OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en FT Springer Spaniel ejer. Formålet er lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race. Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra ejer af en FT Springer Spaniel.
Inspiration til dig, der overvejer racen
Navn på race: FT Springer Spaniel
Temperament: Middel
Aktivitetskrævende: Masser af motion
Nysgerrige: Meget
Pelspleje: Middel
Jeg hedder Maria og går i 2g. Min søster Line, som også hjælper med vores fællesprofil @Luna_ftspringerspaniel, er lige startet i 1g. Vi bor lidt uden for Aarhus med vores forældre, Luna og vores kat Pjuske. Vi bor tæt på marker og skove, som er helt perfekt til os.
Lidt om racen FT Springer Spaniel
FT springer spaniel, Field Trail spaniels, er meget aktive hunde. De er en af de mest populære jagthunde i Danmark, da de både er nemme at træne, elsker jagt men kan samtidigt være en rigtig god familiehund.
De er en mellem-størrelse hund, med masser af energi og er meget kontaktsøgende mod sin ejer.
Hvordan fik I øjnene op for racen FT Springer Spaniel ?
Min far går på jagt, så vi skulle have en, som han kunne have med, men som også var nem at træne. Min far blev foreslået FT spaniels, og vi kiggede videre på racen og hvad den havde af egenskaber, hvad det krævede af os og fandt ud af, det var et perfekt match.
Hvordan var hele processen ift. at finde avler?
Min far googlede lidt rundt og fandt ikke rigtig noget, der passede til os. Han spurgte sig til råd hos andre hundeejere, den lokale jagtklub og kom til sidst i kontakt med Jane og Jan, som avler på racen.
De kunne have en hvalp klar til os i slutningen af sommerferien 2017, men da vi var ude og rejse og først kom hjem igen november, aftalte vi med dem, at de vil passe hende og lave basis træning med hende, til vi hentede hende. Det var en rigtig god aftale, for Jane havde trænet tilbagekald, sit og at hun skulle være rolig. Et perfekt udgangspunkt for os som første-gangs-hundeejere.
Hvad er vigtigt at vide om racen, inden man får sig den?
- Vær opmærksom på deres energi og stimulation. De skal aktiveres meget med fx gåture og snusetæpper.
- De er hunde, som har brug for natur og steder at bruge energi. Derfor er de ikke så velegnede til storybyer,mm hvor de skal gå i snor hele tiden og ikke kan komme af med energi.
- De kan nemt blive ramt af stress, så ro er en vigtig del af deres opdragelse, så de kan have et godt liv.
- Den er vildtinteresseret og er derfor meget glad for fugle som fx agerhøns, så der skal trænes indkald som noget af det første
Bedste råd til andre, der overvejer samme race?
- De fungerer ikke kun som familiehund. De skal helst have jagt-delen med også, da det er det,mm de er bedst til.
- Træn med din hund ofte i starten, men i små omfang. Fx 20 min om morgenen og 20 min om aftenen. Dette hjælper med at lære hunden hvad den skal, uden den bliver stresset.
- Find en hundetræner som passer til jer. Det kan være en med mere jagt-orienteret træning eller med mere hvalpe-relateret træning, alt efter hvad der passer til jer.