Trækhundesport – en anderledes måde at være sammen på!

Denne artikel er skrevet af Ditte (IG dittelykkee), som sammen med Nicolai (IG runningsleddogs18) dyrker trækhundesporten. De fortæller os lidt om sporten, konkurrencerne og lidt gode råd til dig, som overvejer at starte.

Lidt om os

Vi hedder Nicolai Pedersen og Ditte Hansen. Vi er et ungt par på 24 og 25 år, som er bosat i Midtjylland. Vi har fælles 3 hunde.
Vaks den sort/hvide som er 3 år. Han er en Husky/Labrador blanding.
Thilde den brune tæve som er 2 år. Hun er husky/malamute blanding.
Det sidste medlem til familien er Nola. Vores grå stambogsført Siberian Husky tæve på nu 10 måneder.

Vi bruger vores hunde til det, de er skabt til; Nemlig trækhundesporten.
Denne sport kan være for alle. Det kræver kun at både ejer og hund har lysten.

Lidt om sporten

Som sagt kan denne sport være for alle, da der nemlig er mange forskellige måder at gøre det på. Man kan sagtens ’nøjes’ med at løbe med sin hund. Man kan cykle med 1 eller 2 hunde. Man kan bruge en Kick bike ( løbehjul) med 1 eller 2 hunde. Man kan også bruge en vogn helt ned til 2 hunde, og op til mange hunde. Det er forskelligt hvad folk gør, hvad man har lyst til og vigtigst af alt, hvad hunden vil.


Inden vi startede i sporten, fik vi os en god snak med andre kørere. De kunne både fortælle og vise os, hvordan det fungerede og hvad vi kunne gøre, hvis vi selv ville starte op i sporten.

Da vi startede, havde vi kun Vaks. Han var vant til lange gåture og få løbeture. Men han skulle trænes op og have indlært de kommandoer vi ville bruge. ( Højre, venstre, forsætte og stå).

Det blev til at starte med løbeture i skoven eller på bløde underlag for at tage hensyn til hans poter. Derefter begyndte vi at cykle med ham. Der blev købt en Mountainbike hjem og det nødvendige hunde udstyr fra hjemmesiden Qimmiq, som sælger alt til et aktiv hunde liv. Så der kunne vi få det hele. Trækhundesele, løbebælte, elastik-line og en cykelantenne, som gør, at linen ikke kommer ned i dækket og sætter sig fast.


Vi tog chancen og prøvede. Vaks var et naturtalent. Det resulterede selvfølgelig i, at vi fik købt Thilde.
Her var indlæringen lidt anderledes. Vi tog hende med ud i skoven, når vi skulle træne med Vaks, så hun lærte miljøet at kende. Hun fik lov at se, at det Vaks gjorde var sjovt og ufarligt.

Det virkede! Da hun blev omkring 8 måneder, fik hun korte løbeture i skoven og kun 0,5-2 km ad gangen, hvor vi langsomt øgede distancen. Omkring 1 års-alderen kom hun med på cykel med Vaks – dog stadig kun 1-2 km ad gangen. Så vi kunne få bygget noget muskelmasse på hende og hun kunne vænne sig til det.

Konkurrence

Ligesom med hvilken som helst anden sport kan der selvfølgelig også deltages i konkurrencer. Når vi træner hver lørdag ude i Nørlund plantage, er det som regel med hundekører fra Dansk PolarHunde klub. En klub af Danske Kennel Klub lavet til de 4 polar hunde racer der findes.
Når vi er til løb, er det med Dansk trækhundeklub. Denne klub er for alle, og da vi jo har 2 blandinger og derved ikke har stamtavle på, er det her, vi kører.

Vi har både deltaget i canicross klassen (løb med din hund), cykel med 1 hund og cykel med 2 hunde. Det er en fed oplevelse og helt sikkert noget, der er værd at opleve.
Der er klare regler for, hvordan starten fungerer og det samme med overhalinger. På den måde får alle for en god og tryk oplevelse.
Da Covid19 desværre fylder i landet, har det også gjort , at der desværre ingen løb har været i år. Det har istedet været et fint træningsår, hvor der er kommet mere erfaring ind på kontoen. Vi har været til musher-kursus, som gør, at vi må køre med vogn (Det er lovkrav).

Gode råd

Det bedste råd jeg kan komme med, er; Kom ud og oplev hundene arbejde. Oplev samarbejdet mellem ejer og hund i naturen, og du vil hurtigt finde ud af, hvorfor vi elsker det. Få snakket med en masse kørere, som har gjort det i mange år. Vi er stadig nye, og har meget at lære endnu. Det er derfor kun skønt, at folk gerne vil hjælpe.
Det gælder både inden for Dansk Trækhund klub men også til fællestræningerne (Jeg ved, at der også er træninger i både Nordjylland og på Sjælland). Duk op, og se om det er noget, før man gør noget selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger