Team Servicehunden – Hvem er de?

Hvem er Team Servicehunden?

Vi er Catja Vernal og Tibbe Shamigo og vi startede startede Team Servicehunden sammen maj 2019. Vi er begge uddannede servicehundeinstruktører og har arbejdet med hunde i mange år.

Derudover har vi begge uddannelse og mange års erfaring, der gør os kompetente til at arbejde med mennesker, der har store udfordringer. Vi efteruddanner os både på hunde delen, men også på menneske delen. Vi har før sommerferien afsluttet et modul i fra en diplom uddannelse i vejledning og mentor rollen. Det gør vi for hele tiden at have den nyeste viden om både diagnoser og hunde.

Vi har 3 elever, der er ved at uddanne sig hos os, da efterspørgslen er stor på servicehunde.
Vi har vundet titlen som årets dyreven, og årets brobygger i 2020 fra Dyrenes beskyttelse som vi har et godt samarbejde med.

Hvad går Team Servicehundens arbejde ud på?

Vores vigtigste arbejde er matchet af hund og borger! Hvis ikke vi finder det rigtige match, kan samarbejdet mellem hund og borger aldrig lykkedes. Vi har ofte flere hunde i spil inden den helt rigtige findes, dernæst er relations arbejdet vigtigt for os. Borgeren skal føle sig tryg ved os, på den måde bliver undervisningen af parret optimalt. Det er ikke kun rosenrødt at træne servicehunde. Det er hårdt arbejde fra morgen til aften, da hundene bor hos os under træning. Vi knytter tætte bånd til “vores” hunde og det gør naturligvis ondt, når de skal afleveres. Men det at kunne følge hunden resten af dens liv og se hvor meget livskvalitet, den giver et andet menneske, er det hele værd.


Vi har et samarbejde med Søby Søgaard fængsel på Fyn. Der er der 4 indsatte, der passer og træner hvalpene fra de er 8 uger, til ca 7-8 måneder. Vi underviser de indsatte og hundene 3 gange ugentligt og sørger for, at hvalpene kommer ud og bliver miljø trænet. Derudover har vi foderværter i vores nærområde, de bliver ligeledes undervist. Når hundene er 7-9 måneder kommer de i den sidste træning i ca 3-4 måneder, hvor vi også finder ud af hvilken hund og bruger der passer sammen. Alle hundene bliver uddannet i samme grundlydighed, derudover bliver hunden tilpasset hver enkelt bruger og de udfordringer denne har. Når hunden er klar til certificering, bliver den bedømt i både offentligheden og i hjemmet. Den skal vise den mestre opgaven uden slinger i valsen.

Hvordan foregår uddannelse og certificering af servicehundene?

At blive servicehund er en proces, der starter, når hvalpen er 7 uger. Her besøger vi udvalgte opdrættere og tester hvalpene. Den, eller de hvalpe vi udvælger, skal fra de er 8 uger bo hos en fodervært (eller i fængslet). Foderværten passer hvalpen og sørger for, at den kommer ud og oplever alle de ting, en hvalp skal møde for at kunne blive miljøstærk. De bliver undervist 1-4 gange om måneden(efter behov). På den måde kan vi følge dem, indtil de er klar til at komme i træning omkring de 8-12 måneder.

Når de kommer i træning hos instruktøren, skal vi finde den borger, hunden passer til, så vi kan træne den specifikt til hver enkelt borger. Alle hundene er trænet i samme grundlydighed, men trænes derudover til de specifikke behov den enkelte borger har. Når hunden er klar til “prøve” bliver der lavet en dato hvor en uvildig hundekyndig er med til at vurdere hunden i alle de situationer den fremadrettet skal kunne arbejde.
Det er derfor forskelligt, hvordan “prøven” bliver tilrettelagt. Men alle skal b.la. kunne begå sig i det offentlige rum både med og uden snor. Matchet af hund og borger gøres ved, at vi udvælger de hunde, vi har en formodning om, vil passe. Vi har 1-2 hunde med på besøg hos borgeren og kigger på, hvordan samarbejdet er.

Hvilke egenskaber er de vigtigste hos en servicehund?

Vi kigger efter følgende:

  • Ro
  • Balance
  • Selvtillid
  • Mod
  • Lyst til at arbejde og være sammen med sit menneske.

Hvem kan søge om en servicehund hos jer?

Servicehunden søges normalt som et hjælpemiddel jvf. paragraf 112 i serviceloven. Man kan også selv betale sin servicehund. I begge tilfælde vurderer vi, om de udfordringer borgeren har, gør at en servicehund, vil kunne hjælpe. Og om borgeren kan varetage de opgaver, der følger med det at have hund. Hundens træning skal vedligeholdes efter udplacering, dette gøres, når den er på arbejde, samt når den bliver luftet.

Er der noget, I ville ønske, at flere vidste om servicehunde? I så fald – hvad?

  • En servicehund kan hjælpe mange til en bedre hverdag,
  • Servicehunde er ikke robotter! Det er levende væsner med følelser og instinkter. Derfor er det vigtigt ikke at forstyrre en servicehund, der er på job.
  • Hold afstand og giv plads, hvis du møder en servicehund, når du er ude og handle. Lad være med at gå tæt på med din egen hund, servicehunden må ikke hilse når den er på job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger