Rottweiler – Lær racen at kende!

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en Rottweiler-ejer. Formålet er at lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race.

Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra en Rottweiler-ejer.

Navn på race: Rottweiler
Temperament: Venlig og selvstændig
Aktivitetskrævende: Højt
Nysgerrig: Ja
Pelspleje: Minimum

Mit navn er Michelle, jeg er 21 år og er ejer af skønne Pablo på 8 måneder, som er af racen Rottweiler.

Til dagligt arbejder jeg en del, da jeg er ved at spare penge sammen, så jeg kan tage uddannelsen som fysiurgisk hunde- og hesteterapeut. Jeg arbejder primært med heste og som tjener i Nyborg, hvor jeg også bor i en lejlighed sammen med Pablo.

Lidt om racen Rottweiler

Rottweileren er en mellem stor hund med masser af fylde. Hannerne er i skulderhøjde mellem 61-68 cm og vejer mellem 45-55 kg, hvor tæverne er mellem 56-63 cm og vejer mellem 35-45 kg.

Rottweileren er en race, som fulgte romerne op gennem Tyskland, hvor mange af hundene blev efterladt i byen Rottweil. Her navngav de racen Rottweiler Metzgerhund, som betyder slagterhund.

Rottweileren har altid været en arbejds-hund, som før i tiden drev kvæg til markeder, trækkede vogne og så gik de også til og fra markeder med penge i et pengebælte, som sad rundt om deres hals.

Omkring forrige århundredeskifte var racen ved at uddø, på grund af der kom jernbaner til, som fragtede kvæg. Det gjorde, at behovet for hundene blev mindre. Men det blev der heldigvis lavet om på og den er i dag en af de mest populære hunde i USA. Den første rottweiler, der kom til Danmark, var i 1911 til Københavns politi.

Rottweileren er en meget intelligent hund og er også på top 10 listen inde for de mest intelligente hunde af alle racer. Man kan bruge den til alt – sporarbejde, forsvar, lydighed, agility, men man kan så sandelig også bruge den som familiehund.

Hvordan fik I øjnene op for racen Rottweiler?

Jeg har, siden jeg var helt lille, været forelsket i rottweileren, da min far havde to af dem og de var bare så søde og tålmodige. Efter min far ikke havde de to rottweilere mere, gik der mange år, før jeg faktisk kom i kontakt med racen igen.

Det var først, da jeg lærte min kennel mor, Uli Nomis, at kende. Hun tog mig under sine vinger og belærte mig, om alt jeg ved, om denne smukke race, som hun har været opdrætter af siden 1997.

Kennel mærket er ”Von Hause Nomis”, hvor bl.a. Pablos far og morfar er fra. Uli belærte mig ikke kun om Rottweileren. Hun tog mig med til udstillinger, hvor jeg kunne få lov til at udstille hunde og prøve en masse samt få øjnene op for den kæmpe store verden, der er inde for hunde.

Hvordan fandt I Pablo og hvordan var hele processen ift. at finde avler:

Jeg havde længe snakket om, jeg gerne ville have min egen rottweiler, og havde kigget længe, til jeg fandt en jeg ville have. Der er nemlig en del opdrættere, der ikke vil sælge til så ung en køber, da det er en aktiv race og den kræver en del træning.

Men jeg skrev til opdrætteren af den hvalp, jeg havde kigget på og jeg skrev til Uli, da hun nemlig kendte opdrætteren. Hun skrev også til opdrætteren og sagde, hun varmt kunne anbefale mig og det gav heldigvis pote. For et par uger efter var vi oppe og kigge på lille Pablo som var 6 timer væk og ugen efter kørte vi op og hentede ham.

Opdrætteren var så sød og der var styr på alting med kontrakter osv. De havde endda lavet en Facebook side til alle os købere, så vi kunne dele billeder, video og følge de andre hunde i kuldet, hvilket jeg syntes er super fedt.

Hvad er vigtigt at vide om en Rottweiler, inden man får sig den?

Inden man anskaffer sig denne race, er det super vigtigt at vide, at dette er en aktiv race, som elsker at arbejde. Den kræver også meget socialisering, da de kan blive aggressive over for andre hunde, hvis deres hjerner ikke bliver tilfredsstillet med aktivering eller møde med andre hunde og mennesker.

Racen er ikke en førstegangs hund og dog alligevel – Pablo er min første hund, MEN jeg har kendt racen i mange år og har været med til træninger, udstillinger – you name it. De kræver en del træning, men er utrolig lærenemme. De skal bare lige prøve det et par gange, nogen gange kun én gang, og så kan de det.

Det vil altså også sige, at når de er 8 uger og er mega søde, når de hopper op af ens ben, når man kommer hjem og man kan bare ikke få sig selv til at sige nej, så bider det også en selv i rø… , når den lige pludselig vejer 50kg og hopper op af gamle mormor, der kommer på besøg. Men når det så er sagt, synes jeg også, at det er vigtigt at vide, at man får sig en følgesvend for livet.

De efterlader dig ikke ude af syne! Herhjemme må jeg ikke engang gå på toilet eller i bad selv. Man skal også regne med savl, der løber, når de ser en lækker ostemad og så snorker de rimelig meget.

Dine bedste råd til andre, der overvejer at få samme race

  • Det ville være en super god idé at følge nogle rottweilersider. F.eks. på Facebook er der en, der hedder ”Rottweiler Danmark”, hvor der dagligt bliver lagt billeder og videoer op. Der kan du så følge nogle opdrættere, ikke bare en, men flere.
  • Ikke vælg den første hvalp, du finder. Se på lidt forskellige fra forskellige kuld, da de alle sammen har forskellige personligheder og det er så vigtigt at finde den rigtige for en selv.
  • Ikke have travlt! Altid være ude i god tid og find en opdrætter, du stoler på og som også virker interesseret i dig. Er opdrætteren ikke interesseret i dig, er de ikke interesseret i hundes fremtid og det er typisk opdrættere, der kun tænker på pengene – og ikke hunden.
  • Det vigtigste er, at du skal være sikker på, du har tid og overskud. Det gælder ikke kun rottweileren – men alle hunde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger