lure coursing

Lure coursing? Tanja fortæller om det!

Jeg hedder Tanja og bor sammen med min yngste datter Belina på 16 år og vores whippet hunhund Bailey på snart 3 år. Desuden har jeg to voksne børn og to børnebørn.
Min første hund fik jeg som 7 årig. Nuser var en dansk silkepuddel og fra starten af lærte jeg at tage ansvar for hans gåture, pelsplejen og hvad der hører til at have en hund. Siden har jeg stort set altid haft hund.
Vores første whippet fik vi i starten af 2007, hvor Yessi flyttede ind hos os. På det tidspunkt var min yngste datter knap 2,5 år og dermed har en whippet været ved hendes side igennem næsten hele hendes liv.
Med 3 børn og et fuldtidsjob var tiden til at gå til lure coursing dog ikke til stede og Yessi udlevede sit behov for at få sine fræserture på gåture og i vores stor have.

I april 2020 mistede vi Yessi i en alder af 13,5 år og jeg må tilstå, at jeg ikke troede på nogensinde at finde en hund igen, som passede så godt ind i vores lille familie, som Yessi gjorde. At miste hende var for mig et næsten uovervindeligt tab og at det skete midt i nedlukningen p.g.a. corona, gjorde det nok endnu værre.
Mens jeg havde svært ved at se en ny hund flytte ind, havde min datter det modsatte behov – tomrummet skulle mindskes. For Yessi kunne selvfølgelig ikke erstattes, men der var så meget kærlighed vi havde at give til et nyt familiemedlem på fire poter.

Selvfølgelig ønskede vi, at det helst blev en whippet igen, for racen passer så perfekt til os. Dog var det ikke så nemt. For det første var der en stor efterspørgsel, som måske også blev øget af, at mange havde tid til at få hund da de gik hjemme pga nedlukningen. For det andet koster en racehund også en del penge. Min datter gav dog ikke så hurtig op og fulgte meget nøje med i, hvem der fik hvalpe eller ventede et kuld. Vi var også begge allerede medlem af forskellige grupper for ejere af whippet’s og mynder generelt, fra da vi havde Yessi. Så også der holdte vi os opdateret.

Så skete det! I whippet gruppen kom der et opslag næsten lige i det øjeblik, jeg loggede på Facebook. Jeg mener, at det var slået op for 4 minutter siden, da jeg så det og det fangede min opmærksomhed med det samme. Der var hun, jeg var ikke et sekund i tvivl og jeg kan ikke sige hvorfor, men jeg vidste bare, det var hende. At jeg så følte sådan, betød dog langt fra, at den daværende ejer og Bailey havde det på samme måde.

Så jeg kunne mærke blandingen af sommerfugle og kramper i min mave. Hurtig skrev jeg en besked til ejeren af Bailey og samme dag snakkede vi sammen i telefonen. Efter familien havde snakket sammen fik vi beskeden om, at de ville besøge os med hende. Og dette besøg ville så være afgørende for, om hun blev vores. For de ville være sikker på, at Bailey og os var det rette match. Ventetiden føltes som en evighed, men så kom dagen og det øjeblik hvor det bankede på vores dør.

Jeg glemmer aldrig da jeg åbnede døren og så Bailey – det føltes som om mit hjerte lavede glædeshop. Besøget forløb så perfekt og Bailey blev vores.
Det er nu 8 måneder siden og vi nyder hvert eneste øjeblik med hende og hun har godt styr på os. En whippet er nemlig god til at opdrage sine mennesker.

Fotograf: Torben Blach

Hvad er lure coursing?

Da det har været forbudt i mange år at anvende mynder til den naturlige jagt, hvor de jager og nedlægger byttet selv, har man igennem lure coursing forsøgt at skabe et alternativ, der minder mest muligt om den naturlige jagt på en hare.
På den måde kan hunden udleve sine naturlige instinkter og egenskaber.

Som regel forgår lure coursing på store jævne græsarealer, hvor man bygger en bane op, der indeholder relative skarpe sving og lige strækninger, som skal efterligne harens naturlige adfærd, når den bliver jagtet.

Af sikkerhedsmæssige årsager skal der være en større afstand mellem de forskellige sving, så hunden ikke kommer til skade ved at skulle dreje for tæt på rullen der skaber det skarpe sving.

Hvordan fik I øjnene op for lure coursing?

Som ejer af en whippet hører man nok automatisk om lure coursing, men interessen og tiden havde ikke været der med vores første whippet.
Efter vi fik Bailey, snakkede min datter dog ret hurtig om, at det kunne være sjovt at lade Bailey prøve at deltage til lure coursing og da vi så blev kontaktet af en anden whippet ejer, som er meget aktiv inden for sporten, blev der sat det første kryds i kalenderen til lure coursing træning.

Efter vi havde været der første gang, var begejstringen stor ved både Bailey og os. At se hundens glæde ved at udleve sine naturlige egenskaber gør en glad, men også det at møde andre myndeejere og det fine sammenhold der er, får en til at blive ved.

Fotograf: Belina og Tanja Newby

Hvordan træner I til det?

Til dagligt er der ikke direkte behov for at træne sin hund, hvis ikke man dyrker det på højere plan.
Vi holder Bailey i god form ved at gå lange ture og ved at give hende muligheden for frit løb flere gange om ugen. Det er nok noget, de fleste whippet ejere gør, uanset om hunden deltager til lure coursing eller ej, da whippet’s elsker at få muligheden for at få strukket ud i frit løb.

Hvordan foregår konkurrencerne? Er det noget I gør?

Vi har ikke deltaget til konkurrencer endnu, da Bailey manglede det sidste parløb for at få sin løbslicens. Det har ikke været muligt pga. coronarestriktionerne, men den fik hun så her d. 7. marts 2021. For nu hvor restriktionerne blev løsnede lidt, kunne lure coursing sæsonen skydes igang igen og Bailey startede sæsonen med at få godkendt sit sidste parløb og dermed sin løbslicens. Det synes vi, er godt gået.
Bailey har fået alle 3 løb godkendt ved første forsøg, og vi er selvfølgelig stolte af vores skønne pige.
Så nu er hun tilmeldt til sin første konkurrence, som forhåbentlig kan finde sted som planlagt. Dette afhænger dog af, hvordan situationen i forhold til restriktionerne er på det tidspunkt.

Hvad kræver det at gå til lure coursing?

Alle racer kan deltage til træning og det kræver ikke særlig udstyr at starte op. Vil man så gerne fortsætte og lade sin hund løbe mod andre hunde, så skal de have mundkurv på og en løbstrøje, som enten skal være hvid eller rød.

Jeres bedste råd til folk der ønsker at deltage til lure coursing

Prøv det !
Tjek på Myndeklubbens hjemmeside, hvornår og hvor der er lure coursing og tilmeld jer. Skulle man have spørgsmål eller være i tvivl om noget, kan man altid kontakte dem og få hjælp og vejledning.
De første gange Bailey prøvede det, løb hun den korte lige bane, som fx også er tiltænkt hvalpe. På den måde kunne hun lige lære hvad det gik ud på.

Fotograf: Belina og Tanja Newby

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger