Hvor gammel bliver en kat?

Hvor gammel bliver en kat? Hvor gammel kan en hund blive? Hvor gammel bliver en hest? Ligemeget hvilket kæledyr/dyr du har derhjemme, så er det et af de første spørgsmål, som vi stiller os selv. Og med god grund, for det ender jo oftest med at være dem, vi elsker højest og bruger allermest tid med. Vi vil derfor i denne artikel prøve at gøre dig klogere på, hvor gammel du kan forvente, at din kat bliver. Det skal dog understreges, at alt i denne artikel blot er vejledende og det kan altså være anderledes for din kat, for der er nemlig flere ting, der spiller ind, når det kommer til, hvor gamle vores katte bliver. 

Ideer til katteejeren

Hvor gammel bliver en kat?

Okay – så hvor gammel bliver en kat? Nogle katte kan blive helt op til 20 år – her er der selvfølgelig nogle faktorer som race og levestand, der tæller ind. I gennemsnit lever katte dog oftest til de er 10-15 år i gennemsnit.

Ting, der kan påvirke din kats alder 

  • Men ligesom med alle andre dyr, og mennesker for den sags skyld, så afhænger deres/vores alder meget af vores leveforhold og andre faktorer, som vi ikke altid selv er helt herre over. Nogle af de ting, som kan have betydning for din kats alder, er: 
  • Er din kat inde- eller udekat? Eller er den begge dele? Der er en tendens til, at udekatte har en lavere levealder. Det skyldes blandt andet, at de uden for er uden opsyn, sammen med andre katte og derfor noget nemmere påtager sig skader, som enten kan være kortvarige eller længerevarende. Desuden render de nogle gange også sammen med andre vilde katte, som ikke regelmæssigt bliver tjekket ift. sygdomme.
  • Hvilket foder din kat får, er også ret så relevant. Igen er den nemmeste sammenligning at sammenligne med os selv. Alt efter vores alder, stadie i livet og aktivitetsniveau så har vi brug for mere eller mindre energi, det samme gælder altså din kat. Det rette foder, der er tilpasset din kat, er alfa omega for en sund kat. Er din kat drægtig, skal den have foder med masser af energi, er din kat gammel, så skal foderet tilpasses, så den kan tygge det og dermed får spist det, den har behov for. Bøvler din kat f.eks. med pelsen, så skal der købes foder, som kan bidrage med de rette vitaminer og mineraler og sådan går det hele hånd i hånd. 
  • Overvægt hos katte er også en faktorer, der spiller ind, når det kommer til din kats alder. Vi vil jo så gerne forkæle vores katte og give dem godbidder og mad, når de er sultne. Men katte, og specielt ikke indekatte, er ikke de mest aktive. Så uden vi selv lægger mærker til det, så har vores katte taget på. Det er altså ikke mange kilo ekstra, der skal til, før de små væsner er kategoriseret overvægtige. Så derfor, som nævnt tidligere, er det rette foder alfa omega for din kat. 
  • Er din kat neutraliseret? Ifølge www.dyreværnet.dk lever neutraliserede, og specielt indekatte, i længst tid. 
  • Husker i de årlige checks ved? Det er en god ide at følge de gængse sundhedstjek, som der bliver anbefalet og de vaccinationer, der er relevante for din kat. 

Hvornår er en kat gammel?

Der vil selvfølgelig altid være lidt delte meninger om, hvornår en kat er ældre og hvornår den defineres således. Men ifølge den veterinære klassificering af en kats alder, så siges det; 

  • Fra 7 til 10 år så er din kat moden 
  • Fra 11 til 14 år, så vil din kats alder betragtes som ældre
  • Fra 15 år og opefter, siger man, at den er i sin geriatriske alder 

Hvad er katteår?

Der bliver oftest talt i katteår, når vi snakker om katte og for at forstå, hvor gamle de er reelt set er. Det er en måde, der gør, at vi bedre kan forstå, hvordan de aldersmæssigt svarer til deres helbred. I nedenstående tabel kan du se, hvor gammel din kat er i katteår.

Menneskeår Katteår
1 år15 år
2 år24 år
3 år28 år
4 år32 år
5 år36 år
6 år40 år
7 år44 år
8 år48 år
9 år52 år
10 år56 år
11 år61 år
12 år64 år
13 år68 år
14 år72 år
15 år76 år
16 år80 år
17 år84 år
18 år88 år
19 år92 år
20 år96 år

Skriv et svar

Cookie-indstillinger