bikejoring

Bikejoring – har du prøvet det med hund?

Bikejoring If it doesn’t challenge you it doesn’t change you.

Har du en hund med energi og lyst til at løbe, så bør du prøve bikejoring. Bikejoring er en sport, der kan dyrkes af alle. Det er sjovt og udfordrende for begge parter.
Bikejoring kræver træning og tålmodighed. Hunden bør ikke presses for meget, da det ender med en hund, der ikke har lyst og i værste tilfælde… skader. Derfor siger man også, at hunden helst skal være halvandet til to år, før den kommer foran cyklen. Dette betyder IKKE, at man ikke kan træne hunden op til bikejoring. Man kan træne alt det basale, som hunden skal kunne. Dette kan gøres ved hjælp af gåture eller canicross.


Når du får hunden og du ved, at du vil bruge den til bikejoring, kan du træne højre, venstre, fremad og stop. Dette kan du gøre ved at vise hunden, hvad det betyder, hvilket gør, at hunden kan huske det og ender med at forstå det. Når hunden fylder et år, kan du starte med at dyrke canicross. Dette er et rigtig godt hjælpemiddel til dig, der gerne vil dyrke bikejoring. I canicross trænes hunden nemlig i at være foran samt at skulle korrigere efter dit sprog. Du kan læse mere om canicross på petguide.dk eller skrive til @thethirdran på instagram.

Hvornår begyndte vi at dyrke bikejoring? Og hvorfor begyndte vi på det tidspunkt?

Vejret skal være med dig, når du starter med bikejoring. I efteråret 2020 startede vi træningen, da det passede med at Atena og Omega, var omkring 21 måneder. Denne alder er helt perfekt, når man vil starte på træning, fordi hunden er tæt på at være fuldt udviklet. Der vil selvfølgelig være mange, som vælger at starte tidligere eller senere, hvilket er helt op til den enkelte person. Hvis bare man har hundens helbred i tankerne.

Alle hunde er forskellige. HUSK at du skal kende din hund, inden du starter. Stil dig selv nogle af disse spørgsmål: er min hund usikker? Og i hvor høj grad? Kan jeg stole på at min hund? Hvilke ting distraherer min hund? Og hvordan kan jeg hjælpe den med at være fokuseret?

Sidst men ikke mindst: har jeg trænet min hund godt nok til, at jeg kan starte? Alle disse spørgsmål er vigtige. Her har du mulighed for at lære din hund bedre at kende. Og hvis du stoler på dig selv og på din hund, så kan du kigge forbi dyrlægen eller forbi en massør/fysioterapeut, som kan fortælle dig om hunden er klar til denne form for aktivitet.

Hvorfor få tjekket hunden igennem? Kan det ikke være lige meget?

Godt spørgsmål. Nogle mener, at det er irrelevant. Imens andre mener, at det er vigtigt. Jeg mener, at det er vigtigt at kende sin hunds svage og stærke punkter. På den måde har man altid noget at arbejde på. Jeg har god erfaring med massør/fysioterapeuter til mine hunde. Vi tog første gang til massør, da Atena og Omega var cirka 5 måneder gamle. Her fandt vi blandt andet ud af, at Atena kun opbyggede muskler i den side af kroppen, hvilket skyldtes, at hun havde problemer med ryggen. Dette var med til at bestemme, hvornår Atena måtte begynde at dyrke bikejoring.

Hvordan startede vi træningen?

Siden Atena og Omega var helt små, har vi trænet højre, venstre, fremad og stop på vores daglige gåture. På den måde har det været let at styre retningen, når de er foran. Da de var 10-11 måneder, startede vi canicross træningen, hvilket har været en stor hjælp med overgangen til bikejoring. Med canicross har man hele essensen af bikejoring. MEN husk det ikke er det samme, og derfor skal hunden være ældre, når det drejer sig om bikejoring.

Mit fokus har altid været, at træningen skal være varierende. Atena og Omega dyrker canicross og bikejoring, hvilket suppleres med balance- og styrketræning. Derudover andre former for mentaltræning restituerende aktiviteter. Omega på 28 kg startede med bikejoringtræning 1-2 gange ugentligt.

Omega er stærk og kan derfor holde til meget, dog skal det siges, at hans sind er skrøbeligt, så derfor skal træningen ikke være for hård. Igen vil jeg pointere, at det er vigtigt, at du kender din hund. Omegas bikejoringtræning var på distancer mellem 2-5 km per gang med henblik på stamina.

Atena på 18 kg blev trænet i bikejoring, 1 gang hver tredje uge på grund af hendes rygproblemer. Dog tog jeg til waterwalking med hende 1-2 gange om ugen for at hjælpe hende på vej. Det har resulteret i, at Atena nu kan være med næsten lige så meget som Omega. NU træner vi mere intenst og nyder de sidste måneder med det kølige vejr. Mit råd er, at du som hundeejer bestemmer dig for, hvad du vil bruge hunden til, når den er helt lille, for på den måde er det hele lettere. Du kan selvfølgelig godt træne hunden op til bikejoring, når den er ældre. Det er ingen problem. Det kræver mere af dig som ejer – vær´ tålmodig.

Ting tager tid og ting tager den tid, ting tager.

Du kan for eksempel starte med at cykle på en lige strækning, hvor der ingen forstyrrelser er. Dette kan gøres, indtil hunden er tryg ved at være foran. Her er det vigtigt, at du husker at rose hunden. Det næste step vil være at tage på nogle brede stier med sving. Her vil hunden have mulighed for at vise dig, hvor dygtig den er. Dermed vil den være glad, hvis du viser engagement og stolthed. Næste step vil være fart, sving og udholdenhed. Og sidst men ikke mindst, en udfordring – det kan ske på mange måder.

Vores næste skridt er MTB track. Her vil jeg blive udfordret i forhold til korrekt stemmestyring og hundene vil have mulighed for at vise, hvor gode de er. Vi tager små skridt, hver gang vi træner, hvilket gør mig så glad. Dette viser jeg hundene ved at nusse og klø dem imens, at jeg roser dem med en positiv stemme. For mig er det vigtigt, at de ved, at jeg er pavestolt af dem. På den måde får vi det bedste samarbejde. Samt kommer vi til at stole meget mere på hinanden.

Husk restitution. Det gælder både hund og ejer.

Protein, fedt og kulhydrater er vigtige. Specielt når du er meget aktiv med hunden. Det gælder om at finde det rigtige for jer. Det gælder både foder, snacks og supplement til muskler og led. Så hvad får Atena og Omega? De spiser tørfoder fra Virbac Skandinavien, som suppleres med BARF. Derudover suppleres foderet med Essential muscle and joint oil, og som belønning før og efter træning får de Virbac energy fuel samt et hårdkogt æg to gange om ugen.

Hvad med udstyr til bikejoring?

En stor del af bikejoring er udstyr. Ergonomisk og holdbart udstyr. Hunden skal have en sele, der støtter kroppen og passer godt. Der findes mange forskellige og min klare anbefaling er at finde en træksele. Vi bruger non-stop freemotion, som vi har købt hos qimmiq.dk. Trine som ejer qimmiq.dk kan hjælpe dig med at finde en sele, som passer din hund. Derudover skal du bruge en bungee line, der kan fastsættes på styret. Vi bruger MR Koppel city line, da den let kan tages af og på. Nogle benytter også en antenne, hvilket kan være en god ide, da den sørger for at linen ikke ryger ind i hjulet. Hvis du cykler med to hunde, skal du huske en splitter og en neckline. Sidst men ikke mindst husk cykelhjelmen og varmt tøj.

Pawfives IG @thethirdran

Skriv et svar

Cookie-indstillinger