ft springer spaniel

Engelsk Cocker Spaniel – Lær racen at kende!

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en Engelsk Cocker Spaniel ejer. Formålet er lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race.

Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra ejer af en Engelsk Cocker Spaniel.

Navn på race: Engelsk Cocker Spaniel
Temperament: Middel
Aktivitetskrævende: Mellem
Nysgerrige: Meget
Pelspleje: Stort behov

Vi hedder Jonathan og Celia og vi har været kærester i lidt over 3 år. Vi er begge 23 år og bor sammen i et lille rækkehus med en lille have. 

Jonathan studerer til Maskinmester og jeg er snart færdiguddannet kontorassistent. Vi elsker at sejle, bade og komme rundt og opleve forskellige steder og restauranter. Jonathan har båd i Silkeborg, så der bruger vi mange timer.

Lidt om racen Engelsk Cocker Spaniel

Det er en lille, kvik hund. Ikke så lille, at man er bange for at træde på den – men lille nok til at den er nem at have med de fleste steder 😉

De kommer i mange farver og nogen er “sporty” bygget, mens andre er lidt mere robuste.
Det er en glad og legesyg race, som normalt er meget ukompliceret, lærenem og vil meget gerne arbejde. Den er god til børn og andre hunde. Dog skal man huske, at det er en jagthund.

Derudover skal man være klar på, at de store og tunge ører kan give lidt problemer. Man skal også være opmærksom på, at ressourceforsvar KAN ligge lidt til racen.

Hvordan fik I øjnene op for racen Engelsk Cocker Spaniel?

Vi ønskede en race, der var lidt mindre – men med stor personlighed. Den skulle være glad for vand og kunne lide at være med alle steder, da vi næsten altid har vores hund med. 

Vi ville gerne have en hund, der elsker menneskelig kontakt og andre hunde. Samtidig ville vi gerne have en hund, der var lidt “gang i”, og som kan lide at være aktiv. Celia elsker at gå til forskellige former for hundetræning. Så det var også vigtigt, at vores hund ville kunne lide at træne. 

Vi googlede i mange timer og til sidst faldt vi for racen med de store ører og mørke øjne 🙂

Hvordan var hele processen ift. at finde avler?

Vi besluttede at få hund under corona, og det var rent ud sagt næsten umuligt at finde en ren engelsk cocker spaniel. Alle de kenneler vi kontaktede, havde over 20 på venteliste før os, så vi var tæt på at opgive.

Vi prøvede at lave et opslag i 3 forskellige Facebook grupper for cockerspaniels. Det gav pote. Vi kom i kontakt med en privat avler, som havde en hunhund, der var drægtig. Hun var rigtig sød og havde os med under hele forløbet.

Hun sendte billeder af den gravide tæve, og da hvalpene blev født, midt om natten, skrev hun til os og sendte billeder af de nyfødte. Avleren oprettede en privat Facebook gruppe, og der blev der lagt mange billeder op flere gange om ugen. Det var super fedt, at man kunne følge så meget med.

Vi fik lov til at besøge hvalpene, allerede da de var omkring 1,5 uge gamle. Og vi besøgte dem 5 gange i alt. Det var også super dejligt, da man virkelig kunne følge med i hvalpens udvikling.
Da vi hentede Berrie, fik vi en lille startpakke med samt en oplæring i, hvordan man skulle pleje pelsen.
Så alt i alt en rigtig god oplevelse.

Hvad er vigtigt at vide om racen, inden man får sig den?

Ørepleje! Ørepleje! Ørepleje! Det er så vigtigt at holde dem tørre og fine, ellers kommer der lynhurtigt svamp i ørene. Berrie havde problemer, allerede fra hun var 12 uger… men det er heldigvis blevet meget bedre!

En anden vigtig ting om racen – den knytter sig MEGET stærkt til dens primære person. Det er klart en enmands hund. Det er en god familiehund, uden tvivl! Men den knytter sig stærkt til den person, der står for den daglige træning og pleje. Berrie er klart en mor-hund.

Selvom det er en jagthund, kan man sagtens have den som “hygge hund”. Vi var lidt bekymrede for, om vi kunne aktivere Berrie nok, men det er, hvad man gør det til. Så man skal ikke lade sig skræmme, når nogen siger, at de kravler på væggene, hvis de ikke bliver aktiveret hele tiden. Hvis man sørger for at lave lidt mental stimulering, så er det rigeligt.

En anden ting vi blev lidt overraskede over, var ressourceforsvar. Vi havde godt læst, at det kunne forekomme, men vi troede ikke rigtig, at det var noget, man ville mærke til. Men det er det. Selvfølgelig er det ikke alle cockere, der får det, men vær opmærksom på, at det måske er lidt hyppigere end ved andre racer. Vi har ihvertfald måtte lære at håndtere det. Ikke sagt at Berrie er aggressiv eller en ond hund, men man skal lige være obs på hende.

Bedste råd til andre, der overvejer samme race?

  • Find en god træner du stoler på! Det er guld værd! Start til hundetræning med det samme og få socialiseret hvalpen godt. Vi har gået i legestue med Berrie, siden hun var 8 uger, og i dag har hun et virkelig flot hundesprog, der gør, at vi stoler på, at hun selv kan bedømme hvilke hunde, hun kan lege med.
  • Gør det klart, at en engelsk cocker spaniel har brug for mental stimulering. Spor, næsearbejde og lignende. Disse ting skaber en hund i god balance.
  • Husk på, at ressourceforsvar er NORMAL hundeadfærd og lad dig ikke slå ud, hvis din hund viser tegn på det.
  • Husk at gøre lidt ekstra ud af øreplejen.
  • Start med at øve indkald fra starten! Det gjorde vi og Berrie går sjældent med snor. Bliv ikke afskrækket over at folk råber op omkring at en jagthund aldrig kommer til at kunne gå løs. Det kan sagtens lade sig gøre hvis man starter tidligt.
  • Og til sidst – gør dig klar til at få den mest fjollede, hengivne, puttesyge, humoristiske, klodsede og sindssygt charmerende hund i verden ❤️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger