Goldendoodle – Lær blandingshunden bedre at kende!

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en Goldendoodle-ejer. Formålet er at lære om blandingshunden i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race.

Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra en Gooldendoodle-ejer.

Hermanns Favoritter

69,00 kr.129,00 kr.
39,00 kr.49,00 kr.
99,00 kr.149,00 kr.

Navn på blandingshund: Gooldendoodle
Temperament: Golden retriever og puddel
Aktivitetskrævende: Kærlig, intelligent og energisk
Nysgerrig: Ja – meget opsøgende
Pelspleje: Meget, men moderat så længe, man er flittig

Hej til dig, der læser med – mit navn er Trine! Jeg bor sammen med min kæreste, Jakob, og vores skønne hund, Hermann, som er en Goldendoodle født d. 6. september 2021.

Sammen elsker vi at gå lange ture omkring markerne nær vores hus, i hundeskoven eller i byen. En omgang kast med bold i haven eller leg med hundevennerne i nabolaget ligger bestemt også højt på listen over Hermanns yndlingsaktiviteter.

Både Jakob og jeg er vokset op med hund, så efter vi flyttede i hus i 2021 var det et stort ønske for os at få en firbenet ven i hjemmet – og Hermann har vist sig at være den bedste, vi kunne tænke os!

Lidt om blandingshunden Goldendoodle

En Goldendoodle er en blandingsrace, som avles ved at krydse en Golden Retriever og en Puddel.

Qua krydsningen mellem de to racer, er en Goldendoodle kendt for at være både enormt kærlig og loyal, men også meget intelligent og energisk – alt i alt en fantastisk familiehund. Goldendoodles er blevet avlet siden slutningen af 1960’erne, bl.a. til brug som førerhund, men blev først for alvor populær i 1990’erne.

En Goldendoodle kan variere meget i størrelse alt afhængigt af, hvilken størrelse Puddel man parrer Golden Retrieveren med – helt fra en miniature- til kongepuddel. Desuden er blandingsracen meget populær, da den i mange tilfælde har en let krøllet og allergivenlig pels, som ikke fælder.

Hvordan fik I øjnene op for en Goldendoodle?

Vi havde egentligt længe været enige om, at vi ville have en alm. Golden Retriever, da vi generelt bare er helt vilde med både udseende og sind.

En dag, hvor vi faldt i snak med vores forældre, nævnte en af dem for os, om vi mon havde hørt om en Goldendoodle?

Det havde vi, men vi havde aldrig rigtig læst noget om den, så det satte vi os for, og det tog ikke lang tid, før vi var helt enige om, at det var racen for os – både grundet det søde bamsede udseende og den samlede personlighed, men også muligheden for at undgå hundehår i hele huset!

Hvordan fandt du Hermann og hvordan var hele processen ift. at finde avler:

Da vi først havde besluttet os for, at det var en Goldendoodle, vi gerne ville have, begyndte vi lige så stille at søge efter avlere på Google.

Det var meget vigtigt for os at finde en kompetent avler, hvor hvalpenes opvækst og socialisering samt forældrenes sundhed var førsteprioritet.

Det er en smagssag, men vi valgte bl.a. at gå udenom de store avlere (steder, der får +100 hvalpe om året), da vi helst så, at hvalpene voksede op i fx et stueopdræt, hvor de havde mulighed for at være en del af alle aspekter af en normal hverdag – også med børn.

Det tog lidt tid og meget research, men til sidst fandt vi den helt rigtige avler – Lykkedoodles – som får vores varmeste anbefalinger!

Det kuld Hermann var fra, var fx det eneste kuld, de fik i hele 2021. Avleren var hjemmegående og med deres 3 børn, hus på landet, hvalpekassen placeret midt i stuen, kæmpe indhegnet have og masser af opmærksomhed, var vi slet ikke i tvivl om, at Hermann og hans 7 søskende fik den bedste start på livet!

Vi var først nede og se Hermann for første gang, da han var 5 uger gammel. Vi var nemlig så utroligt heldige, at vi “kom med på et afbud” – en anden familie, der stod med en totalrenovering af deres hus måtte hoppe fra, og så fik vi tilbuddet istedet!

Jeg havde først taget kontakt til Lykkedoodles en lille måned efter, at hvalpene blev annonceret født og til salg, og derfor var de naturligvis afsat, da vi fik svar retur – men så tilsmilede lykken os altså, og få dage efter var vi så nede og se vores lille guldklump på dengang 5 kg, som vi selvfølgelig ikke kunne sige nej til.

Vi kan kun anbefale at undersøge alle muligheder og de forskellige avlere rigtig grundigt – ved nogle går der desværre lidt for meget forretning i tingene og diverse bestemmelser, såsom krav om meget tidlig kastrering/sterilisering, hvilket også var et absolut no-go for os! Man bør selv have retten til at bestemme over sin hund.

Hvad er vigtigt at vide om en Goldendoodle, inden man får sig den?

Der er rigtig mange gode ting, man bør vide, men det vil tage alt for lang tid at remse op, så istedet har jeg forsøgt at samle lidt facts og “fun facts” ud fra, hvordan vores Hermann er. Måske de kan hjælpe dig lidt på vej, hvis du overvejer en Goldendoodle:

  • Goldendoodles har forskelligt udseende og pelstype alt afhængigt af forældrene, men også, hvilken generation de er. Hermann er en Multigenerations Goldendoodle. Både hans mor og far er Goldendoodle F1B, dvs. de begge er 75% puddel og 25% Goldendoodle F1. En Goldendoodle F1 er en blanding af 50% Golden Retriever og 50% Puddel. Man kan aldrig være sikker på, hvilke gener hvalpene vil tage mest til sig, ligesom du heller ikke kan være sikker på at få en fældefri-hund. Dog er der større chance for at få det, jo længere man kommer ud i generationerne, som fx en Multigenerations.
  • Når en blanding er ud af flere generationer, som Hermann er, kan det desuden være svært at forudsige vægt mm. Hermann på nu +27 kg er bl.a. vokset over hovedet på begge hans forældre, som vejer hhv. 23 kg (mor) og 14 kg (far).
  • Vi er så heldige, at Hermann ikke fælder, men han kræver derfor en del pelspleje. Jeg, Trine, klipper ham selv hjemme og sørger for at hygge mig rigtig meget med det – det kan bestemt anbefales! Derudover skal han børstes mindst et par gange om ugen, min. én gang meget grundigt, så man undgår filtre og “matting”, som er når pelsen samles i filtklumper, som man derefter oftest er nødt til bare at klippe af for at undgå irritation for hunden.
  • Vi var lidt lang tid om at forsøge os med Hermanns første “badetur”, men efter et par gange i en sø + havet har det vist sig at der gemmer sig en ægte vandhund i Hermann – hvilket Goldendoodles faktisk også er kendte for at være (kommer nok fra Retriever-genet), så tøv endelig ikke med at teste det! Desuden er det en god ide forsigtigt at vænne dem til vand, helt fra hvalp, da både bad ifm. pelspleje og efter gåture (særligt poter) er en nødvendighed, når man er en hund med bamsepels.
  • Goldendoodles er også kendetegnet ved at være energiske og legesyge, så aktiviteter af forskellig art er et must.
  • Desuden kan energien også hobe sig lidt op i dem på sjove tidspunkter. Det ser vi hos Hermann, som specielt har en rigtig sjov tendens til at blive en sprængfarlig energibombe, når han har været i bad. Så skal der laves “zoomies” i haven og indenfor – helst på én gang!
  • Goldendoodles er utroligt kærlige og det er ingen undtagelse hos Hermann! Det bedste han ved er at få krammere og blive kysset forsigtigt mellem øjnene – og så er der altid garanti for, at Hermann kommer løbende og sætter sig mellem dine ben, hvis du sætter dig på gulvet hos ham. Han er utroligt kontaktsøgende og generelt meget tryg i både vores og andres selskab.

Vores bedste råd til andre, der overvejer en Goldendoodle

Du skal være indstillet på, at en Goldendoodle kræver pelspleje – enten hjemme eller mod betaling hos hundefrisør, men som er relativt dyrt og kan være lidt stressende for nogle hunde. Jeg vil derfor klart anbefale, at man tager sig tiden til selv at lære det – det er ikke så svært, som man skulle tro. 

Derudover de generelle råd, når man får en hvalp, men særligt ét – meld jer på hvalpekursus og sørg for at træne med hvalpen, så snart den er tryg hjemme hos jer og i jeres selskab. Det betaler sig senere hen og bygger et godt bånd mellem dig og hunden. 

Ellers så vil jeg til enhver tid anbefale en Goldendoodle til alle typer familier! 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger