Jagthundetræning – Louise fortæller om at gå på jagt med Aston!

Jagthundetræning er fascinerende og kræver en del træning! Vi fik os derfor en snak med Louise, som har skønne Aston. De nyder at gå på jagt sammen og har i denne artikel, taget os en tur med ind i deres jagt-oplevelser sammen. Hvordan det hele foregår og så giver Louise nogle tips til dig, som overvejer jagt med din hund.

Så læn dig tilbage og læs en passioneret fortælling fra Louise om jagt med hund og den dertilhørende jagthundetræning.

Naturen

Udelivet har fyldt meget i min barndom, og jagt, natur og dyr har været en del af mit liv, så længe jeg kan huske. Jeg elsker at bruge tid i naturen – specielt med min hund, Aston, og vil ikke kunne undvære det i min hverdag. Vi har i min familie altid haft hunde, som er blevet brugt aktivt på jagt og til træning, og jeg fik derfor hurtigt interesse i hundesporten.

Lidt om mig, Louise

Jeg fik min første jagthund, da jeg var 10 år gammel. Hun var en hvalp fra vores eget kuld, så jeg fik mulighed for at følge og præge hende helt fra dag 1. Hun fulgte mig i tykt og tyndt, og blev hurtigt en god jagtmakker.

En dag jeg aldrig glemmer

Inden jeg var gammel nok til at tage jagttegn, gik jeg på jagt med hende som klapper. Det var lige stort for mig, hver gang jeg slap min hund og drev et stykke af sammen med hende, men drømmen var selvfølgelig, selv at kunne fælde fugl for hende en dag. Jagttegnet kom i hus, så snart jeg var gammel nok, og vi tog afsted på første drivjagt. En jagt jeg aldrig vil glemme. Hun tager en flot stand, får rejseordre og letter en fasan. Henter den stolt på apportkommando og afleverer til hånd.
Den dag vil sidde i min hukommelse for altid – min første rigtige jagt med min egen hund.

Velkommen til Aston

Efter 9 gode år med min første hund, Malou, måtte jeg sige farvel. Efter hende har jeg fået mig en ny god jagtmakker, Aston. Aston er ligeledes fra et kuld fra min far, så jeg har også her været med siden dag 1. Det er ikke blevet til mange jagter endnu med Aston, i og med han ikke er så gammel.

Men når vi går på jagt, er det drivjagter efter især fugle, da breton er en stående jagthund. Jeg elsker at gå på jagt med de stående hunde, da det giver en mulighed for en mere kontrolleret situation, idet vildtet, i udgangspunktet, ikke letter før hunden får rejseordre og går frem.

Samarbejde er nøgleordet

Derudover synes jeg, at det kræver en anden form for samarbejde og bånd mellem hund og ejer, når hunden ikke blot skal støve vildtet op selv. Jagt uden hund er bare ikke rigtigt for mig, og en drivjagt hvor man får lov til at gå igennem med sin hund – den hund man har trænet, fra den var 8 uger, til netop at blive klar til dette.. Dét er fantastisk. Det er den mest sublime oplevelse i min verden, og ikke to jagter er ens.

Hvad er en god hundetræning?

God hundetræning for mig, er positiv træning. Det giver en tæt relation og en kommunikation mellem mig og Aston, som er helt speciel. Han arbejder for og med mig af lyst, ikke af tvang. På den måde har vi sammen oparbejdet en kæmpe træningslyst og et stort gåpåmod, hvilket er vigtigt, når der skal indlæres nye ting eller blot genopfriskes gamle kommandoer. Jeg har på denne måde også kunne få ham distraheret fra mange hvalpeballader, fordi han altid har ville vælge træning til og alt andet fra.

Kontakt er nøgleordet

Han er 1,5 år nu, og er en unghund i sin mest kække alder, så fokus og tålmodighed er ikke altid til stede – især ikke når vi er ude af huset eller skal træne mere nørdet og tæt lydighed. På trods af dette, er han 100% på, så snart han bliver sluppet på en jagt/mark.

Han adlyder mit mindste fløjt og har hele tiden kontakt med mig. Det er enormt vigtigt, at have den kontakt når man slipper sin hund – være det sig på jagt, marktræninger, træninger eller blot en gåtur. Har du ikke kontakt med din hund, så går den sine egne veje, og du risikere, at den stikker fra dig.

Jeg tog Aston med på marktræninger, fra jeg fik ham hjem. I starten gik vi bare og hyggede på marken, hvor vi – uden deciderede træning – oparbejdede en kontakt, og han lærte at holde øje med mig. Jeg skiftede retning ofte, gemte mig og roste HVER gang han selv søgte til mig.

“Det vigtigste for mig er derfor at have en hund, som går sammen med mig – ikke for mig eller alene med mig i hælene, men MED mig! 

 

Ha’ is i maven

Det har i dag givet mig en hund, som stopper brat op og søger efter mig, hvis jeg går i skjul under en mark-/jagttræning. Det er enormt vigtigt for mig som hundefører, fordi man skal have is i maven, når man slipper sin hund på en mark eller jagt. Den render med stor afstand fra dig og søger stykket af, og du arbejder mod dens instinkter som f.eks. at ville løbe efter et dyr som letter.

