

Hvad skal der være i et kaninbur?

Foruden bundstrøelse er det mest essentielle selvølgelig foder og vand. Din kanin skal altid have adgang til vand, som de fleste løser med en vanddispenser, du påsætter buret udefra. Dertil kan du have en lille skål eller lignende, hvor du kan have din kanins foder i. Derudover kan det være fornuftigt at have en hule eller hus, hvor kaninen kan finde tryghed og ro. Derfra er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser. Så længde du sørger for, at kaninen altid har nok plads at boltre sig på, kan du sagtens komme elementer og legetøj ned i buret. Det er selvfølgelig en selvfølge, at det ikke må være noget, som kaninen kan skade sig på. Så undgå skarpe objekter eller ting, som din kanin kan gnave i stykker.

Hvor stort skal et kaninbur være?

Din kanin skal have masser af plads, til at kunne boltre sig på. Der skal være plads til, at den kan hoppe rundt, stå på bagben, lege med dens legesager, huler og rør. Heldigvis kan man få en del forskellige kaninbure, som har en god størrelse til din kanin. Meget afhænger selvfølgelig også af, hvor stor din kanin er og hvilken race du har. Udendørs bure er som regel også en del større end indendørs bure, og man ville generelt anbefale, at du har din kanin udendørs, så den har nok plads. Vi vil dog som en tommelfinger regel sige, at dit kaninbur skal være min. mellem 85-120 cm i længden, 70-85 cm i bredden og minimum 50 cm. højt. De mindste mål passer til de mindre kaninracer, og har du derimod en stor kanin, skal du kigge på den høje ende af spekteret.

Hvad ligger man i bunden af et kaninbur?

Der findes flere forskellige typer af bundstrøelse til kaninbure og de har alle deres forskellige egenskaber. Almindelige træspåner har i mange år været populært, som bundstrøelse, i de fleste gnaver bure, men det er ikke noget, vi vil anbefale. Grunden er, at de almindelig træspåner kan støve meget, deres sugeevne er langt fra lige så god som andre produkter på markedet, og kan altså give kaninerne infektioner omkring deres kønsorganer.

Vi anbefaler derfor, at du kigger efter nogle af de specielle udarbejdede bundstrøelser, og at de har følgende egenskaber:

  • Høj støvfrihed
  • Lugtfri
  • 100% naturligt
  • Høj sugeevne
  • Allergivenligt

Hvor bør jeg stille mit kaninbur?

Det bør ikke være tilfældigt, hvor du stiller dit kaninbur. Dette er både gældende, hvis dit kaninbur er indendørs eller udendørs.

Indendørs

Er din kaninbur indendørs, så bør det placeres et sted, hvor den ikke står direkte i solen dagen lang. Det skal være sådan – både hvis din kanin kan løbe frit rundt i dit hjem eller hvis den er i buret, at der er behageligt i buret – hvis den er der, eller hvis den vil sove. Det skal være muligt for din kanin at vælge imellem, om den ønsker skygge eller direkte sol. Så vær lidt strategisk, når det gælder placering af kaninbur derhjemme.

Udendørs

Står din kaninbur udendørs, gør det samme sig gældende her. Det bør ikke stå, så din kanin i sommermånederne står i direkte sol, ej skal det heller være midt i slusen, hvor det blæser allermest. Det skal stå i læ for både vind og regn, og så skal der ikke stå konstant sol på 8 timer dagen lang. Så det handler altså om at være opmærksom på, hvordan solen og vejret rammer i de forskellige måneder, og så må det ellers rykkers herefter. Det skal være så rart og behageligt for din kanin som overhovedet muligt. En anden ting du skal være opmærksom på, når du har et udendørs kaninbur, er, at det ikke bør stå direkte på jorden. Står det direkte på jorden, uden fødder under, så vil al kulde og fugt gå direkte op i og din kanin vil kunne mærke det. Vi kender det jo selv, hvis du sidder direkte på jorden med bukser, så bliver det køligt og fugtigt – til trods for at vi har bukser på. Det er lidt samme princip for kaninburet. Har dit kaninbur fødder under, så det bliver løftet et par cm fra jorden, så gør det hele forskellen.

Løbegård

Da kaniner er meget aktive dyr, anbefales det, at de har en løbegård, som de kan løbe rundt i. Har dit kaninbur allerede en løbegård, skal din kanin stadig have mulighed for et større areal, hvor den kan løbe i, så den bliver aktiveret. Det giver dem en bedre livskvalitet, samtidig med at den holder sin form, eller måske kommer den endda i bedre form. Med en løbegård har de også bedre adgang til frisk græs.

Overvej at købe en løbegård, som er overdækket enten helt eller delvist. Det holder fugle og katte ude, samt regn og sol. Det forhindrer også din kanin i at hoppe ud af løbegården. Så ved du altid, hvor den er henne. Hvis du allerede har en løbegård, men den ikke er overdækket, kan du sagtens lave et. Du kan bruge en udspændt presenning, tagpap, trapezplader eller lignende.

Hvis du gerne vil undgå, at købe en løbegård, så kan du også hegne din have ind. Sørg for, at grave hegnet godt ned, så din kanin ikke kan grave sig ud og løbe væk. På den måde giver du din kanin masser af skøn plads at løbe rundt på og udforske haven.

Materiale

Køber du et kaninbur i træ, skal du være opmærksom på, om det er bygget i solidt træ. Kaniner kan godt lide at gnave i ting, og mange af de bløde træsorter er lækkerier for dem. Det kan resultere i, at din kanin gnaver sig igennem træet, og er løbet væk næste dag. 

Du skal også være opmærksom på tykkelsen af trådnettet. Nogle bure har trådnet, som er så tyndt, at det hurtigt går i stykker. Enten på grund af, at det ikke kan holde til, at du hænger en drikkeflaske på det, eller også ender det med at blive tæret af kaninens urin. Hængslerne på buret skal ligeledes være stærke nok til at kunne holde til at blive åbnet og lukket flere gange dagligt. 

Laver du dit eget kaninbur, kan du med fordel lave det med rionet eller volierenet, da det holder i mange år, og samtidig holder du ræven ude. 

Placering

Udendørs kaninbure skal beskyttes mod sol og vind. Buret må ikke stå i direkte sol, men gerne et lyst sted. Det mest optimale ville være, hvis det kunne stå under et halvtag eller i en carport. Så vil det være beskyttet mod blæsten og regnen. Kaninbure bliver for varme for kaninerne, hvis de står i bagende sol. Om sommeren kan du med fordel fryse vand i en mælkekarton, da det vil fungere som et hjemmelavet klimaanlæg til kaninburet, så din kanin ikke får det for varmt. Om vinteren kan du isolere buret med halm, så din kanin ikke ender med at fryse. Derfor er det også bedst, hvis kaninens soverum er mindre, da det er nemmere for kaninen at opvarme. 

Underlag

Der skal være et ekstra underlag i kaninbure, udover det du bruger som bundstrøelse, da kaninbure har en hård bund. Det kan være et gammelt håndklæde eller rester fra et gulvtæppe. Du kan også bruge fleece, da der ingen risiko er for, at stofstrimlerne sætter sig fast i din kanins mave-tarm-system. Har du ingen af delene, er et andet og billigere alternativ avispapir. Husk, at der skal et tykt lag halm eller hø ovenpå underlaget. Så har din kanin et rigtig godt miljø, og et dejligt, luftigt underlag til sine følsomme fødder. Det skal dog ikke være savsmuld eller træspåner, da det er for hårdt for kaninens fødder og det støver rigtig meget. Ved at lægge et underlag undgår du, at kaninen graver for dybt ned i halmen.

Det kan være uoverskueligt, at skulle på jagt efter et bur. Der findes mange forskellige kaninbure, og du skal sørge for, at din kanin får nok plads – specielt hvis det er et udendørs kaninbur. Derudover skal din kanin også kunne holde varmen om vinteren, og ikke få hedeslag om sommeren. Har du din kanin indenfor, hvor den går frit rundt det meste af dagen, hvis ikke hele tiden, så kan du godt nøjes med et mindre bur. Den skal bare gerne have et sted den kan gå hen, hvis den får brug for tid alene.

Vi ved godt, at det kan være svært, at navigere rundt i de forskellige kaninbure, men vi håber at vores artikel har gjort dig klogere, og fået dig tættere på dit køb. Så længe du sørger for, at din kanin har nok plads at løbe rundt på, så er du godt på vej.

Typer af kaninbure

Kaninbur til indendørs og udendørs

Der findes kaninbure til både indendørs og udendørs. Et indendørs kaninbur er et lille et. Den har den klassiske plastikbund og med en top af tremmer, hvor der er mulighed for åbning. Det er det klassiske indendørs. Et udendørs er oftest en del højere og næsten bygget som et lille hus til din kanin og med et lille hus, hvor der kan bygges som huler. Forskellen er også at finde i, at det lille indendørs bur, er lavet til at stå indenfor, hvor det ikke blæser. Stillede du det udenfor med mulighed for træk lige gennem buret og fra bunden, så ville din kanin ikke kunne klare sig længe der. Det gælder hvad end, der er koldt eller varmt. Hvor imod et kaninbur, som er lavet til udendørs, har tykkere “vægge”, så der ikke bare kan suse vind igennem og skinner solen, så ryger varmen ikke direkte ind. Det er altså lavet til at beskytte væsentligt mere mod solen.

Kaninbur til 2 kaniner

Der findes også kaninbure til 2 kaniner. Det eneste du skal være opmærksom på, når du køber et kaninbur, som skal passe til 2, er, at der er huse og etager til hver. De skal altså have muligheden for at kunne gå til hver sit, når de har brug for lidt alene tid. Ligesom med mennesker, og andre dyr, så har vi sommetider brug for et sted, hvor vi kan slappe af og være os selv uden forstyrrelser.

Der er mange ting du skal tage med i dine overvejelser, inden du går ud og køber et kaninbur. Kravene til et udendørs bur er flere end, hvis det var et indendørs kaninbur, da mange indendørs kaniner render frit rundt det meste af dagen, og derfor ikke har brug for lige så meget plads. Din kanin skal føle sig tilpas og have det godt i sit bur. Du kan få kaninbure, som har en løbegård indbygget, men du kan også få små bure, hvor du så kan købe en løbegård til. Så har din kanin et sted at løbe rundt, og få brugt sin energi. 

Hvor ofte skal jeg rengøre mit kaninbur?

Da kaninburet jo er din kanins hjem og der det hele foregår – også toiletbesøg, så kræver det regelmæssig rengøring. Du behøver selvfølgelig ikke tage alt ud hele tiden og rengøre fra ende til anden, men det forventes, at du skifter strøelse dagligt og sørger for at alt beskidt strøelse, hvor der er blevet tisset på, bliver fjernet. Gør du ikke det, kan det desværre ende med, at din kanin får sygdomme. Det ses desværre tit, at kaniner får sygdomme primært på grund af manglende rengøring i deres bur. Så skift strøelse dagligt og rengør i bunden ugentligt. Så har din kanin de bedste vilkår for et sundt og frisk liv. Nogle af de sygdomme som man ser oftest, er rindende øjne eller næse. Det skyldes, at slimhinderne bliver irriteret, når urinen i strøelsen begynder at fordampe. Derfor er det altså vigtigt, at du får rengjort dit kaninbur.

FAQ

Afrunding

Der findes mange typer af kaninbure og det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på flere ting. Skal det være inde eller ude? Hvor meget tid skal din kanin bruge i det? Jo mere tid, der skal bruges i det, jo større skal det være. Så vær opmærksom på, at kaninburet giver de muligheder, din kanin skal have. Flere bruger deres kaninburer, som et sted din kanin kan trække sig til, når den gerne vil slappe af eller til toiletbesøg, og ellers har den fri adgang til større områder. Er det scenariet, behøver du ikke et kæmpe bur, hvor der også skal være plads til leg og lignende. Så er det blot det nødvendige, der skal være plads til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger