Berner Sennen – Lær racen at kende!

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en Berner Sennen-ejer. Formålet er at lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race. Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra en Berner Sennen-ejer.

Navn på race: Berner Sennen
Temperament: Venlig, rolig og godmodig
Aktivitetskrævende: Middel
Nysgerrig: Ja
Pelspleje: Høj

Vi hedder Amalie (28 år) og Patrick (29 år) og har været sammen i snart 9 år. Patrick arbejder som reservedelschef med Toyota og Amalie som sosu på et demensafsnit.

Vi bor i et dejligt rækkehus på Midtsjælland, men er i gang med at kigge på hus.
Vores fritid bliver brugt på Cody og en del hjemmehygge. Amalie rider, og Patrick spiller fodbold (når han ikke har en knæskade).

Lidt om racen Berner Sennen

 • Berner Sennen stammer fra Schweiz, og blev i gamle dage brugt til holde styr på kvægene i bjergene. De trak også mælkekærrerne på de små stier, hvor heste ikke kunne gå. Derfor er der også flere, der trækker med deres hunde den dag i dag.
 • En Berner sennen er venlig og godmodig, og en super familiehund. Deres adfærd er beskyttende over for deres nærmeste, og skal derfor nogle gange lige se folk, de ikke kender, an, inden at de bliver “godkendt”.
 • En Berner sennen har en god tålmodighed, og er derfor rigtig gode og rolige blandt børn. Dog er de store og lidt klodsede, så de kan sommetider ved et uheld vælte et barn.
 • En Berner sennen kan passe ind i de fleste familier, da de er så rolige.
 • En Berner er meget lærenem, og vil rigtig gerne lære nye ting og arbejde (især hvis der indgår godbidder). Det er bedst at træne varieret og i korte sekvenser, da opmærksomheden godt kan svække lidt, hvis det er det samme, man træner i længere tid. Dog er der mange Bernere som har lidt problemer med ørerne (selektiv hørelse)
 • Bernere modnes sent både fysisk og mentalt.
 • Berner sennen har meget pels, og kræver en del pelspleje. De fælder en del og bør børstes igennem med en børste en gang om ugen. Man skal ikke være pelsforskrækket, da man næsten ikke kan undgå, at der kommer til at ligge sorte totter rundt omkring i hjemmet. De kræver bad, når de er beskidte.
 • Pga. al deres pels, er de meget glade for at opholde sig udendørs. Sørg for, at der er vand og skygge. Indendørs vil de meget gerne ligge på fliser eller kølemåtte.
 • En Berner sennen har ikke behov for den vilde motion. Vil meget gerne ud og gå nogle gode ture og snuse nogle gange om dagen. Har ikke behov for at skulle løbe ture, da deres knogler ikke kan holde til det. Derfor er det en god ide at aktivere Bernere på en anden måde. Evt. Snuselege.
 • Udover det, er en Berner sennen en rigtig puttehund, og har overhovedet ikke styr på deres størrelse. De vil allerhelst gerne op på skødet hvis de kan det.
 • Desværre kan der følge mange sygdomme med en Berner sennen. Især lider de af HD, AD og kræft.
 • Deres gennemsnitsalder er 6-8 år.

Hvordan fik I øjnene op for racen Berner Sennen?

Vi har lige fra starten af vores forhold været enige om, at vi skulle have en stor bamse med en masse hår. Jo større, jo bedre. Vi snakkede om Berner sennen, New foundlænder eller Leonberger.

Vi fandt ud af at en berner passede rigtig godt til os. Vi måtte dog vente en del år med at få vores berner da vi boede i lejlighed, og en Berner fylder en del.

Hvordan fandt I Cody og hvordan var hele processen ift. at finde avler:

Vi var først inde og kigge på berner-sennen.dk. Her kan man finde opdrættere. Vi fandt dog Cody hos en privatavler på en Berner sennen Facebook gruppe og kunne bare mærke, at det var det bedste sted, og at vi havde den helt rigtige mavefornemmelse.
Man skal regne med, at der er ventetid op til et år, hvis man skal have en Berner.

Hvad er vigtigt at vide om en Berner Sennen, inden man får sig den?

Det er rigtigt vigtigt, at man vælger en hvalp fra en god kennel. Bernere har desværre en tildens til at få HD, AD og kræft. Derudover skal man vide, at de har en meget lav levealder.

Hvalpe må ikke aktiveres med løb og vild leg, da deres knogler ikke er udviklede, før at de er 12-18 måneder.
Det er rigtig vigtigt med en god sygeforsikring! Hellere ofre nogle flere penge på det, end at det lige pludselig er for sent.

Dine bedste råd til andre, der overvejer at få samme race

Overvej om man har pladsen, da det er en stor race. Et hus med have er perfekt, hvis man har en Berner.
Hvis man er en meget aktiv familie som gerne vil gå eller løbe mange kilometer med sin hund, er det måske den forkerte race. Det er også vigtigt at have en god økonomi, da alle tingene oppe i str. XL koster noget mere, og de spiser rigtig meget foder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger