Beroligende til hunde nytårsaften – vi guider dig på vej!

0
373

Opdateret den 12/01/2022

Beroligende til hunde nytårsaften, kan sommetider være en nødvendighed. Fyrværkeri og hunde er nemlig ikke altid en god kombination sammen. Reglerne herhjemme i Danmark siger, at der må skydes af fra den 27. December til og med den 1. Januar.
Umiddelbart lyder det ikke af meget, men har du en hund, der ikke kan være i sig selv, hver gang den hører lyden af fyrværkeri – ja, så bliver det nogle lange 6 dage for din hund. Heldigvis kan der efterhånden fås en del midler, som kan hjælpe din hund til at slappe af. 

Vi anbefaler dog, at du altid forhører dig ved din dyrlæge først, inden du begynder at give din hund, noget den skal indtage. Udover det, anbefales det altid at forebygge angst med træning, fremfor at give din hund beroligende, hvis muligt. 

I løbet af denne artikel vil der blive foreslået produkter, hvor nogle vil skulle indtages af din hund enten i pille eller pasta form, andre kan benyttes i rummet, hvor din hund befinder sig, eller produkter i form af dråber eller spray. Til sidst vil der også være ting, som kan sættes på din hund – f.eks. et halsbånd eller trøje. 

Forskellige typer beroligende til hunde nytårsaften

Zylkene – beroligende fodertilskud

Zylkene er et beroligende til hunde nytårsaften. Det anbefales, kun at bruge dem sammen med en målrettet træning. F.eks. ifm. træning af høje lyde og for at skabe en bedre hver dag for din hund. Er du i tvivl om, hvorvidt du skal bruge Zylkene, anbefaler vi på det kraftigste at snakke med din dyrlæge først. Det gør vi, fordi at disse piller skal bruges ifm. en intens træning og ikke blot som en nem løsning


 • Bør kun bruges under målrettet træning
 • Altid tal med din dyrlæge inden
 • Brugt korrekt kan det være en stor hjælp

 • Kan fås til alle størrelser hunde
 • 30 kapsler
 • Gives en time før

Thundershirt

Som beroligende til hunde nytårsaften er denne trøje harmløs, da den ikke kan påvirke din hund negativt, men i stedet blot tilføjer tryghed. En undersøgelse baseret på 2000 hunde viser at 80% af hundene, ændrede samt forbedrede deres symptomer ift. deres angst ved at have Thundershirten på.

Grunden til den positive effekt skyldes det konstante blide pres, som har en beroligende effekt, hvis hunde er bange eller nervøse. Når din hund skal have trøjen på første gang, så anbefales det at give godbidder, da din hund hurtigere vil forbinde det med noget positivt så.


 • Testet af mange
 • Godt anmeldt
 • Kan mindske utryghed

 • Bruges af dyrlæger
 • Flere størrelser
 • Grå

Adaptil Calm halsbånd

Sprayen bruges som beroligende til din hund nytårsaften ved at sprøjte den i det rum, hvor din hund vil befinde sig. Du skal bruge omkring 8-10 pump fra sprayen, alt efter hvor stort rummet er.

Grunden til at den virker beroligende for hunde, skyldes at sprayen, er lavet ud fra duften af naturlige feromoner, som afgives fra tæven, efter den har fået hvalpe. Når den feromoner-lignende spray bliver sprøjtet rundt i rummet, så gør det din hund mere tryg og er med til at aflede opmærksomheden, så fyrværkeriet ikke påvirker så meget.


 • Godt anmeldt online 
 • Syntetiske duft af naturlige dufte
 • Sprøjtes ikke på hunden

 • 60 ml
 • Effektiv i 1,5 – 2 timer
 • Sprøjtes i værelses

Adaptil Beroligelseshalsbånd

Det her halsbånd kan du roligt bruge som beroligende til hunde nytårsaften. Det virker i op til 3-4 uger og vil derfor kunne sidde på din hund, dagene hvor fyrværkeri er lovligt at skyde af. Efter blot en time virker det og har effekt. Det kan også bruges til, hvis din hund gør meget til hverdag eller har anden form for uhensigtsmæssig adfærd.


 • Virker beroligende
 • Langtidsvirkende
 • Velkendt mærke

 • Med valeriana og lavendel
 • Virker efter 1 time
 • Virker i 3-4 uger

Hvordan forebygger du nytårsangst ved din hund?

Har du en hvalp derhjemme, eller en hund der endnu ikke har haft ubehagelig oplevelser med fyrværkeri, så er der ingen grund til at starte med beroligende til hunde nytårsaften. Der anbefaler vi, at du i stedet bruger tid på at gøre din hund tryg ved de sædvanlige fyrværkeri lyde.

Den nemmeste og første måde, at forebygge samt undgå at din hund bliver mærket for livet af de store lyde udenfor, er ved at sikre, at den ikke er selv hjemme, når det er. En god ide er også, ikke at gå en tur lige når der bliver skudt mest af. Man har oftest en ide, om det område man bor i, hvornår der er mest gang i den. Undgå gåture på disse tidspunkter.

Inden fyrværkeri perioden starten, kan du træne derhjemme med din hund. Her anbefaler Dansk Kennel Klubs råd, om at du kan træne hjemmefra ved at afspille raketlyde fra f.eks. Youtube. Det er en god øvelse at starte med, da du her et sammen med din hund,i vante omgivelser og du kan selv styre volumen på lyden. Udover det, kan til en hver tid slukke for lyden. Det giver dig altså en fordel, at du kan styre det hele, mens du sidder med din hund.

Du starter selvfølgelig med en svag lyd i baggrunden af raketter og kan så efterfølgende skrue lidt op, som træning skrider fremad. Nøgleordene for at det bliver en succes, er en positiv oplevelse samt en masse tålmodighed.

I mens der trænes med fyrværkerilyde i baggrunden, skal du for at skabe en positiv oplevelse, give din hund noget den elsker. Det kan f.eks. være dens yndlings legetøj eller et ben, som den kan ligge og tygge i. I kan også lave øvelser sammen, som hjælper til aflede hundens opmærksomhed. Denne form for træning kaldes desensibilisering.

Måden det gavner på, er ved at din hund i fremtiden, vil associere fyrværkerilydene med positive oplevelser.

Min hund er bange for fyrværkeri – hvad gør jeg?

Har din hund allerede haft en dårlig oplevelse med fyrværkeri og forbinder det med noget negativt, så er det ikke nødvendigvis for sent at lave om på dette. Men hvor nøgleordene tidligere var “positive oplevelser samt en masse tålmodighed”, så er nøgleordene nu: Endnu flere positive oplevelser og endnu mere tålmodighed!

Har din hund allerede dårlige oplevelser, er det lige så vigtigt, at du har styr på din egen adfærd og kan aflede din hunds opmærksomhed, når situationerne opstår. Denne slags træning med din hund kan sagtens tage op til 3 måneder, før I er et sted, hvor I har opnået et rimeligt resultat. Da hunde er forskellige og nogle har dybere ar end andre, så kan det tage længere tid for nogle. Denne form for træning af din hund kaldes adfærdsmodificerende træning.

Hvordan ved jeg, at min hund er bange for fyrværkeri?

Vi vil næsten vove at påstå, at er din hund rigtig bange for fyrværkeri, er du slet ikke i tvivl. Alt efter hvor slemt din hunds angst er, vil den reagere ud fra det. Nogle hunde reagerer også forskelligt, men du kender din hund bedst og vil uden tvivl med det samme, kunne mærke at noget er galt.

Er din hund stresset, er bange eller har angst pga. fyrværkeriet, vil den ofte gøre en eller flere af følgende ting:

 • Ryste
 • Gemme sig
 • Løbe væk
 • Hyle
 • Have generel uro omkring den
 • Være urenlig

Gå en lang tur om formiddagen

Ligemeget, om din hund er bange for fyrværkeri eller ej, så anbefaler vi, at du går en god lang tur med din hund om formiddagen. Få brugt en masse krudt og energi. Kør ud til jeres favorit skov eller strand og gå en lang tur med masser af nye dufte. Din hund vil elske det og det er også godt for os, med en god lang tur, inden vi skal hjem og hygge med lækker mad hele aftenen. Gør det til en vane og du vil have en hund, der sover godt det meste af dagen og som ikke hele dagen vil have behov for leg og aktivitet. Men husk dog, mens du er afsted, ikke at tage snoren af din hund. Der er stadig mange, der påbegynder fyrværkeriet tidligere og tidligere og uden vi er klar, kan der bliver fyret en kæmpe raket af eller andet.


Hvornår ved jeg, om min hund skal have beroligende nytårsaften?

Alt efter hvordan din hund reagerer og er i perioden med fyrværkeri, er der forskellige måder, som du kan hjælpe den på vej. Hvis træning ikke virker, findes der flere midler til netop stressede situationer, som kan hjælpe din hund. Der findes midler, som kan berolige din hund, uden at den skal indtage hverken piller eller andet. Men er du i tvivl om, hvorvidt din hund skal have noget beroligende nytårsaften, så kontakt din dyrlæge. Produkterne som der er blevet henvist til i denne artikel, er alle ting, der kan købes uden recept til dit kæledyr.

Gode råd til nytårsaften

Nogle gange kan selv de mest simple råd, være dem man har brug for at få genopfrisket.
Vi anbefaler derfor, at du nytårsaften altid gør følgende:

 • Husk altid at have din hund i snor. Dette gælder lige meget, hvor sikker du er på din hund og hvor meget du stoler på den. Hunde er stadig blot dyr med instinkter, og bliver den forskrækket, kan man ikke altid forudsige dens mønster.
 • Lad ikke din hund være alene hjemme. Selv når midnat nærmer sig og det er normalt at gå udenfor, for at se fyrværkeriet, anbefaler vi, at du bliver inde sammen med din hund. På den måde sikrer du, at den føler sig mest tryg.
 • Minimer lydene. Luk vinduer og døre der er åbne. Så er lyden udefra knap så høj indendøre.
 • Tænd radio eller TV. Det kan både minimere lydene udendørs, samt gøre din hund mere tryg ved vante lyde. Overdriv dog ikke lydniveauet indenfor.
 • Hjælp med lyde eller godbidder. Som skrevet om i ovenstående produkter, kan dufte og nogle også smage berolige din hund. De kan være et forsøg værd at bruge det i dagene med fyrværkeri.
 • Vigtigst af alt – så skal du være rolig. Udstråler du, inden fyrværkeriet overhovedet er gået i gang, at du er nervøs og at der snart sker noget, så mærker din hund det med det samme.
 • Petguide.dk anbefaler altid, at beroligende midler skal være sidste løsning, hvis intet af ovenstående råd virker. Vi vil også understrege, at vi anbefaler, at du snakker med din dyrlæge, hvis din hund er meget bange og har decideret angst for fyrværkeri.
Tidligere artikelKatteseng – giv din kat ro til at slappe af!
Næste artikelFlåter på hunde | Vi hjælper dig af med dem
Mit navn er Julia, og jeg er administrator her på Petguide. Siden jeg var barn, har jeg elsket stort set alle dyr! (udover ederkopper)! Her på siden kombinerer jeg den kærlighed med min generelle nysgerrighed for at finde det bedste udstyr, foder, tips og tricks til alle kæledyrsejere.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her