Alt du har, er jeres grundlæggende lydighedstræning og jeres samarbejde som et team. Netop derfor er det så vigtigt, at man minimerer mulighederne for at hunden kan lave fejl mest muligt. Af selv samme grund, var der en lang periode, hvor Aston slet ikke blev sluppet på mark/jagt. Han havde opdaget den store vide verden, og skulle selvfølgelig ud at undersøge den – med eller uden mig. Han løb aldrig helt fra mig, men kontakten var ikke til stede. Derfor tog vi en lang pause, og startede stille op igen i lang line. Det gav mulighed for at kunne træne lydighed på afstand under mere kontrollerede
forhold. Det kan være vigtigt at holde en pause som denne for at komme på rette køl igen.

Træne op til jagt

At træne sin hund op til jagt starter allerede, fra du får den hjem som hvalp. Det vigtigste for at få en god jagthund er som nævnt den grundlæggende lydighed. Apportering, søg osv. ligger i hundens natur, og vil komme til frem helt af sig selv, som hunden modnes og får erfaring.

Erfaringer kan komme ved, at man tager hunden med på jagter i snor uden gevær til en start. På den måde undgår man at ødelægge den lydighed, man er startet op på, og man har fuld fokus på sin hund, og kan støtte den og udnytte hver en situation til træning.

Har man en stående hund, kan man enten træne standen frem, men ved langt de fleste vil det komme helt af sig selv, jo flere gange den kommer i fugl. For mig er hver eneste hvalpenyk en træning frem mod en god jagthund. Hver gang min hund og jeg sammen opnår et resultat, stort som småt, er det en succes, som gør vores samarbejde og tillid til hinanden bedre. En jagthund er for mig ikke bare et redskab til jagt – det er en brugshund, men også en samarbejdsmakker. Vi skal samarbejde på jagter, for at få de bedste situationer ud af det.

Min hund skal gå med mig

Det vigtigste for mig er derfor at have en hund, som går sammen med mig –
ikke for mig eller alene med mig i hælene, men MED mig. Træning af din hund stopper aldrig. Man kan ikke blive færdig, og heldigvis for det! Jeg bliver klogere på Aston og på vores træning næsten dag for dag, og jeg er sikker på, at man kan lære hele livet med en jagthund.

Der vil altid komme nye oplevelser og erfaringer, som giver et nyt syn på nogen ting i træningen. Nye udfordringer, som måske presser lydigheden til det yderste. Én gang din hund løber efter et vildt, så er vejen lagt, og den mærker det adrenalinsus, det giver. Selv ikke den bedste godbid kan hamle op med en jagthunds urinstinkt om at jagte vildtet, og derfor er man nødt til at vedligeholde og forbedre lydigheden hele hundens liv igennem. Når det så er sagt, er det vigtigt, at man opretholder en balance.

Find balance i jagt med hund

En hund kan hurtigt køre død i træning, og lukke helt ned og vælge det fra.
Er man først endt der, kan det være svært at komme tilbage. Hunden skal hele tiden finde glæde i at træne, og det er vigtigt at huske, at det især for den unge hund, kræver enormt meget energi at bruge hovedet. Skru ambitionerne ned og find glæden i de små ting under træningerne.

Hold dine forventninger realistiske

Hver vellykket træning giver noget til jer som et team, og derfor skal man altid huske at stoppe mens legen er god, og stoppe med noget, som hunden kan – om så det er den mest basale kommando, så er det vigtigt! Jeg havde selv meget høje forventninger til og ambitioner omkring Aston helt fra hvalp, hvilket gjorde, at jeg ofte blev skuffet, fordi han/vi ikke helt var der i træningen endnu, hvor jeg havde regnet med.

Den skuffelse tog lidt min lyst til at udvikle på hans træning og jeg kunne ofte ikke komme videre i sværhedsgraden af øvelserne, især af frygt for at fejle. Netop det er en vigtig faktor i træningen! Man skal starte nemt og langsomt ud, men også huske at øge sværhedsgraden, når hunden er klar. Hvis man går for hurtigt frem, må man tilbage til forrige skridt, og blive der, indtil det sidder 100%.

Tag tingene roligt

Jeg gik 5 skridt tilbage inde i mit hoved, og accepterede, at Aston og jeg var, hvor vi var i træningen. Aston blev således stærk i det mest grundlæggende, hvilket gav mig mod på og lyst til at bygge mere på og kræve mere af ham. Aston er kun 1,5 år og vi er derfor langt fra færdige. Der er et stykke vej endnu til at Aston bliver en jagthund af stor format, men han tegner allerede super godt, og er den bedste jagtmakker og familiehund.

Fif til dig der gerne vil træne sin hund op

Mine råd, hvis man gerne vil træne sin hund op til jagt er:
• Hav tålmodighed
• Gå stille og sikkert frem
• Positiv træning, så i bliver et team – det gør jagtoplevelserne sublime for jer begge
• Præg hunden fra start

Und dig selv og din hund de mange fede oplevelser det giver at gå på jagter sammen! Jagt med hund er bare noget helt specielt.


 

Du kan også læse Petguide.dks artikel om hundetræning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger