OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en boxer-ejer. Formålet er at lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race.
Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra en boxer-ejer.
Navn på race: Boxer
Temperament: Modig og nysgerrig
Aktivitetskrævende: Meget
Nysgerrig: Meget
Pelspleje: Ikke meget
Hej! Mit navn er Caroline, og jeg er, sammen med min kæreste, Daniel, hundeforældre til Ronja, vores boxertæve.
Vi elsker at være aktive og komme ud i naturen. Jeg løber også canicross med Ronja som medlem i HPM Dirty Paws Løbeklub. Canicross er en forholdsvis ny sport i Danmark og går ud på at løbe med sin hund i træksele i kombination med løbebælte og bungee line.
Det er en anderledes, men sjov måde at tilbringe tid og knytte bånd med sin hund samt en god måde socialiserer hunden på.
Lidt om racen boxer
En boxer er af natur en energisk og meget nysgerrig hund. Boxeren er særdeles glad for leg og bevægelse, og trives rigtig godt som familiehund. Den er aktiv, alsidig og formår både at være selskabshund i en sporty familie og at dyrke forskellige former for hundesport på netop det plan, der passer den enkelte ejer.
Gør en boxer?
En boxer er vagtsom, men gør sjældent. Mange boxere udtrykker sig med stemmen og laver andre former for mumlelyde, som faktisk bare er hundens måde at tale på. En boxer er positiv og glad for al slags indlæring og træning. Nem at motivere gennem leg med legetøj. Generelt er en boxer omgængelig over for alle, både mennesker og andre dyr, meget glad for børn og for at lege.
Hvordan er racen kommet til?
Racen udspringer af den gamle “bullenbeisser”, der blev krydset med Mastiff, Bulldog og angiveligt også Grand danois og Terrier. Den blev fremavlet i Tyskland i det 19. århundrede, og der er forskellige teorier om, hvad racen blev brugt til. Nogen mener, at de i starten blev brugt som lokkehund for tyre eller kamphund, og senere som slagterens hjælper.
Andre mener, at de også er blevet brugt som jagthunde. Nogle af dem, der arbejder med racernes historie, siger, at boxeren er opkaldt efter det tyske ord boxl, som var dens betegnelse i slagtehusene. Der er også boxeropdrættere, som påstår, at navnet boxer kommer fra den karakteristiske måde, hvorpå hunden bruger forpoterne til ”at bokse” i leg.
En rigtig arbejdshund
Opsummeret, så blev boxeren betragtet som arbejdshund, som i nyere tid har, og nogen steder stadig, bliver brugt som politihund og førerhunde. Nutidens boxer er en særdeles god selskabs- og vagthund, og måske er den bedst kendt for at være en loyal familiehund, der er særligt glad for børn.
Boxeren ses oftest i farven fawn (brun med sort maske og hvidt bryst) ligesom min, men er også at finde i brindle (mørk tigerstribet), sort (m. hvid) og helt eller delvis hvid. Dens korte og glatte pels er nem at pleje med en ugentlig børstning og et bad nu og da. Boxeren har ingen underuld, som kan isolere mod varme og kulde.
Hold din boxer varm om vinteren
Den kan derfor godt have tendens til at være kuldskær. Personligt vil jeg anbefale at købe en ”vinter” jakke til sin boxer, så den kan holde varmen på gåturene i vinterperioden. Ronja elsker desuden vand, så jeg har også investeret i et tørredækken, til når hun bliver våd, som absorberer fugten fra pelsen, så hun ikke fryser.
Hvordan fik I øjnene op for racen boxer?
Min mormor og morfar har haft en boxer. Det havde mine forældre også, men det var dog før, jeg blev født. De har alle haft fantastiske erfaringer med racen, som en energisk og evigglad selvskabshund. Da min kæreste og jeg skulle tage et valg om, hvilken race hund vi kunne tænke os at byde ind i familien, faldt valget på en boxer af flere grunde:
- Jeg vidste, at jeg ville løbe med vores kommende hund, hvorfor det skulle være en mellemstor hund, som også var adræt.
- Vi ville gerne have en hund, som vi kunne tage med os rundt, hvor boxerens sind for at være venlig overfor alle talte ind.
- Vi ville gerne have en hund, som var positiv overfor indlæring og træning.
- Vi ville gerne have en hund, som var god til børn.
Hvordan fandt du Ronja og hvordan var hele processen ift. at finde avler:
Har man ikke kendskab til racen, vil mit råd helt klart være at besøge en række opdrættere eller andre, som har erfaring med racen. Jeg synes oftest, at informationer på internettet kan være misledende. Jeg har i hvert fald oplevet at få afmystificeret en masse om boxerracen gennem min Ronja.
Tag ud og besøg opdrætter
Finder man en potentiel opdrætter, hvorfra man kunne tænke sig en hvalp, vil jeg opfordre folk til at besøge dem, hvor hundene er. Møde mindst tæven til hvalpene og gerne også hanhunden, hvis muligt.
Stil de rigtige spørgsmål
Det har meget at sige, hvilket sind forældrene til hvalpene har. Husk også at spørge ind til opdrætterens socialisering af hvalpene, da det er vigtigt at hvalpene fra fødslen bliver korrekt socialiseret for at få en dejligt velafbalanceret hund.
Ronja er fra stueopdræt uden stamtavle. Vi fandt en annonce på DBA, hvor vi tog kontakt til opdrætteren. Vi var på besøg hjemme hos dem i deres hus og mødte tæven og alle hvalpene, da de var omkring 6 uger. Inden besøget havde vi gjort os en masse overvejelser om, hvad vi ville spørge om.
Det giver også opdrætteren en god indikation om, at man er seriøs omkring købet af en hvalp. Vi var heldige at blive valgt. Ja, jeg sagde blive valgt. For opdrætteren havde informeret os om, at de ville det bedste for deres hunde. Vi var faktisk ret langt nede på ventelisten, men blev valgt, da vi var det bedste match til Ronja.
Hvad er vigtigt at vide om en boxer, inden man får sig den?
Forventningsafstem med familien
Det er vigtigt, at man har forventningsafstemt med sig selv og sin familie, at en boxer er en ”hvalp” i lang tid. Længere tid end andre racer. En boxer bliver modnet omkring 2-3 årsalderen.
Som boxer ejer skal man have humoristisk sans og magte, at der skal leges – tit. En boxer er også nysgerrig af natur og bruger lang til på at undersøge ting, så man skal som boxer ejer også have en stor portion tålmodighed – dette gælder også for træning.
For selvom en boxer er forholdsvis lærenem vil den prøve grænser af med dig i hvalpeårene. En boxer er en meget social hund og vil gerne være i nærheden af sin ”flok” helst hele tiden.
Start tidligt med alene-tid
Det er vigtigt, at man træner “alene” tid fra hvalp af. En boxer har også brug for mental stimulering for at undgå, at du kommer hjem til en bespist sofa. Så giv den masser af opgaver, den kan løse, mens I ikke er hjemme.
Dine bedste råd til andre, der overvejer at få samme race
Er du på udkig efter en hund, som både kan være en hygge/sofakartoffel, en aktiv ven og en evigglad følgesvend/familiehund, så er en boxer et helt perfekt valg. Som med alle hunderacer er det vigtigt at sætte sig ind i, hvilke behov den enkelte race har, og det er desuden vigtigt, at du/I afstemmer, om der er tid til at opfylde racens behovs for aktivitet og mental stimuli.