Vinduerne er rullet op, airconditionen er tændt og udenfor suser sommerlandskabet forbi. Salige toner fra den på forhånd sammensatte Spotify-playliste fylder bilen med lavmælt klassisk musik og forventninger om alle de eventyr, der venter i løbet af de næste par uger.
Sommeren er på sit højeste, men der hvor vi skal hen, er luften køligere. På bagsædet står nemlig et transportbur med vores kæreste eje, og han bryder sig bestemt ikke om sol og sommer.
Undervejs ændrer landskabet sig gradvist.
Must haves til bilferien
Danske sommer-enge og grøftekanter med vilde blomster, skiftes ud med fjelde, vandfald, endeløse nåletræsskove og rensdyrflokke der krydser vejene. GPS’en skaber sig, da vi kører op ad en uofficiel vej, og insisterer på, at vi laver en u-vending og kører direkte i fjorden til venstre. Vi smiler overbærende til hinanden, og trækker ind til siden, for at holde pause igen.
For når man skal køre godt 1000 km på en dag, kan det godt blive kedeligt for hunden på bagsædet, så det kræver nogle pauser undervejs. Ved hvert stop vi gør undervejs, bemærker vi, hvordan temperaturen er faldet et par grader, og jo nærmere vi kommer vores destination, jo flere sneklædte fjelde præger det smukke, rå landskab. Bilen er heldigvis tætpakket med varme sweatre og halstørklæder, for vi er forberedte på, hvad der venter os, når vi når Jotunheimen.
Destinationen er som regel en lejet bjælkehytte oppe i fjeldet – med udsigt over vildmark og elve. Det er godt at have en tryg base at kunne trække sig tilbage til efter en lang køretur, og alle de daglige udflugter der venter.
Hvert år ser vores sommerferie nogenlunde sådan ud, og for de fleste vil det nok virke en smule absurd, at man vælger at køre nordpå for at holde sommerferie, når de fleste strande, palmer og hoteller er sydpå. Men for os er der en ganske særlig grund. Han har fire ben, en lille snude – og så er han udstyret med en dobbelt pels, der er så tyk, at han kan holde varmen selvom temperaturen nærmer sig 10 frostgrader. Det betyder selvfølgelig også, at sommeren herhjemme i Danmark selvsagt ikke er hans favorit årstid.
Hvis vi skruer tiden lidt tilbage – syv år for at være præcis, så det hele lidt anderledes ud. Min mand og jeg var i starten af tyverne, og vi drømte om at få en hund og rejse rundt og opleve verden sammen. Vi skulle vandre nationalparker tynde, svømme i skovsøer, overnatte i en afsides bjerghytte, se nordlyset og lave mad over bål.
Derfra gik det stærkt. Indenfor et par år giftede vi os, købte et hus og fandt en god kennel, der havde pomeranian hvalpe til salg. Vi købte os en hvalp – en rigtig lille ballademager, og han blev vores evenyrhund.
Senere skulle det vise sig, at en af fordelene ved at have så lille en hund, er at den er nem at have med – bl.a. fordi den ikke fylder ret meget i bilen.
Vi har indtil videre været på adskillige bilferier med vores hund, Prins. Og hver og en har været et eventyr.
Når vi planlægger en rejse med hunden, er der flere ting, der skal være styr på. Først og fremmest undersøger vi overnatningsmuligheder, og sikrer os, at man må medbringe hund inden vi booker. Vi bruger altid Booking.com, når vi skal bestille overnatninger, da der findes en funktion i deres søgesystem, der sørger for, at man kun præsenteres for de overnatningssteder, hvor hunde er tilladt. Derefter planlægger vi vores køretur, således at der er nogle steder langs ruten, hvor vi kan gå nogle gode ture, så hunden kan komme ud og snuse, tisse og få lidt indenbords.
Til planlægning af ruten bruger vi altid Google Maps, som gør det super let at skabe et overblik over hele turen, dens varighed og eventuel trafik eller forsinkelser.
Når vi er på bilferie er det vigtigt at hunden har en tryg plads i bilen, hvor den ved, at den skal slappe af. Vi har gennem årene brugt lang tid på at træne kørsel med transportbur, så han nu ved, at det er et sted hvor man slapper af. Det er nemlig ikke særlig fedt at have en stresset eller køresyg hund med på bilferie.
Vores ture har givet os en masse god erfaring og viden, som for os er helt uundværlig, når vi sætter kursen mod fjerne destinationer. En af tingene, er altid at undersøge regler for transport af hunde som gælder i det eller de lande vi planlægger at rejse til, eller igennem. Visse steder er det f.eks et krav, at hunden er i et lukket, fastspændt bur. Det er også vigtigt at undersøge regler for indrejse med dyr i det/de lande man besøger. F.eks skal man inden indrejse til Sverige, melde hos Tullverket at man medbringer dyr.
Det kan gøres online, og man får tilsendt et nummer (pr. medbragte dyr), som man skal kunne fremvise. Desuden kræver vores svenske naboer at hunden er vaccineret mod rabies, hvilket også skal kunne dokumenteres. Man skal dog være i lidt god tid her, vaccinen virker nemlig ikke med det samme. I Norge skal hunden have ormekur mod rævebændelorm – også en behandling der har en tidsfrist. Derudover skal hunden have lavet sig et pas hos dyrlægen inden afrejse. Vi spørger derfor altid vores dyrlæge til råds i god tid, når vi planlægger at tage vovsen med til udlandet.
Når vi går i gang med planlægningen af en bilferie, medregner vi altid vores hund, og tænker ham ind i de planer vi har med ferien. Vi undersøger på forhånd hvilke seværdigheder i nærheden, der er hundevenlige, og vælger at bo et sted med eget køkken, da hunde langt de fleste steder ikke må komme med på restaurant. Det er aldrig en god ide at lade hunden vente udenfor alene i et fremmed land, mens man spiser spaghetti bolognese på den lokale grillbar.
Det lyder måske som om, der er en masse ting man ikke kan, når hunden er med – og det er der også. Men det giver samtidig nogle gode muligheder for sjovere og anderledes alternativer. Det kan f.eks blive den sommerferie, hvor man ender med at grille og spise udenfor hele ugen, og man opdager hvor fedt det er at opdage skjulte perler på vandreturen sammen med hunden. Og de fleste af os hundeejere ved også, at hunden tit er en god indgangsvinkel til at møde, og falde i snak med fremmede – om det er en gammel vejrbidt fisker med en god røverhistorie (på sløret lettere uforståeligt norsk), eller en lokal skovhugger, jæger, ravsamler, landbetjent osv. Det giver altid nogle spændende oplevelser, og der er nærmest garanti for et uventet eventyr.
Vores oplevelse er, at de ferier hvor vi har hunden med, altid ender med at være dem, hvor vi tilbringer mest kvalitetstid sammen. Vi er mere nærværende, tættere på naturen, og jeg kan uden at overdrive sige, at det er på disse ferier hvor vi oplever allermest. Og så synes vi, at vores hund har fortjent et liv med oplevelser og eventyr.
Vi har lavet denne pakkeliste, som vi bruger hver gang vi er afsted med vores hund:
- Hundemad
- Godbidder
- Skåle til vand og mad
- Sele og hundesnore i forskellige længder
- Krog der kan skrues i jorden – til fastlåsning af snor når vi holder pause
- Transportbur til bilen
- Tæpper
- Førstehjælpskasse til hund
- flåt tang,
- kam/børste & saks (til at fjerne burrer og andre spændende ting fra pelsen)
- Bæresele (lille hund)
- Pas, papirer med dokumentation for relevante vacciner/ormekure
- Hundetegn (sidder i halsbånd eller sele) – vigtigt hvis hunden løber væk
- Lys til hunden (når vi går om aftenen)
- regndækken
Vi har haft nogle helt fantastiske ferier med hunden. Der er ingen tvivl om, at det er de ture vi husker allerbedst, og hvor nogle af vores kæreste minder opstod. Vores sidste sommerferie i Norge er til dato den allerbedste. Vi lejede en hytte oppe i fjeldet, og tog på dagsture ud i naturen. En af missionerne det år var at finde vilde, norske multebær til en kage jeg ville bage. Vi blev væk i fjeldet en formiddag, fordi vi forlod stien.
Det var en dårlig ide, men vores hund var på sporet af noget, og vi fulgte ham ind mellem træerne. Pludselig stod vi i en lysning med vilde blåbær så langt øjet rakte, og dér ved en lille bæk voksede multebær! Gyldne, saftige og perfekt modne. Jeg fyldte min kurv med multebær og blåbær, og på vej tilbage begyndte det at regne så meget, at vi måtte søge ly under et stort fyrretræ. På vores lille detour fandt vi også et stort vandfald, mødte en flok rensdyr og blev et par oplevelser rigere. Det lyder måske fjollet, men det er en dag, jeg aldrig glemmer.
Vi elsker at rejse med vores hund, og det er noget, vi har planer om at fortsætte med. Drømmen er nu at købe en lille ‘California’, eller en autocamper og køre til Nordkap – selvfølgelig med vores lille, trofaste følgesvend.