Tøj til katte – Det skal du vide, inden du giver din kat tøj på

Er tøj til katte nødvendigt?

Modsat hunde, så har katte næsten aldrig et fysisk behov for tøj. I meget få tilfælde ser man katteracer, der har behov for ekstra varme gennem et lag tøj. I de tilfælde, hvor det er nødvendigt, skyldes det ofte sygdom eller en diagnose, der hæmmer kattens immunforsvar.

Så når vi snakker om tøj til katte, så er det oftest i en sammenhæng, der involverer sjov, fest, udstilling, billeder til sociale medier – eller ejere der tager “forældrerollen” meget seriøst overfor deres kat. 

Derfor er processen i at vælge tøj til katte også meget anderledes, end hvis du f.eks. skal købe tøj til hunde. Ved hunde er det nemlig ikke kun et sødt og nuttet udseende, der gør sig gældende, når man som ejer skal vælge tøj. Her er der vigtige funktioner i tøjet, der skal tages hensyn til, da nogle racer kræver mere varme, og nogle kræver mere komfort. Ved tøj til katte er det straks mere løst, og som nævnt stort set kun for fornøjelsens skyld – og nok mest for ejerens skyld.

Som nævnt, så er det i følgende situationer, at man som regel vælger at investere i tøj til katte:

 • Sociale arrangementer
 • Katteudstillinger 
 • Sociale profiler (Instagram, Facebook mm.)
 • Fysisk behov (diagnose, skade, race)

Så det er altså i hovedtræk mere for synets skyld og ikke primært for kattens sundhed, at man vælger tøj til katten. Det er også helt fint, så længe man altid har kattens komfort og glæde i fokus, når både tøjet købes – og den skal klædes på. 

Er du katteejer, og er du i tvivl om, hvad du skal kigge efter, når du skal shoppe tøjet, så skal du læse med videre her.

Hvad skal man kigge efter ved tøj til katte?

Når man så har besluttet sig for at investere i sjove, seje og søde kostumer til sin kat, så er der alligevel et par ting, man bør være opmærksom på, inden man køber. Selvom man finder det mest nuttede outfit, så er kattens komfort og hvor tilpas den er, noget man skal tænke på. Tænker man ikke på dette, så kan man ende med at stresse katten mere end nødvendigt.

De fleste ved også, at katte generelt ikke er for glade for at blive påklædt, da de meget er deres egen herre. Der findes tips og tricks til, hvordan du “nemmest” og mest stressfrit, får påklædt din kat, og vi råder dig til at have minimum 1-2 metoder klar, alt efter hvor rolig din kat er. 

Men det du bør kigge efter i tøj til katte, inden du investerer, er:

 • Komfort 
 • Funktionalitet

Komfort

Det værste der kan ske ved at investere i tøj til katte, er at tøjet viser sig at være utroligt ukomfortabel for dyret. Det vil stresse katten allerede ved påsætning, og forstærke utilpasheden så snart katten er påklædt. En stresset og utilpas kat kan skabe en lavine af problemer, og i værste tilfælde ende med kradseri, bid eller en bortløben kat. 

Når vi taler om komfort, så sørg for, at selve materialet ikke slider, kradser eller gnider for meget mod kattens krop. Her er det vigtigt, at du kender din til katteracen, da en tyndhåret/hårløs kat, sphynx for eksempel, vil kræve meget mere polstring end en langhåret kat (perser).

Når du har styr på stoffet/materialet, så bør du sikre dig, at der ikke er skarpe/hårde kanter ved ben, hals og hale. Dette er nemlig alfa og omega for det næste punkt, funktionalitet.

Funktionalitet

En kat har et stort behov for at kunne bevæge sig frit uden begrænsninger. Så der bør ikke være noget, der forstyrrer omkring skulderleddene, der forhindrer katten i at hoppe, løbe eller snige sig i det høje græs. Derfor må selve materialet heller ikke være for hårdt eller stift, så katten hæmmes gennem sin normale færd – uanset om den leger, jager eller noget tredje. 

Begrænsninger i funktionalitet er noget, der kan påvirke kattens humør markant, så derfor er dette et utroligt vigtigt punkt, når du skal købe tøj til din kat. Funktionalitet og komfort hænger nemlig sammen, da kattetøj lavet i dårligt materiale både kan føles kradsende/irriterende mod huden og samtidigt forhindre din kat i at være sig selv. 

Komfort og funktionalitet, som beskrevet herover, ender derfor ud i, at man bør købe kattetøj, der har en vis kvalitet. Tøj til katte i dårlig kvalitet kan indeholde flere egenskaber, der tilsammen vil resultere i, at din kat aldrig vil hoppe i en uniform eller jakke nogensinde igen. 

Dårlig kvalitet kan kendes ved:

 • Kemisk duft
 • Krøllet eller hårdt materiale
 • Lyd ved bevægelse (knirken o.lign)
 • Udstikkende plastic eller snore

Ud fra dette, bør dine kriterier til kattetøj være følgende:

 • Blødt og behageligt
 • Tillader fri bevægelse
 • Ingen udstikkere, lyde eller dufte der kan irritere katten

Vi vil dog sige, at lige meget hvor sød eller sjov du synes, din kat skal se ud, så lad være med at tving katten til noget, den ikke har lyst til. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger