Jack Russel Terrier – Lær racen at kende!

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en Jack Russel Terrier-ejer. Formålet er at lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race.

Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra ejer af en Jack Russel Terrier.

Must haves til din Jack Russel Terrier

99,00 kr.149,00 kr.
-25%
Lyserød
Creme-hvid
Koksgrå
Lysebrun
249,00 kr.449,00 kr.
186,75 kr.336,75 kr.

Navn på race: Jack Russel Terrier
Temperament: Social og selvstændig
Aktivitetskrævende: Højt! Livlig hund
Nysgerrig: Social
Pelspleje: Minimum

Jeg hedder Anne Cathrine og er ejer af Nutella, den skønneste Jack Russell Terrier. Til daglig læser jeg biologi på Aalborg Universitet, hvor jeg er i gang med at skrive speciale i adfærdsbiologi.

Jeg bor i Aalborg sammen med min kæreste, Mikkel. Vi kan godt lide at være aktive og nyder at tage på klatre- og vandreture.

Min mor, Charlotte, avler Jack Russell Terriers og ejer Kennel Savvy Jacks. Vi elsker begge at arbejde med hvalpenes socialisering og generelt ’nørde’ lidt omkring hvalpene/avlen.

Lidt om racen Jack Russel Terrier

Jack Russel Terrier og dens jagtinstinkt

Jack Russells har et veludviklet jagtinstinkt og er jagthunde i komprimeret form. Jack Russell Terrieren er en intelligent og energisk terrier. Racen stammer fra England, hvor den blev fremavlet i 1800-tallet til at gå i grav for at tvinge ræve og andet vildt ud af deres huler.

Tilbage i 1800-tallet foregik rævejagt nemlig til hest, hvor man havde et kobbel af drivende hunde med sig til at finde og eftersætte ræven. Resultatet af dette var dog ofte, at ræven gik i grav og derfor havde en af rytterne ofte en terrier med til hest i en taske.

Når ræven gik i grav, kunne rytteren så stige af og sætte den lille terrier i graven. Det lykkedes dog sjældent for denne terrier at tvinge ræven ud (efter den jo havde tilbragt et par timer i en taske på en galoperende hest).

Denne metode var også et meget forstyrrende element i jagten. Derfor besluttede præsten John ”Jack” Russell at skabe en selvhjulpen terrierrace, der både kunne gå i grav samt havde fysikken til at drive ræven og løbe ved siden af hestene en hel dag.

Det kræver en sej og modig lille hund at gå under jorden og jage byttet ud til jægeren. Disse egenskaber har gjort Jack Russell Terrieren til selvstændige, intelligente og undersøgende hunde.

Jack Russel Terrier og dens familie

Dette gør dem ikke kun til en god jagthund, men gør dem også faktisk til fantastisk familiehunde, der er sociale og livlige. Jack Russell Terrier er faktisk en god allround hund til den aktive hundeejer. Den er kvik og adræt, og er derfor anvendelig til rigtig mange aktiviteter, f.eks. agility, sporarbejde, lydighed, mm.

Selvom Jack Russell Terrieren er en selvstændig hund, så er det også en hund, der knytter sig stærkt til sin familie og giver og kræver uforbeholden kærlighed. Rigtig mange Jacks er også gode til børn (min elsker når vi møder børn, der vil hilse på hende).

Foto: Emilie Mørkholdt Walther.

Eksteriørmæssigt findes Jack Russell Terrieren i tre forskellige pelsvarianter (ruhåret, broken og glathåret), som alle tre er vejrbeskyttende og for det meste sagtens kan klare det danske vejr.

De ruhårede og broken (mellemting mellem glat- og ruhåret) pelstyper kræver lidt mere vedligeholdelse af pelsen, da de skal trimmes 2-4 gange om året, men dette kan man sagtens lære at gøre selv.

Personligt synes jeg, at det er alt ”besværet” værd at have en ruhåret Jack Russell og når pelsen er korrekt vedligeholdt, fælder de meget lidt.

Hvordan fik I øjnene op for en Jack Russel Terrier?

Jeg er vokset op med Jack Russell Terrieren, Otto. Otto var simpelthen den sejeste lille hund, der var frygtløs og altid med på det hele.

Jeg tror altid, at denne race vil have en særlig plads i mit hjerte. Det er simpelthen de sejeste hunde, der samtidig har en størrelse der gør, at de er nemme at tage med både i bilen, toget, bussen, cyklen, flyet!

Hvad betyder en stambog egentlig?

At vælge den rigtige opdrætter kan være en jungle, men jeg vil mene, at det er alt besværet værd at sikre ens hvalp kommer fra en dygtig opdrætter.

DKK opdrættere

DKK-opdrættere har alle gennemført DKKs opdrætteruddannelse for at kunne ansøge om et kennelmærke, her lærer en kommende opdrætter om genetik, reproduktion, jura og hundeadfærd. Ved valg af en DKK-opdrætter har hvalpene også en DKK-stambog.

Stambog

Mange ser en stambog som noget der kun er nødvendigt, hvis hunden skal på udstilling eller senere have hvalpe, men at vælge en hvalp med stambog fra en DKK-opdrætter har mange andre fordele.

En stambog er først og fremmest et redskab, som har hjulpet opdrætterne med at lave de skønne og meget forskellige hunde, vi har i dag. Stambogsførte hvalpe kan nogle gange være lidt dyrere, men der ligger altså en kæmpe indsats bag stambogen, der gør en stambogsført hvalp alle pengene værd.

En stambog gør, at man kan følge med i avlen og få en klar fornemmelse af, hvordan den kommende hvalp forventes at udvikle sig, både i forhold til hundens eksteriør, men også i forhold til hundens temperament.

Gode råd når du skal finde den rette opdrætter

  • Vær ude i god tid og tage ud og snak med nogle forskellige opdrætter (gerne når der ikke er hvalpe)
  • Stil hellere end gerne mange spørgsmål om racen – det viser kun opdrættere, at I er seriøse og gerne vil sætte jer ind i den specifikke race og ikke bare vælger hund ud fra, at den ser sød ud.
  • Sørg også for at spørge ind til opdrætterens socialisering af hvalpene. Korrekt socialisering af hvalpene lige fra de bliver født, er noget af det vigtigste for at få en dejlig og afbalanceret hund.
  • Hvis opdrætter ikke har nogle spørgsmål til jer og ikke spørger ind til hvilket liv, I vil kunne tilbyde en kommende hund, så vil jeg personligt løbe skrigende bort. Det viser netop, at opdrætter kun har $$ i øjnene.
  • Tag gerne ud at besøge flere forskellige opdrættere.

Vigtigt at vide om racen Jack Russel Terrier

En stædig race

Det nytter ikke noget at være mere stædig end en Jack Russell. Jeg har prøvet og er aldrig lykkedes. I sommers havde Nutella en mening om, at hun gerne bare vil være ude hele tiden og derfor aldrig ville med op i lejligheden, når gåturen var ved at komme til en ende (selv efter en heldagstur).

Jeg besluttede mig derfor for at have lidt is i maven og gå ind i opgangen og lade hende sidde ude på fortovet (bare rolig – det var ikke i nærheden af en vej). Min forhåbning var, at hun vil følge efter, når hun så mig gå ind, men nej hun blev bare siddende.

Jeg blev stående inde i opgangen, men efter 30 minutter måtte jeg konstatere, at Nutella var den mest stædige af os to.

Det var ikke engang, fordi hun havde travlt med alt muligt andet udenfor, hun sad bare på fortovet og stirrede på døren hele tiden.

En selvstændig hund med jagtlyst

Det er en selvstændig hund med stor jagtlyst, så det er en rigtig god ide at begynde træning af indkald fra hvalpealderen.
De er kendt for at være gode hestehunde, der er glade for at være med i stalden og holder sig til, så man ikke behøver at holde øje med dem.

De er også kloge nok til at kende hestene fra hinanden og vide hvilke heste, de kan gå under maven på – og hvilke de skal holde sig langt væk fra.

Bedste råd til andre, der overvejer en Jack Russel Terrier

Sæt dig grundigt ind i racens behov og vurdér om du har tiden og lysten til at opfylde dens behov.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger