hiking med hund

Hiking med hund – Du bør overveje det!

Hiking med hund er blevet rigtig populær den seneste tid og med god grund – for hvad er bedre end en tur med sin bedste ven i den danske natur? Vi kan ikke tænke på ret meget. I den anledning fik vi fat på Elise, som er garvet hiker med hunde. Hun vil i denne artikel hjælpe dig på vej, hvis du overvejer at hike med din hund, men ikke helt ved, hvor du skal begynde. Læs med her.


Det at tilbringe tiden med sine bedste venner, dyr som mennesker, ude i naturen gør underværker. Man bliver glad i låget og man slapper af. Den positive effekt luften og omgivelserne giver, er det bedste, mennesket kan modtage.

Hvem er vi?

Det er os, du ser på billedet. En lille familie på fire, Elise og Kristian, Atena og Omega. Vi bor i Nordjylland, i en lille by der hedder Sæby, og her har vi det godt. Vi er omgivet af skøn natur, som vi gør brug af hver dag. Kristian studerer IT og har fritidsarbejde. Jeg, Elise, holder sabbatår og arbejder, og min plan er at starte på biologistudie til sommer.
Det er primært jeg, som står for dagligdagens aktiviteter, og derfor har jeg lavet en instagram profil, @thethirdran, hvor jeg deler vores hverdag som en trio. Nogle af vores helt store passioner er canicross, bikejoring og som dette indlæg handler om hiking. Derudover laver vi en masse andre ting, som er med til at styrke vores bånd.

Hiking med hund?

Hvis du har lyst til at styrke båndet mellem dig og din bedste ven, så bør du hike. Sæt hunden i sele, fastspænd linen og tag rygsækken på – og så er det afsted. Hiking er et fremmedord, men mange kender det alligevel. Men hvad er det egentlig?

Hiking kan beskrives som en lang gåtur omgivet af natur på trails eller lignende, hvor du befinder dig på markerede ruter eller ruter planlagt af dig selv. Nogle bruger det spirituelt, andre bruger det for at holde formen i stand. Men vigtigst af alt er, at det er en aktivitet for alle. Niveauet og distancen bestemmer man selv. Derfor giver det også god mening at tage din bedste ven med. Hunden vil elske dig for det. Niveauet bør man justere efter hundens alder, race og fysiske form. Når man hiker med hund, er der klart nogle helt essentielle ting, man skal have styr på. Dette gælder blandt andet udstyr og pakning af rygsæk.

Hvordan kan man planlægge en hikingtur?

At planlægge en hikingtur kan være svært de første gange, man skal afsted. Hvor skal vi tage hen? Så snart man har prøvet det nogle gange, så går det let som en leg. Når man er begynder, kan man ved hjælp af nettet komme rigtig langt. Rundt omkring i Danmark er der markeret mange og forskellige typer af ruter op. Dem har vi benyttet os rigtig meget af. På mange af disse ruter ser man utrolig flot natur. Mange steder står der også, hvilket terræn ruten er i – om det er svært eller let terræn. Udover type af terræn, er der som oftest også markeret med bænke og lignende på kortene.

Hvis du vil udfordre dig selv, kan du benytte forskellige apps eller hjemmesider til at planlægge ruter. Dette er meget sjovt, men man skal selvfølgelig være klar på, at det tager ekstra tid. Hvis du vil udfordre dig selv endnu mere, kan du sætte bilen et sted og så begiv dig der ud af. Dette gør vi, hvis vi kender terrænet og området vi bevæger os i.
Når vi er på tur med venner og familie, planlægger vi ruter sammen. Dette giver et mål at gå efter i henhold til pause og distance. Og så er alle tilfredse og klar på, hvad der skal ske.

Ingen bør hike 15 km på første tur

Kræver det træning?

Det korte svar er ja, det kræver træning. Inden man tager på et langt hike, bør man træne hunden op. Med optræning er det vigtigt, at hunden får den rigtige næring, ellers heler og opbygges musklerne ikke optimalt. Det er ekstremt relevant, at hunden får ordentligt restitutions tid, og ikke bliver presset for hårdt på fysisk og psykisk plan.

Hvordan kan man træne hunden op til hiking?

Man kan træne hunden op på rigtig mange måder. Man kan blandt andet bruge miljøtræning, som vi i høj grad har benyttet os af. Miljøtræning er et bredt begreb, som både indeholder fysisk og psykisk træning. Det er kun fantasien der sætter grænser her. Det vigtigste er, at niveauet bliver sværere jo dygtigere og jo mere tryg hunden bliver.

Vi har brugt miljøtræning som en del af vores gåture, siden de var helt små. Alt der kan løbes på, kravles under eller igennem, samt alt der kan balanceres på, har vi prøvet. Vi bor tæt på en legeplads, som vi har brugt utrolig meget. Derudover har vi brugt naturen som legeplads – her er f.eks. træstammer, store sten og bakker. IGEN… det er kun fantasien der sætter grænser.

Derudover har vi benyttet os af Water Walker, gåture, løbetræning og frit løb i hundeskoven. Alt kombineret giver en god og dygtig hund i sidste ende.

Udstyr

Jeg, som hundeentusiast går meget op i udstyr. Det er vigtigt, at hunden er tilpas og samtidig slipper for skader. Det helt basale udstyr er en sele, en line og eventuelt bælte til ejer.

Der findes utroligt mange varianter af seler, liner og bælter, og derfor er det optimale, at søge råd og vejledning. Danske virksomheder, som qimmiq.dk og nutaaq.dk, har et stort udvalg, og her har du også mulighed for råd og vejledning.

Inden du køber udstyr, er det vigtigt, at du undersøger godt og grundigt, så du får noget godt ergonomisk udstyr, og du skal være klar på, at det kan tage flere forskellige forsøg at finde det rette.

Hvilket udstyr bruger vi?

Vi har været igennem utrolig mange udgaver. Dette gælder både seler, liner og bælter. Nu har vi endelig fundet noget, vi er rigtig glade for.

Atena og Omega bruger en non-stop freemotion sele, da det er den, de har haft størst gavn af. Den støtter ryggen hele vejen ned og så sidder den godt på brystet, og sidst men ikke mindst er den justerbar. Vi bruger forskellige liner med elastik. Linerne vælges ud efter, hvilket terræn vi skal i. Vi har blandt andet liner fra ICE-DOG, ManMat og MR Koppel.

Jeg benytter Hurtta hiker bælte, ellers bruger jeg en lang MR Koppel line, som jeg spænder om maven. Jeg har altid hænderne fri, da det giver en utrolig stor frihed. Dette er vores udstyr – der mange andre måder at gøre det på.

Husk rygsækken

Hvis du tager på et hike, så husk rygsækken. Vi tager rygsækken med, hvis vi skal på et hike, der er mere end 10 km. I rygsækken pakker vi: Antihistaminer, klorhexidin, vådservietter, (potevoks), snacks, mad og vand. Dette gælder både for hund og menneske. Det også en god ide, at investere i en lille førstehjælpskasse.

God hikingtur

Elise og Kristian, Atena og Omega

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger