british shorthair

British Shorthair – Lær racen bedre at kende!

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en British Shorthair-ejer. Formålet er at lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race. Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra en British Shorthair-ejer.


Navn på race: British Shorthair
Temperament: Afslappet, bestemt og kælen
Aktivitetskrævende: Sover det meste af dagen
Nysgerrig: Ja, hvis der er mad på bordet
Pelspleje: En del

Mit navn er Marlene, jeg er 36 år, og bor i en lille landsby på Fyn med min søn Lucas, på 9 år, vores kat Baloo på 7 år og vores hund Rocky på 4 mdr.

Til dagligt arbejder jeg på et plejehjem, og til januar skal jeg starte uddannelse til SSA.
Jeg har lige siden, jeg var lille haft kat, og ville ikke, kunne se mig selv uden.

Lidt om racen British Shorthair

Racen stammer lidt som navnet angiver fra Storbritannien, og er nok den ældste racekat landet har.
Den er Englands nationalkat, og bliver også omtalt som briten eller bamsekatten pga. sit bløde og store runde udseende.

Vægten ligger imellem 3 og 8 kg, hvor hunnerne vejer mindst, Baloo ligger på omkring de 5,5 kg, mange hankatte der kun er indendørs vejer typisk mere, men da Baloo er både inde og udekat, er vægten lavere, da han har bedre mulighed for at være aktiv på et større område.

Det er en kat med et godt jægerinstinkt, da vi bor på landet og Baloo som sagt også udekat, så bliver der flittigt fanget både mus og fugle, eneste ulempe er dog, at musene til tider bliver taget levende med indenfor som legetøj.

Ligeså stor en enspænder Baloo kan være, ligeså social er han også, og skal gerne befinde sig lige i nærheden af os. Hvis Lucas er gået over til hans bedsteforældre, så kan man være helt sikker på, at Baloo troligt ligger og venter udenfor deres hus, enten på at Lucas kommer ud igen, eller i håb om at han bliver lukket ind.

Han elsker opmærksomhed, nus og klø, og skal gerne helt op og ligge på brystkassen for at putte om aftenen, møder han dig enten i haven eller i gangen indenfor, ser han hurtigt sit snit til at smide sig med benene i vejret, i håb om at man forbarmer sig over ham, og kommer og klør ham på maven, men pas på – den indre kriger ligger altid på lur, og når man mindst venter det, sidder han i armen på en klar til leg, så man skal forvente et par kradsemærker eller fem, når han først begynder.

British Shorthair Temperament og pelspleje

Det er en kat med sin egen vilje, og hvis den først har sat sig for, at der er noget den ikke vil, så er der ingen vej til at få den til det. Baloo hader f.eks. at blive redt, og det er en kamp uden lige hver gang, og lad os bare sige at det ikke er mig, der vinder kampen. Derimod har han intet imod at komme i bad, og synes at det er helt fantastisk at blive skrubbet med shampoo.

British Shorthair racen har en meget kraftig og ekstremt blød pels, (plejer at sammenligne den med en kanins pels, når folk spørg, da jeg synes, at de er lige bløde), derfor er det god idé, at deres pels bliver redt et par gange i ugen, og oftere i fældningsperioden om foråret, da vinterfrakken der skal af. Det er ikke en race der fælder voldsomt, men da deres pels er så kraftig, kan den hurtigt komme til at se uglet ud, hvis den ikke bliver redt.

Hvordan fik i øjnene op for racen British Shorthair?

Mindes at jeg engang for mange år siden, så et billede af racen på nettet, og der faldt jeg bare fuldstændig for den, og bestemte der, at den dag min daværende kat ikke kunne mere, så var det den race, jeg skulle have næste gang, og har ikke fortrudt ét sekund.

Hvordan fandt du Baloo og hvordan var hele processen ift. at finde avler og sådan?

Jeg ledte på nettet, og fandt en annonce på DBA, og tog så kontakt til ejeren, vi besøgte killingerne, og valgte hvilken vi ønskede, og da de var 8 uger, kunne vi hente ham hjem.

Hvad er vigtigt at vide om racen British Shorthair, inden man får sig den?

Når man læser om racen på nettet, står der flere steder, at det ikke er en race, der er særligt vild med at blive kælet med, dette er ikke altid tilfældet, Baloo elsker at blive kælet, nusset og puttet med, og jo tættere han kan ligge op af en eller gerne helt oppe på en jo bedre.

Så det har meget at sige med kattens personlighed, og hvad den er vokset op med, så man kan sagtens få en enormt kælen kat i den race.

Dine bedste råd til andre, der overvejer at få en British Shorthair?

Få den lært fra killing, at det er helt okay at blive redt. Baloo er nu 7 år, og vi kæmper stadig med børsten, fordi han ikke fik det lært i en tidlig alder.

Produkter der er gode til en British Shorthair

  • Slowfeeder fra Yummee i str. S med Carnilove vådfoder på til at aflede opmærksomheden fra f.eks. bad eller børstning.
  • Kw hvid shampoo da den er god til de lyse og grå pelse. Samtidig med at den hjælper med at mindske sammenfiltringer i pelsen.
  • Moser striglehandske og Comfort karte børste for at få pelsen redt godt igennem.
  • Striglehandsken er god til den milde børstning, og karten er fantastisk til at komme i bund i den tykke pels, da den til tider godt kan filtre lidt.
  • Companion cubes m. kylling & rejer og Trixie frysetørret rejer fordi alle katte fortjener lidt lækkert.

Ellers er det ikke så meget andet at sige end, hvis i overvejer en britte, kan de kun anbefales! Det er en fantastisk kat med et fantastisk sind.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger