Kan hunde tåle chokolade? Det korte og helt simple svar er; nej. Du bør bestemt ikke give din hund chokolade – hverken det ene eller den anden type. Men hvorfor det egentlig? Hvad er det, der er så farligt i chokolade, som gør, at vi fra dag 1 af har lært, at vi ikke bør give vores hunde chokolade? De fleste mennesker elsker det og får nærmest et stykke dagligt eller hvert fald ugentligt, og vi bliver jo ikke ramt af det.
Men hvorfor kan hunde ikke tåle chokolade?
Grunden til at hunde ikke kan tåle chokolade, skyldes, at det indeholder theobromin. Vi, mennesker, er så heldige, at vores kroppe nedbryder theobromin hurtigt og derfor når det ikke at have en effekt på vores krop. Vi er derfor ikke overfølsomme over for det. Modsat hunde! Hunde har en halveringstid, som er 8 gange længere, end hvad den er hos mennesker.
Det tager altså noget længere tid for din hunds system at nedbryde stoffet og i den lange tid, er det altså muligt at påvirke din hund krop negativt. Det der sker hos din hund, er, at stoffet, grundet den lange halveringstid, ophober sig i kroppen på din hund og sågar går ind og påvirker nogle organsystemer – f.eks. centralnervesystemet og efterfølgende luft- og urinvejene.
Er det alt chokolade, jeg ikke må give min hund?
Da det hele afhænger af, hvor meget theobromin er svaret generelt, at det gælder alt chokolade. Din hund vil mærke symptomer på forgiftning, så snart den har indtaget 20 mg theobromin per kg. kropsvægt. For at sætte det i perspektiv, så indeholder mørkt/rent kakao 10-15 mg pr. gram – og sommetider faktisk helt op til 27 mg pr. g.
Så lad os sige, at du har en klassiske chokoladeplade fra supermarkedet – så kan du faktisk risikere, at der er 2700 mg i en plade chokolade. Så et lille bitte bitte stykke vil ikke være skadeligt for en stor hund, men en større mængde for en lille hund vil hurtigt sætte sine spor. Så derfor siger vi altid, ingen chokolade til hunde.
Hvad er symptomerne?
Hvis din hund har spist chokolade, vil du ikke være i tvivl om symptomerne. Her vil din hund oftest opleve en form for feber – øget kropstemperatur, kramper, diarre, mistet fokus i både blik og måden den går på samt opkast. Tager du til dyrlægen med en hund, der har ovenstående symptomer, vil din dyrlæge med garanti spørge ind til, om din hund kan have spist chokolade ved en fejl.
Selvom vi gør alt for at undgå det, så er de nogle kloge og nysgerrige væsener, som oftest lige skal prøvesmage og altså ikke ved, at de ikke kan tåle det stykke chokolade, de tilfældigvis har fundet under sofaen.
Hvad skal jeg gøre, hvis min hund har spist chokolade?
Første skridt er altid at ringe efter dyrlægen for professionel hjælp. Ifølge www.evidensia.dk kan man ikke gøre andet end at symptombehandle, når symptomerne først er der. Inden det vil dyrlægen forsøge at få hunden til at kaste op. Dette vil oftest foregå senest op til 4 timer efter, at din hund har spist chokoladen. Jo hurtigere man er til denne del, jo mindre når din hund at optage i sit system. Det kan altså bidrage til, at din hund bliver mindre syg.
Efterfølgende, hvis det ikke var nok, så vil man ty til aktivt kul. Aktivt kul forsøger at binde chokolade, i stedet for at det bliver optaget og nedbrudt. Det er nemlig her, at symptomerne opstår. Efterfølgende vil dyrlægen vurdere, om din hund skal med hjem eller om den skal observeres. I værste tilfælde kan man risikere, at hunden ikke overlever det.
Hvordan undgår jeg, at min hund får fat i chokolade?
Da vores hunde jo bare er nysgerrige væsner, så kan det være svært at holde styr på, hvad de render og laver i løbet af dagen. Det kan du selvfølgelig heller ikke! Men der er nogle ting, du kan gøre for at undgå, at din hund får fat i chokolade. Sørg altid for, at når chokoladen står fremme, så skal den stå, så I kan holde øje med det eller i en højde, hvor din hund ikke kan nå.
Dette er selvfølgelig primært gældende, hvis du har en hund, der godt kan finde på at hoppe op på f.eks. stol eller sofa for at få fat i andre ting. Ved din hund godt, at den ikke må, så behøver man selvfølgelig ikke være så opmærksom. Vi anbefaler dog alligevel altid, at når du ikke er til stede, hvis du f.eks. er på arbejde, at du så sørger for, at der ikke står noget chokolade fremme frit tilgængeligt. På den måde er du på den sikre side.
Sidder I i sofaen en lørdag aften og der tabes lidt på gulvet, så saml det op med det samme. Vi kender det alle sammen. Vi tænker inde i os selv, at det husker vi, lige så snart der er reklamer. Men når der så er gået 5 min, så har vi glemt alt om det – og så ligger det der let tilgængeligt for din bedste ven.