Hvor lang tid er en hund drægtig?

Ja, hvor længe er en hund egentlig drægtig? Det korte svar er, at tæven i gennemsnit er drægtig i 63-64 dage – det er omkring 9 uger. Det er dog klart, at dette kan variere og sommetider kan det være lidt over og lidt under. Det kan blandt andet have noget at gøre med, hvilken hunderace det er.

Nogle racer er nemlig drægtige lidt kortere tid end andre og nogle lidt længere. Det kan altså variere. Er du helt ny i det, så tal med avlere, der har avlet samme race eller tal med din dyrlæge, de vil kunne give dig et mere specifikt svar på, hvor længe du kan forvente, at din hunderace er drægtig. Tager du fat i din dyrlæge, vil der være scanninger involveret og det vil være med til at give dig en mere specifik ide om, hvor længe du kan forvente, at din hund er drægtig – inden I får en flok skønne hvalpe.

Hvordan foregår hele drægtigheden?

Din tæve vil første gang komme i løbetid, når den er mellem 6 og 12 måneder. Dette tidsinterval kan variere en hel del alt efter race og størrelse. Du bør derfor ikke bekymre dig, hvis din hund allerede får det, lige inden den bliver 6 måneder eller hvis den næsten er på den anden side af 12 måneder, for det er ret forskelligt fra race til race og fra hund til hund. Det er dog først, når din hund er 2-3 år gammel, at den skal have hvalpe.

Hvor ofte er min hund i løbetid?

Som udgangspunkt kan man forvente, at din tæve kommer i løbetid 2 gange årligt. Det er dog ikke altid helt scenarie. Nogle oplever, at der er 7-8 måneder mellem løbetiderne. Dette er også helt normalt, og så kan man af gode grunde ikke nå 2 løbetider årligt altid.

Hvor længe varer en løbetid?

En løbetid er oftest omkring 18 dage og består af 2 faser. Den består både er forbrunst og selve brunsten. Når du oplever, at din hund bløder derhjemme, så er den i forbrunst. Efterfølgende kommer den i brunst og det er i denne periode, at parringen foregår. Det er oftest også i denne periode, at din tæve vil være okay med at blive parret.

Efterfølgende, og inden næste løbetid, er der omkring 70-75 dages hvilepause efterfulgt af fasen “uden for brunst”, som kan forventes at vare omkring 125 dage. Når tiden er gået, så er der ca. gået 7 måneder og din tæve vil så være i løbetid igen. De estimerede tal i denne artikel er blot vejledende og ud fra et punkt, at din hund er i løbetid med 7 måneders mellemrum. Dette kan variere fra hund til hund og blandt racer.

Hundens cyklus

  • Proøstrus – også kaldet forbrunst
  • Østrus – også kaldet brunst
  • Metøstrus – også kaldet hvilefasen
  • Anøstrus – også kaldet fasen uden for brunst

Fostrenes udvikling

I det her afsnit tager vi dig igennem fostrenes udvikling, inden de bliver de sødeste små hvalpe.

De første par uger

Den første tid bruges på, at de befrugtede æg finder deres vej ind i æggelederen. Efter 8-10 dage består fosteret nu af 16 celler, som finder deres vej til livmoderen. I den kommende tid bruger fostrene tid på at flyde frit rundt og ender efterfølgende med at være ligeligt fordelt i de to horn i livmoderen og vokser sig derved fast til den. Efterfølgende dannes moderkagen, som er det, der bidrager til, at fostrene (dine kommende hvalpe) får den næring, de har behov for.

Uge 4

I denne uge er fostrene omkring 2,5 cm og de har små ben. Øjne og øre dannes i denne tid. Det vil på nuværende tidspunkt være muligt at se dem ved en ultralydsscanning.

Uge 5

I denne uge formes de små detaljer som f.eks. øjenlåg og håb på overlæben. Ørene er dannet og er et rent faktisk øre på nuværende tidspunkt. Poterne begynder at danne små trædepuder og tæer.

Uge 6

Udviklingen fortsætter i stor stil og kønsorganerne begynder at skelne mellem hanner og hunner. Det er også i denne tid, at de indre ting som tarmsystemet, begynder at finde sin plads.

Uge 7

Det begynder lige så stille at minde mere og mere om små hvalpe. I denne tid vokser pelsen og ting som poter og trædepuder, der var under dannelse, er nu helt dannet. Det er også nu, at det begynder at gå stærkt og der er fokus på vokseværk. De små hvalpe vokser derudaf og fra dag 49 kan de ses på røntgenbilleder.

Uge 8

Nu er det bare at vente. Dine små hvalpe er færdigdannede derinde og din tæve glæder sig helt sikkert til, at de små skal ud. Hun er nemlig meget besværet i denne periode og du bør derfor sørge for, at hun laver mindst muligt.

Uge 9

I denne uge er det tæven, der forbereder sig mentalt på, at de små melder deres ankomst. Det gør hun ved, at hun slapper af og hviler mere end hun normalt ville. Det er altså heller ikke unormalt, hvis hun trækker sig lidt socialt og gerne vil være lidt for sig selv. Det vil oftest være i sit fødested, som hun den sidste uges tid har kunnet vænne sig til. Hendes fødested skal være placeret et sted, der er stille og roligt – og hvor hun føler sig tryg. Her bør have masser af tæpper, så hun kan grave sig en lille rede, som er lige efter hendes smag og behag.

Hvad vil det sige, at en tæve er falsk drægtig?

Når en tæve er falsk drægtig, skyldes det en meget simpel forklaring. Når din hund kommer i løbetid, hvad end den skal parres eller ikke, så har de samme hormonfrigivelse efter løbetiden. Det gør, at din tæve bliver falsk drægtig og tror, at den skal have små hvalpe. Det er oftest først i slutningen af “drægtigheden”, at du vil kunne mærke, at din hund er drægtig. Det kan komme flere symptomer på din hunds opførsel, hvis den er falsk drægtig. Det kan blandt andet være:

  • Opsvulmet bug
  • Mælkeproduktion
  • Holder ekstra vagt overfor legetøj
  • Slikker på sit yver

Hvad skal jeg overveje, inden jeg neutraliserer min hund?

Ved du allerede nu, at du ikke vil avle på din hund, så kan det være, at du går med tanker om, at neutralisere den. Det er også fint – og mange vælger at gøre det. Dette afsnit er til for, at du har tænkt alle scenarier igennem, inden du gør det, da det jo er en permanent løsning.

Ulemper ved neutralisering af tæver

  • I nogle tilfælde kan din hund tage på. Det der derfor vigtigt at holde øje med dens vægt og evt. købe foder herefter
  • Deres pels kan forekomme mat og kedeligt. Dette kan forebygges med de rette vitaminer.
  • Nogle tæver oplever inkontinens efterfølgende.

Fordele ved neutralisering af tæver

  • Du risikerer ikke, at din hund ved et uheld bliver drægtig
  • Du undgår også, at din tæve bliver falsk drægtig
  • Du minimerer chancen væsentligt for tumorer og kræft
  • Du undgår livmoderbetændelse

Ulemper ved neutralisering af hanner

  • Nogle hanner kan ændre adfærd, når de bliver neutraliseret. Det er ikke alle og det behøver heller ikke altid at være til det “værre”.
  • Nogle hanner oplever også inkonsistens, når de bliver neutraliseret

Fordele ved neutralisering af hanner

  • Du undgår udfordringer ifm. uønsket parring af andre tæver
  • Hannens adfærd bliver oftest ændret til mindre stresset og mere afslappende
  • Ingen bekymringer ift. kræft i testiklerne
  • Generelt mindre chance for, at du oplever forandringer i din hunds prostata

Denne artikel er vejledende og er skrevet ud fra generelle forhold. Det betyder altså, at det sagtens kan være anderledes til en vis grad for jer. Oplever du derfor ting ifm. din hunds drægtighed, som virker unormalt, så bør du kontakte din dyrlæge og snakke mere med dem omkring det. Har du flere spørgsmål omkring drægtighed, som er specifikt henvendt omkring din hunds race, så bør du tage fat i avlere, der har kendskab til din race og som har erfaring med det. Skal du finde avlere, anbefaler vi, at du finder dem på Dansk Kennel Klubs hjemmeside.

Kilder:
https://www.anicura.dk/fakta-og-rad/hund/dragtig-hund/
https://dyrevaernet.dk

Skriv et svar

Cookie-indstillinger